Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Mistet alt under skogbrannen i 1999

Nå tilbyr hun kokkekurs på den gjenoppbygde vingården.

NY START: Etter den store skogbrannen i 1999 sto familien fullstendig ribbet. Både planter og bygninger strøk med. Nå kan Vasiliki Karounou stolt vise fram de nye vinstokkene. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
NY START: Etter den store skogbrannen i 1999 sto familien fullstendig ribbet. Både planter og bygninger strøk med. Nå kan Vasiliki Karounou stolt vise fram de nye vinstokkene. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

KORFU (Dagbladet Endelig fredag): En stor skogbrann i 1999 kunne tatt knekken på en rundt 300 års familiedrevet vin- og olivengård.

Brannen ødela både vinstokker og oliventrær, pluss alle bygningene på gården.

- I 2008 bestemte vi oss for å satse på nytt og gjenoppbygge Ambelona, som på gresk betyr «vingård», forteller Vasiliki Karounou (56).

GODSAKER: Når Vasiliki Karounou byr på delikatessene, kan du være sikker på at kvaliteten er på topp - hun har laget mesteparten selv, helt fra grunnen av. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
GODSAKER: Når Vasiliki Karounou byr på delikatessene, kan du være sikker på at kvaliteten er på topp - hun har laget mesteparten selv, helt fra grunnen av. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Etter en svært forsiktig start, har produktene våre slått an. Nå har vi rundt 65 produkter til salgs, de fleste håndlaget av lokale råvarer.

Både grønnsaker, frukt og kjøtt inngår i produksjonen.

Fra hobby til levebrød - Dette var egentlig en hobby, men nå er det blitt levebrødet mitt, sier hun.

Under merkenavnet «Acordo» har produktene fått overveldende god mottakelse. Greske matjournalister har skamrost prosjektet.

MATGLEDE: Stemningen er høy når langbordet dekkes ute på tunet på Ambelonas på Korfu. Mesteparten av råvarene er høstet i nabolaget. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
MATGLEDE: Stemningen er høy når langbordet dekkes ute på tunet på Ambelonas på Korfu. Mesteparten av råvarene er høstet i nabolaget. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer

Foruten lokale varer, kan de besøkende delta på kokkekurs - eller la seg traktere med hjemmelaget mat ute på tunet på vingården.

Alle ingredienser er dyrket på økologisk vis. Her er ingen kunstige tilsetninger.

Sukkeret er erstattet av stevia, en plante med opptil 300 ganger sterkere søtsmak.

Panoramautsikt Ambelona ligger omtrent midt på Korfu, på et utsiktsplatå med panoramautsikt over store deler av den frodige øya.

KORFU Grafikk: KJELL ERIK BERG
KORFU Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

Her dyrkes de utroligste vekster. En av de største slagerne er jordskokk-relishen, med innslag av både sennep- og lakrissmak.

- Vi er selvforsynt med det meste. Likevel har jeg valgt å bruke olivenolje fra Sparta. Den har mindre enn 0,3 prosents syrlighet og kjennetegnes av en lett fruktsmak, fin farge og nydelig aroma.

Dessuten er den kaldpresset ved temperaturer under 28 grader og ikke på opptil 80- 90 grader, slik det foregår i industrien, sier Karounou.

Spesielt populær er olivenoljen med tilsetning av fem krydder - inkludert stjerneanis.

- Overraskende og godt - Et typisk Ambelona-produkt - overraskende og godt, skryter den driftige kvinnen.

Til alle måltidene tilbys vin fra gården. Vinen lages i små kvanta, ettersom det tar tid å dyrke opp nye vinstokker.

- Det er min mann som er ansvarlig for vinen, forteller Karounou.

For ham var overgangen stor, ettersom han tidligere var havnedirektør på Korfu.

- Fortsatt er han på jakt etter oppskriften på gårdens spesielle vermouthvin, som var spesielt ettertraktet. Men vi må nok bare innse at den gikk tapt i brannen, sier Karounou.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media