Du leser nå Dagbladet Pluss

Alzheimers sykdom:

«Mirakelmedisinen» mot alzheimer virker ikke likevel

Den nye demensmedisinen skulle kurere alzheimer. Nå viser en ny, stor studie at medisinen ikke virker likevel.


TRENGER AKTIVITET: - Folk må få være i aktivitet og gjøre noe de kan – delta på det de har deltatt i hele livet. Alzheimer er en trist sykdom, men det er folk som kan ha et relativt bra liv likevel, sier professor Knut Engedal. Foto: NTB Scanpix
TRENGER AKTIVITET: - Folk må få være i aktivitet og gjøre noe de kan – delta på det de har deltatt i hele livet. Alzheimer er en trist sykdom, men det er folk som kan ha et relativt bra liv likevel, sier professor Knut Engedal. Foto: NTB ScanpixVis mer

Onsdag forrige uke slapp det amerikanske legemiddelfirmaet Eli-Lilly, som står bak medisinen Solanezumab, en pressemelding fra den pågående, såkalte fase 3-studien: Medisinen gir ingen bedring i hukommelse og kognisjon.

Fram til da har det vært knyttet store forhåpninger til medisinen – den skulle knekke alzheimer-gåten.

Faktisk var resultatene fra museforsøk og den forrige fase 2-studien så gode at legemiddelfirmaet fikk kritikk for at de ikke slapp medisinen på markedet allerede da.

Ingen forskjell

Den siste studien med mer enn 2100 mennesker viser at det var ingen forskjell mellom gruppa som fikk medisinen, og de som fikk placebo.

Medisinen gjorde ikke at den kognitive svikten stoppet opp.