MIKROBRYGGERIER: Spesialøl og mikrobryggerier har blitt meget populært de seinere åra. Her er Nydalen bryggeri. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
MIKROBRYGGERIER: Spesialøl og mikrobryggerier har blitt meget populært de seinere åra. Her er Nydalen bryggeri. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

Mikrobrygget fra 1700-tallet er en salgsvinner på polet

Her er femmer- og sekserflaskene med Indian Pale Ale.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet Endelig fredag): Spesialøl og mikrobryggerier har blitt meget populært de seinere åra.

En av de aller mest populære variantene er India Pale Ale eller populært kalt IPA.

IPA skiller seg fra en standard pale ale ved at den ofte har en høyere alkoholprosent og mer humle. Humlen bidrar med bitterhet i ølen, og smaken skiller seg da også en del fra en ordinær pale ale.

Sjøveien

IPA har også en interessant historie som strekker seg tilbake til midten av 1700-tallet. En pale-ale-type med høyere alkohol og mer humle kalt october beer, er IPAens første utgave.

Denne ble brygget på høsten (derav navnet) og beregnet på et par års modning på fat før den var drikkeklar. Den ble også eksportert fra London til India, som man oppdaget påvirket ølens smak og aroma.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn