Mister du passet ditt tre ganger, risikerer du å måtte vente mange år på et nytt

33 000 norske pass stjeles eller mistes hvert år. 

I PASSBOKSEN: Politiet strammer inn reglene for utstedelse av pass til dem som har rotet bort det gamle. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
I PASSBOKSEN: Politiet strammer inn reglene for utstedelse av pass til dem som har rotet bort det gamle. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Hvert år blir 33 000 norske pass meldt stjålet eller mistet. Det tallet er alt for høyt, slår Politidirektoratet fast. Og nå kan du bli nektet pass i tre år dersom du ikke tar godt vare på passet ditt.

Politiet strammer derfor inn reglene for utstedelse av nye pass til dem som roter bort passet sitt.10. februar i år sendte politidirektoratet ut nye retningslinjer for hvordan politidistriktene skal forholde seg overfor de som gjentatte ganger mister passene sine. Mister du to pass i løpet av ti år så vil du få en advarsel i posten. Mister du det for tredje gang så kan du bli nektet nytt pass.

Pass på passet

– Du må passe godt på passet ditt - hele tiden. Passloven gir hjemmel for å nekte utstedelse av nytt pass dersom «passet ikke oppbevares betryggende av passinnehaveren eller finnes i uvedkommendes besittelse». Passforskriften gir også hjemmel til å begrense gyldigheten til pass dersom tidligere pass ikke er oppbevart på betryggende måte, sier Gitte Hessenschmidt, avdelingsleder ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

– Vi har opplevd en kraftig økning i antall bestillinger før sommerferien, og vi venter enda flere i ukene som kommer. Ferske tall viser at det i mai ble utstedt 107 000 pass mot 89 000 pass på samme tid i fjor. Det viser at trykket på norske passkontor er betydelig, sier fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.