Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Mobilen din blir «dum» i kulda

Se tipsene som gjør at du unngår problemer.

BLIR DUM I KULDA: Dagens smartmobiler trives dårlig i norsk vintervær. Da er det viktig at du bruker den smart i stedet.   Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BLIR DUM I KULDA: Dagens smartmobiler trives dårlig i norsk vintervær. Da er det viktig at du bruker den smart i stedet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide: Dagens smarttelefoner er teknologiske vidundere, men de er dessverre ikke laget for å tåle ekstrem kulde. Noen begynner å slite før gradestokken nærmer seg null, noe som på byr på utfordringer for oss på den nordlige halvkule.

Enten så kan det være at skjermen ikke reagerer på berøring, eller så går batteriet fortere tomt for strøm. I verste fall slutter telefonen å fungere. Krise hvis man har fått bilstans på Hardangervidda og skulle ha ringt etter hjelp, eller mer dagligdags: Bruker smartmobilen som billett på buss og tog.

Flere mobilprodusenter anbefaler nemlig ikke bruk av sine telefoner i minusgrader i det hele tatt, noe som gjør det ekstra vanskelig. Noen forholdsregler er det imidlertid mulig å ta.

Så hva kan du gjøre? Det åpenbare? Beskytt telefonen fra vær og vind så mye det lar seg gjøre. Skal du ringe til noen, bruk handsfree. Skal du høre på musikk, skift låter ved hjelp av fjernkontrollen på øreproppene dine.

Ha telefonen i jakkelomma, helst så nær kroppen som mulig, slik at den kan dra nytte av kroppsvarmen din. Men pass på at det ikke blir for varmt.

Unngå kondens Ved stor fysisk aktivitet er ikke nødvendigvis innerlomma det best egnede stedet for oppbevaring, spesielt om du ikke har på deg klær som ikke puster og slipper ut dampen fra kroppen din.

Svette skaper nemlig kondens, noe som igjen kan skade elektronikken. Er dingsen din fuktskadet, kan du også miste kravet på reklamasjon, da produsenten antagelig vil hevde at problemet kan være skapt av deg selv.

På toppen av det hele kan forsikringsselskapet nekte deg erstatning - om du ikke er like heldig som denne mannen.

Unngå store temperatursvingninger så godt det lar seg gjøre. Å komme fra minus 20 og rett inn i pluss 25 er å be om bråk. Sørg for eksempel for at du akklimatiserer telefonen i et mellomkaldt rom før du tar den inn i stua.

KJEKT Å HA 1: Dette robuste dekselet fra Snow Lizard er ikke akkurat diskré, men kan være til god nytte på denne tida av året. Foto: BERIT B. NJARGA
KJEKT Å HA 1: Dette robuste dekselet fra Snow Lizard er ikke akkurat diskré, men kan være til god nytte på denne tida av året. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Skal du ut og måke snø, ikke ta med telefonen. Ikke bare utsetter du den for kulde da, det er også større sjanse for at den blir våt.

Bruk beskyttelse Ikke la telefonen bli liggende i bilen eller et annet kaldt sted, spesielt ikke over natta. Ikke bare kan det ta knekken på batteriet, men det kan også forårsake sprekker i glasset eller ødelegge andre komponenter permanent.

Skaff deg gjerne et beskyttende deksel. Det finnes flere robuste løsninger som er spesielt laget for bruk i ekstreme værforhold, fra produsenter som Lifeproof og Otterbox.

Et billigere alternativ for å holde mobilen varm kan være å bruke en ullsokk som både varmer og trekker til seg fuktighet, og så ha plastpose rundt. Vi har også testet Snow Lizard, som gjør at Iphone tåler snø og fuktighet.

For din egen del kan det også være kjekt å investere i et par berøringshansker som lar deg håndtere smartmobilens skjerm uten at du fryser fingra av deg. Mister du gripeevnen, er det lett for at telefonen deiser i bakken.

Sørg for å ha nok strøm Siden mobilbatterier tappes raskere når de blir kalde, må du sørge for at du alltid har ladet opp telefonen før du skal ut på tur. På den måten er det mindre sjanse for at du går tom.

Hvis du er helt avhengig av at mobilen fungerer til enhver tid, kan det også være lurt å ha en ekstra strømkilde med deg, enten det er en billader eller en nødlader.

Vi har testet en rekke varianter av sistnevnte:
Goal Zero — solcellelader til mobilen
Just Mobile Gum Max Duo
Powerocks Flash Magicstick

(Kilder: CNN, International Business Times, Amobil, NRK Beta)

KJEKT Å HA 2: Det finnes vanter og hansker som kan benyttes med berøringsskjermen på smartmobilen, som disse skinnhanskene fra Mujjo. Foto: MUJJO
KJEKT Å HA 2: Det finnes vanter og hansker som kan benyttes med berøringsskjermen på smartmobilen, som disse skinnhanskene fra Mujjo. Foto: MUJJO Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
Mobilen din kan få temperatursjokk

Slik finner du fuktindikatoren på mobilen din!

Hele Norges coronakart