BRYTEBRØD: Disse er gode både som tilbehør til for eksempel en suppe og helt alene med pålegg. Foto: ALL OVER PRESS
BRYTEBRØD: Disse er gode både som tilbehør til for eksempel en suppe og helt alene med pålegg. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Mmm... Nystekte brød

Får deg til å lengte etter en god frokost, et mellommåltid eller litt fristende kveldsmat.

Bare duften av nystekt brød er nok til å la tennene løpe i vann! Og ingenting er så godt som den første brødskiva - fortsatt litt varm slik at smøret smelter litt.

Her er tre forslag som du kan prøve deg på. Kna, bak og nyt!

Natthevede frokostboller (ca. 12 stk.)

Disse er litt seige og passe søte med aprikoser. Hever du bollene på en varm stekeplate, blir ­de ekstra høye og luftige.­

15 g gjær
4 dl kaldt vann
5 dl fullkorn spelt
4-5 dl hvetemel
1 dl tørkede aprikoser
1 ts salt
matolje

1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett det kalde vannet og rør til gjæren er oppløst. Bland i speltmel og hvetemel, og arbeid ­deigen i ca. 8 minutter, gjerne i en maskin til den blir smidig.

2. Skjær aprikoser i mindre biter og tilsett sammen med saltet. Arbeid deigen ytterligere i ca. 2 minutter.

3. Smør litt olje i bakebollen og legg deigen tilbake. Dette for at deigen neste dag skal slippe bollen lettere.

FROKOSTBOLLER: Prøv disse til en litt sen frokost i helga! Foto: ALL OVER PRESS
FROKOSTBOLLER: Prøv disse til en litt sen frokost i helga! Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

4. Dekk med plast og sett i kjøleskapet for å heve natta over.

5. Ta deigen ut av kjøleskapet, ha den forsiktig over på bake­benken. Arbeid deigen så lite som mulig, slik at ikke lufta i deigen blir borte. Form deigen til et avlangt emne og del i ca. 12 biter. Legg på bakepapir, la heve i ca. 30 minutter.

6. Sett ovnen på 250°. Sett en bakeplate inn i ovnen og la den bli varm. Ta ut den varme plata, dra bakepapiret med bollene over på plata. Sett bollene straks midt i ovnen, dusj med vann.

7. Stek i ca. 10-12 minutter. Avkjøl på rist.

Brytebrød (ca. 12 biter)

Du kan velge å dyppe bollene i bare én av frøtypene eller sette sammen et bollebrød med ulike frø og korn. Da får bollene ekstra festlig utseende.

25 g gjær
2 dl melk
1 dl matyoghurt
50 g romtemperert smør
¾ ts salt
2 dl sammalt hvete, fint
ca. 4 dl hvetemel

Pynteforslag:
hvite og svarte sesamfrø
hvite og blå valmuefrø
solsikkekjerner
gresskarfrø
linfrø
chiafrø
havregryn
revet ost

BRYTEBRØD: Setter du sammen et bollebrød med ulike frø og korn, får du et ekstra festlig utseende. Foto:  ALL OVER PRESS
BRYTEBRØD: Setter du sammen et bollebrød med ulike frø og korn, får du et ekstra festlig utseende. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm melk og yoghurt til det blir lunkent. Rør gjæren ut i væsken og rør til den oppløses.

2. Tilsett mykt smør og salt. Bland i grovt mel, og arbeid deigen smidig med hvetemel til den blir blank og knapt slipper bakebollen. Dekk med plast og la deigen heve i ca. 30 minutter på et lunt sted.

3. Arbeid sammen deigen lett og ta den opp på melet bakebord. Del i 12 like store biter. Fukt et kjøkken­papir med vann. Trill ­bollene ut og form etter fantasien, f.eks. til knuter og snurrer. Trykk dem lett mot det fuktige papiret. Dypp dem deretter i pynten (se pynteforslag) og legg bollene på bakepapir med ca. 1 cm ­mellomrom. Da kan bollen heve sammen til et brød. Sett bollene til heving i ca. 30 minutter.

4. Sett ovnen på 250°. Sett en langpanne inn i ovnen slik at den blir riktig varm. Dra bakepapiret med de ferdig hevede bollene over på den varme plata. Stek bollene midt i ovnen. Dusj raskt inn litt vann med en spruteflaske, og stek i ca. 7-8 minutter til bollene har fin farge.

5. Avkjøl på rist. Bollene egner seg til frysing.

Pannebrød (ca. 8 stk.)

Pofiber tilsettes deigen for å få litt mer fiber i brødene. Pofiber er et helt glutenfritt produkt, laget av tørket potetfiber.
Pofiber binder væske i deigen. Du kan bake brødene uten, men da må du bruke litt mer melmiks.

15 g gjær
4 dl surmelk
3 ss lys sirup
1 ts malt fennikel eller anis
½ ts salt
1 dl pofiber
4 ½ dl grov glutenfri melmiks
2 ts bakepulver

1. Smuldre gjæren i en deigbolle. Varm surmelka til den blir lunken (ca. 37 °). Hell den over gjæren og rør ut.

2. Tilsett resten av ingredi­ensene og rør sammen til en ganske løs deig. La deigen hvile i romtemperatur i ca. 15 minutter. Da får deigen svellet.

3. Varm opp en tørr stekepanne på middels varme. Strø litt grov melmiks ut på arbeidsbenken, og legg en klikk av ­deigen i denne. Klem eller kjevle ut til en rund kake, ca. 1 cm tykk, med litt ekstra mel. Løft så kaka over i steke­panna. Trykk ut til en kake, ca. 15 cm i diameter.

4. Stek hver kake i til sammen 4-5 minutter til de har gyllenbrun farge. Snu etter halve ­steketida.

5. Avkjøl på rist og oppbevar så i tett plast.

LES OGSÅ: Derfor bør du bruke tresleiver

PANNEBRØD: En glutenfri variant. Foto: ALL OVER PRESS
PANNEBRØD: En glutenfri variant. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer