Mister du passet ditt tre ganger, risikerer du å måtte vente mange år på et nytt

33 000 norske pass stjeles eller mistes hvert år. 

I PASSBOKSEN: Politiet strammer inn reglene for utstedelse av pass til dem som har rotet bort det gamle. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
I PASSBOKSEN: Politiet strammer inn reglene for utstedelse av pass til dem som har rotet bort det gamle. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Hvert år blir 33 000 norske pass meldt stjålet eller mistet. Det tallet er alt for høyt, slår Politidirektoratet fast. Og nå kan du bli nektet pass i tre år dersom du ikke tar godt vare på passet ditt.

Politiet strammer derfor inn reglene for utstedelse av nye pass til dem som roter bort passet sitt.10. februar i år sendte politidirektoratet ut nye retningslinjer for hvordan politidistriktene skal forholde seg overfor de som gjentatte ganger mister passene sine. Mister du to pass i løpet av ti år så vil du få en advarsel i posten. Mister du det for tredje gang så kan du bli nektet nytt pass.

Pass på passet

– Du må passe godt på passet ditt - hele tiden. Passloven gir hjemmel for å nekte utstedelse av nytt pass dersom «passet ikke oppbevares betryggende av passinnehaveren eller finnes i uvedkommendes besittelse». Passforskriften gir også hjemmel til å begrense gyldigheten til pass dersom tidligere pass ikke er oppbevart på betryggende måte, sier Gitte Hessenschmidt, avdelingsleder ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

– Vi har opplevd en kraftig økning i antall bestillinger før sommerferien, og vi venter enda flere i ukene som kommer. Ferske tall viser at det i mai ble utstedt 107 000 pass mot 89 000 pass på samme tid i fjor. Det viser at trykket på norske passkontor er betydelig, sier fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer