Minner om strandrestauranter, parasoller og stekende sol

Friskt og fargerikt fra Charlotte Mohn.

• Her finner du flere oppskrifter fra Charlotte Mohn.

VANG på Hedemarken (Dagbladet Endelig fredag):

SOMMERLIGE SMAKER: Charlotte Mohn synes en sommerlig salat nicoise smaker godt som en variasjon til all førjulsmaten. Foto: METTE MØLLER
GRESK SALAT: Minner om enkle strandrestauranter, parasoller og stekende sol. Let i butikken etter fine tomater, og bruk gjerne flere typer i denne salaten. Foto: METTE MØLLER
SALAT NICOISE: Klassisk fransk salat som du kan lage en god variant av hjemme også. Men velg gode råvarer. Foto: METTE MØLLER
TOMAT- OG MOZZARELLASALAT: Det er viktig at du velger både gode tomater og god ost for å nærme deg den tradisjonelle italienske smaken. Foto: METTE MØLLER

Salat nicoise smaker nydelig på en fortauskafé i Nice, men med gode råvarer og en klassisk vinaigrette lager Charlotte Mohn en nesten like god hjemme på gården i Vang.

Hun serverer salaten med tunfisk av ekstra kvalitet, og da er det egentlig bare rosévinen og varmegradene som mangler.

SOMMERLIGE SMAKER: Charlotte Mohn synes en sommerlig salat nicoise smaker godt som en variasjon til all førjulsmaten. Foto: METTE MØLLER
SOMMERLIGE SMAKER: Charlotte Mohn synes en sommerlig salat nicoise smaker godt som en variasjon til all førjulsmaten. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Ei flaske rosévin kan vi jo kjøpe selv om det er november. Det er fint med litt lettere mat og drikke som en variasjon til all den tradisjonelle førjulsmaten, mener Charlotte.

Klassisk fransk Salat nicoise er en klassisk fransk salat som består av tomater, grønne bønner, tunfisk, ansjos og kokte egg. Noen grønne salatblader hører med, og gjerne svarte oliven og tynne ringer rødløk.

- Ønsker du en ren vegetarsalat kan du bytte ut tunfisken med artisjokkhjerter. Man kan jo diskutere tunfisk, for mye av den fiskes med fangstmetoder som ikke er bra for miljøet i havet, sier Charlotte.

FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL
FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

- Men du får kjøpt tunfisk der det står på boksen hvilken fangstmetode som er brukt. Liker du ikke tunfisk, er det fint å bruke litt stekt eller røkt ørret eller annen fet fisk i salaten.

Gresk salat Gresk salat gir minner om enkle strandrestauranter, parasoller og stekende sol.

Det er vel få steder tomatene smaker så godt som i Hellas, solmodne og store som de er.

- Let i butikken etter fine tomater, og bruk gjerne flere typer i en gresk salat. Og det er viktig med god fetaost. Jeg synes den feiteste fetaosten er aller best. Den er mektig da, men med nydelig smak, sier Charlotte.

Tomat- og mozzarellasalat God ost bør det også være i italienernes tomat- og mozzarellasalat.

Den består ganske enkelt av tomater, mozzarellaost, olivenolje og masse frisk basilikum. Helt nydelig.

Server som lunsj eller tilbehør til både kjøtt og fisk. Eller legg hele salaten på en pizzabunn og stek den, så har du deilig pizza.

- Mitt beste råd for å få en god salat er å bruke de beste råvarene du kan finne. Skikkelig olje, gode oliven, ekte og feit ost. Uten de beste råvarene kan du lage disse salatene kjedelige og smakløse, men med gode blir det nydelige ferieminnesmaker, sier Charlotte Mohn.