OPPSKRIFT PÅ ANNAPOTETER: Annapoteter er en herlig klassisk måte å lage poteter på. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ ANNAPOTETER: Annapoteter er en herlig klassisk måte å lage poteter på. Foto: Erik HannemannVis mer

Mine favorittoppskrifter med potet

Så gode kan potetene bli.

Jeg er nok gammeldags som er så glad i poteter. En potetmos som er så god som dette kan få meg til å danse i pur høykarboekstase. Og en sommer uten potetsalat er en sommer uten sol (i alle fall når du lager denne varianten).

Poteten er i hardt vær. Den hetses av de fanatiske lavkarbomiljøene. Og sunnhetshysterikerne skyr den som pesten.

Rotløs knoll
Det er ikke første gang det stormer rundt den vesle knollen. La oss dra et kort riss gjennom potethistorien: Først ble den ufrivillig dratt opp fra sine røtter i Sør-Amerika og fraktet over Atlanterhavet, bare for å bli møtt med mistro og en kald skulder. Folk mente at knollen som vokste under jorden på en eller annen måte måtte stå i ledtog med Djevelen selv.

Men, så kom potetprestene på banen og forkynte dens fortreffelighet. Og det blir virkelig fart i sakene når bøndene fant ut hvordan man kunne lage sprit på potetene. Og da det attpåtil ble lovlig med hjemmebrenning i 1816 kunne ingen beherske seg. Det ble i mange tilfeller snaut med mat fordi potetene ble forvandlet til fluidum med tragiske, sosiale følger. I 1848 måtte Stortinget igjen forby brenning på gårdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Knollens hevn
Poteten, stakkars, fikk skylden for elendigheten. Og verre ble det. Når folk begynte å spise (ikke bare drikke) poteten vokste nesten alle ungene opp - og det ble fullt på gårdene.

OPPSKRIFT PÅ POTETCROQUETTER: Det er ikke så vanskelig som noen tror. Foto: Christopher Sjuve
OPPSKRIFT PÅ POTETCROQUETTER: Det er ikke så vanskelig som noen tror. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Dermed måtte båtene fylles opp med folk - og sendes over Atlanterhavet. Poteten fikk sin hevn. Og da poteten slo seg vrang med avlingene (mest berømt ble The Potatoe Famine, an Gorta Mór på moderspråket, i Irland) var det garantert noen som i stillhet tenkte at poteten måtte være Djevelens verk.

Potetens omdømme ble etter hvert bedre. Så kom lavkarbo.

Mye kan sies om lavkarbo, men jeg synes synd på alle som ikke kan spise pommes frites, aldri får glede av Clotildes geniale metode for sprø poteter eller nyte den klassiske og geniale potetsuppen med det fine navnet vichysoisse.

OPPSKRIFT PÅ POTETER:  Clotilde viser oss en ny, herlig vri på ovnsbakte poteter. Foto: Clotilde Dusoulier
OPPSKRIFT PÅ POTETER: Clotilde viser oss en ny, herlig vri på ovnsbakte poteter. Foto: Clotilde Dusoulier Vis mer

Nedenfor har jeg samlet tre supre potetoppskrifter du kan kose deg med i helgen.

Kos deg!

Les også:

De deiligste eplekakene
Pannekaker med ny topp
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.