Mindre fiber i glutenfritt brød

Ernæringstest av 15 glutenfrie brød - se hvilke du bør velge.

LITE FIBER: Glutenfrie brød er fibersvake viser bramat.nos test. Foto: ERIK HELGENESET / BRAMAT.NO
LITE FIBER: Glutenfrie brød er fibersvake viser bramat.nos test. Foto: ERIK HELGENESET / BRAMAT.NOVis mer

(Bramat.no): Mange holder seg unna gluten fordi de ikke tåler det, fordi de tror de ikke tåler det, eller fordi de har hørt at det er sunnere å ha et glutenfritt kosthold.

Den økte interessen for glutenfri mat, har ført til at det har blitt et større utvalg av glutenfrie matvarer i butikkene, noe som jo er positivt for alle de som har cøliaki og absolutt ikke skal få i seg gluten.

Men ikke alle bør kutte melk og brød uten grunn.

Mindre fiber i glutenfritt brød Et problem med glutenfri kost, er brød og bakervarer. Gluten er nemlig viktig for at brødet skal heve skikkelig. Derfor kan det være vanskelig å lage et glutenfritt brød luftig nok.

En annen ulempe med glutenfri bakst, er at den ofte er fattig på fiber fordi man jo ikke kan bruke fibret fra korn siden alle de vanlige kornsortene inneholder gluten (med unntak av glutenfri havre).

Dette kan løses ved å tilsette fiber av for eksempel sukkerroer, men jevnt over har glutenfritt brød likevel mindre fiber enn grovbrød bakt på grovt mel.

Ingen av brødene i denne testen hadde mer fiber enn Glutenfri Briks med helkorn fra Fønix Håndverksbakeri.

De 7,6 grammene fiber du får i deg per 100 gram brød her, er likevel fattig i forhold til de beste grovbrødene, som var oppe i 12-13 gram da bramat testet grovbrød et par år tilbake.

Sjekk oppskriften nøye! Den økte interessen rundt glutenfri mat, har ført til at mange bloggere og andre legger ut sine oppskrifter på glutenfritt brød. Søker du på nettet, kan du derfor finne mye sunt og godt glutenfritt bakverk.

Husk bare at hvis du har cøliaki, så er det viktig at du har gode kunnskaper om hva slags ingredienser som faktisk er glutenfrie. Stol aldri på at en oppskrift er glutenfri før du har gått nøye gjennom alle ingrediensene!

Les også: Tåler ikke gluten?

Hva er egentlig cøliaki? Gluten er lagringsproteiner som finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse (for eksempel spelt). Gluten er viktig for melets bakeevne fordi de danner et nettverk som holder CO2 på plass i deigen under hevingen.

De som har cøliaki får skader på tarmen hvis de spiser gluten. Tarmtottene blir nesten borte slik at overflaten på tarmen blir betydelig redusert. Dette fører til nedsatt fordøyelse og opptak av næringsstoffer.

Tarmen vil leges når en person med cøliaki går over til et glutenfritt kosthold, men selv små mengder gluten kan gi tilbakefall og skader på tarmen. Et glutenfritt kosthold må derfor følges strengt og vare livet ut.

Les også: Flere unngår gluten

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg ferske og frosne brød og rundstykker som finnes i de største matvarekjedene. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av fiber, sukker, salt og protein. Vi har latt mengden fiber telle dobbelt opp ettersom de aller fleste av oss får i seg for lite fiber.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Bakehuset Ferskt kjernebrød
Bra med fiber og protein. 
Karakter:
Produsent: Bakers AS


Glutenfri Briks med helkorn
Bra med fiber.
Karakter:
Produsent: Fønix Håndverksbakeri


Ingunns Bakeri Glutenfritt kjernebrød
Bra med fiber, greit med protein.
Karakter:
Produsent: Sunt &Godt AS


Semper Toasty fiber
Greit innhold av fiber, lite protein.
Karakter:
Produsent: Semper


Fria Fiber fibre-rich loaf
Greit innhold av fiber, lite protein.
Karakter:
Produsent: Fria Brød AB


Fria Havre oat loaf
Ok innhold av fiber, ikke spesielt mye protein.
Karakter:
Produsent: Fria Brød AB


Bakehuset Fersk loff
Ok innhold av fiber og protein.
Karakter:
Produsent: Bakers AS


Schär Rustico gluten-free
Greit innhold av fiber, men litt mer sukker enn en del av de andre.
Karakter:
Produsent: Schär


Glutenfri Livs spesialbrød
Ikke spesielt mye fiber, men lite salt og sukker.
Karakter:
Produsent: Fønix Håndverksbakeri


Hatting Glutenfri havrestykker
Ok innhold av fiber og protein, men mer sukker en mange av de andre.
Karakter:
Produsent: Lantmännen  AS


Fria Gluten free minibaguetter
Ikke spesielt mye fiber, lite protein.
Karakter:
Produsent: Fria Brød AB


Hatting Glutenfrie rundstykker
Lite fiber, lite protein.
Karakter:
Produsent: Lantmännen  AS


Fria Grova dark loaf with linseed
Ikke spesielt mye fiber, lite protein. Nokså mye sukker.
Karakter:
Produsent: Fria Brød AB


Semper Toasty vit
Lite fiber, ikke spesielt mye protein, mer sukker enn en del av de andre.
Karakter:
Produsent: Semper


Garbo Solsikkebriks
Får ikke terning pga manglende næringsdeklarasjon.
Karakter:
Produsent: Garbo Food AB

Les mer på Bramat.no:

Anstrengt forhold til mat

Mors livsstil påvirker barnets vekt

Trenger fotballspillere trene langkjøring?

ELASTISK:Gluten bidrar til elsatisiteten i gjærbakst, forklarte Erlend Løken Volden som jobber med produktutvikling og opplæring hos bakerikjeden W. B. Samson AS da vi testet halvstekte brød. Foto: ELISABETH DALSEG
ELASTISK:Gluten bidrar til elsatisiteten i gjærbakst, forklarte Erlend Løken Volden som jobber med produktutvikling og opplæring hos bakerikjeden W. B. Samson AS da vi testet halvstekte brød. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer