BORTE: Det første storlaget av unggutter som med en snittalder rundt 22 vant ligaen med Manchester United i 1957. Av spillerne på bildet, omkom sju i München. Snart 60 år senere står de i sentrum for millioner av fotballsupporteres selvforståelse. Fra venstre bak: Eddie Colman, Billy Foulkes, Ray Wood, Roger Byrne, Mark Jones, Duncan Edwards. Foran fra venstre: Dennis Viollet, Johnny Berry, Tommy Taylor, Billy Whelan og David Pegg. Foto: NTB / Scanpix.
BORTE: Det første storlaget av unggutter som med en snittalder rundt 22 vant ligaen med Manchester United i 1957. Av spillerne på bildet, omkom sju i München. Snart 60 år senere står de i sentrum for millioner av fotballsupporteres selvforståelse. Fra venstre bak: Eddie Colman, Billy Foulkes, Ray Wood, Roger Byrne, Mark Jones, Duncan Edwards. Foran fra venstre: Dennis Viollet, Johnny Berry, Tommy Taylor, Billy Whelan og David Pegg. Foto: NTB / Scanpix.Vis mer

München-ulykken er vevet tettere inn i grunnfortellingen om verdens beste lag

Det var ikke bare løfterik ungdom som ble frosset i tid da 23 mennesker omkom i en flystyrt i München på denne dagen i 1958, men minnet om en snart tilbakelagt verden.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Manchester United spiller for kjedelig, scorer for sjelden og vinner for lite. Det er ikke slik det skal være. Det er ikke slik det var. Selv den mest motvillige må ha registrert at den viktigste klubben i England ikke lever opp til myten om seg selv.

Til grunn for selvforståelsen om ungdommelig mot, angrepsvilje, samhold og en ustoppelig ferd mot seier, ligger en hendelse som hadde lite å gjøre med popkultur og mytedannelse for dem som opplevde den.

Blant de omkomne utenfor München 6. februar 1958 lå sju fotballspillere fra Manchester United, den åttende døde på sykehus to uker senere. Charterflyet på vei hjem fra en fotballkamp i Beograd skulle lette etter mellomlanding, men slaps på rullebanen hindret det i å ta av. På det tredje forsøket gikk det galt. Flyet raste av rullebanen, krasjet og tok fyr.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn