NYLANSERT: Windows Phone 8 er endelig lansert, og mobilprodusentene har allerede flere modeller klare. (Illustrasjonsfoto)
NYLANSERT: Windows Phone 8 er endelig lansert, og mobilprodusentene har allerede flere modeller klare. (Illustrasjonsfoto)Vis mer

Mobilene som skal få deg til å glemme Iphone

Joda, det er Microsoft som prøver seg igjen.

Fredag lanserte Microsoft Windows 8 og mandag kom den nye versjonen av mobiloperativsystemet til Microsoft, Windows Phone 8.

HjemmePC fulgte livesendingen fra San Francisco og fikk se et offensivt Microsoft som helt klart har lyst til å komme i posisjon til å konkurrere med Apple (iOS) og Android om mobilkundene.

Sjefen for Windows Phone 8, Joe Belfiore, understreket at Windows Phone 8 for først gang bringer noe nytt og innovativt til mobilmarkedet, og at dette ikke har skjedd siden Android og Apple lanserte sine mobiloperativsystem for flere år siden.

Ved å bringe mobilen enda tettere på brukerens hverdag skal Microsoft vinne nye mobilkunder for seg selv og sine partnere.

Enkelt å skype Blant nyhetene og funksjonene Joe Belfiore trakk fram i går og som skal gjøre Windows Phone 8 til den mest personlige smartmobilen på markedet var blant annet:

* Live apps: Apper eller småprogrammer som bringer oppdatert innhold direkte fram til startskjermen. Typiske eksempler er Facebookoppdateringer og e-post. Ikke helt ulikt widgets (aktive skriverbordselementer på Android). * De beste appene: I går annonserte Microsoft at de hadde 46 av 50 apper som er på topp hos de andre mobiloperativsystemetne. I tillegg gir Microsoft sine amerikanske brukere ett års gratis forbruk av musikktjenesten Pandora. * Kid?s Corner: En barnevennlig seksjon på mobilen der barna kan bruke mobilen til lek og spill uten at foreldrene trenger å være redde for at de skal slette innhold på mobilen eller sende e-post til sjefen. * Rooms: Ny funksjon som gjør at man kan lage private sosiale rom der man kan dele bilder og informasjon med venner, familie og kollegaer på en mer privat og trygg måte enn via åpne sosiale medier. * Data Sense: Operatøravhengig funksjon som skal gjøre det enklere og tryggere å bruke smartmobilen uten å være redd for at man får høye datakostnader fra teleoperatøren. Løsningen skal også gjøre at man får utnyttet datamengden man faktisk har betalt for. Hvorvidt denne funksjonen vil bli innført i Norge vites ikke. * Skype: En ny Skype-app for Windows Phone 8 skal gjøre det like intuitivt å greit å ringe via Skype som via din vanlige mobiloperatør. * Ny låseskjerm: Selv i låst modus vil du med Windows Phone 8 møte stadig nytt innhold. Live apper vil sørger for å feede nye bilder, nye meldinger og annet nytt innhold helt fram til din låste startskjerm. Selger få modeller Og Microsoft hilses velkommen av både produsenter og mobiloperatører.

- Vi er spente på Microsofts lansering og vil ta inn flere Windows Phone 8 mobiler til salg nå i fjerde kvartal, sa ansvarlig for mobilutvalget hos Telenor, Tone Varberg.

Hun innrømmer at det er en utfordring at det selges stadig mer av et fåtall mobiler.

- For noen år siden kunne vi ha 20-25 ulike mobiler i porteføljen vår. I dag selger vi hovedsakelig noen få modeller, sier Varberg. Hun bekrefter også at dette er modellene Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S II og Apples iPhone. Hun håper Microsoft om et år eller to kan ha en solid markedsandel og være en seriøs konkurrent til iOS og Android.

- Jo flere aktører, desto bedre for oss og for forbrukeren. Vi får mer å velge mellom og når konkurransen blir høyere blir prisene ofte bedre for forbrukerne, sier Varberg.

Her er Windows Phone 8 mobilene I forkant av Windows Phone 8 lanseringen hadde Samsung, Nokia og HTC allerede vist fram fem Windows Phone 8-modeller. Dette er de fem du har å velge mellom fram mot jul:

Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 920 ser foreløpig ut til å bli selve flaggskipmobilen innen Windows Phone 8-plattformen.

SJEFEN: Steve Balmer var selvsagt til stede på Windows Phone 8-lanseringen, riktignok via videostreaming fra San Fransisco. Lars Vidar Nordli
SJEFEN: Steve Balmer var selvsagt til stede på Windows Phone 8-lanseringen, riktignok via videostreaming fra San Fransisco. Lars Vidar Nordli Vis mer

Mobilen får en skjerm på 4,5 tommer med en oppløsning på 1280 x 768 piksler. Mobilen kjører på en dobbelkjerneprosessor ved 1,5 GHz, og du får 32 GB internlagring uten mulighet til å bruke minnekort.

Det er likevel to ting som får mobilen til å skille seg ut fra mengden. For det første kan du lade Lumia 920 trådløst, bare ved å legge den på en ladepute.

For det andre har kameraet fått en kraftig optisk bildestabilisator, noe som gjør det mye enklere å få bra bilder ved dårlig lys. Nokia har bare oppgitt at Lumia 920 skal være i salg i løpet av 4. kvartal i år, altså før jul en gang. Prisen vil ligge på ca. 4.700 kroner.

Les mer hos Nokia

Samsung ATiV S Samsung er store på Android, men vil tydeligvis være med på Windows Phone 8 også.

ATiV S ser ut til å bli en lovende mobil med den foreløpig største skjermen blant Windows Phone 8-mobilene så langt. Skjermen er på 4,8 tommer med 720p-oppløsning.

Mobilen vil ha 16 eller 32 GB internlagring (sannsynligvis bare 16 GB her), men du kan utvide dette med et MicroSD-kort.

ATiV S vil kjøre en dobbeltkjernet 1,5 GHz prosessor og har et 8 megapikselkamera som også kan filme i full HD.

Spesifikasjonsmessig skal den ligge nært Galaxy SIII, men SIII kjører som kjent en firekjernersprosessor. Vi fikk prøvd ATiV S litt under lanseringen i går, og mobilen er både overraskende tynn og lett til tross for den store skjermen.

NOKIA: Henrik Fagernes fra Nokia var til stede på lanseringen for å vise fram Lumia 920 og 820. Lars Vidar Nordli
NOKIA: Henrik Fagernes fra Nokia var til stede på lanseringen for å vise fram Lumia 920 og 820. Lars Vidar Nordli Vis mer

Samsung ATiV S skal være i salg i løpet av november med en prislapp på ca. 4.500 kroner.

Les mer hos Samsung

HTC Windows Phone 8X HTC har også lansert sine Windows Phone 8-mobiler, og toppmodellen heter HTC Windows Phone 8X.

Her får du litt mindre skjerm enn hos konkurrentene, men du får i alle fall en 4,3 tommer skjerm med 720p-oppløsning.

Internminnet er på 16 GB uten mulighet for å utvide det med minnekort, og i likhet med de andre toppmodellene kjører mobilen på en dobbeltkjernet 1,5 GHz-prosessor.

Kameraet skal være av samme typen som sitter i Android-mobilen One X.

Det er vanskelig å formidle via bilder hvor tynn og lett Windows Phone 8X føles i hånden. Dette kan bli den foretrukne modellen for de som setter design høyt. HTC fortalte oss at de vil prøve å få Windows Phone 8X ut i butikk så fort som mulig. Prisen ser ut til å legge seg rundt 4.500 kroner.

Les mer hos HTC

Nokia Lumia 820 Nokia Lumia 820 er lillebroren til Lumia 920.

Lumia 820 vil kjøre på samme prosessor som 920, en 1,5 MHz med dobbelkjerne, og skal dele mange av funksjonene til storebroren.

Nokia Lumia 920 © Nokia
Nokia Lumia 920 © Nokia Vis mer

Blant annet støtter også Lumia 820 trådløs lading, og begge har innebygget NFC.

Forskjellen ligger i at Lumia 820 bare har en 4,3 tommer skjerm med 800 x 480 piksler, og bare har 8 GB internlagring. Heldigvis kan du utvide det med et minnekort.

Lumia 820 har heller ikke samme kamera med stabilisering som storebroren kan skryte på seg. Her får du istedenfor at standard 8 megapikselkamera.

Prisen på Lumia 820 er ikke oppgitt, men skal vi tolke ut fra diverse nettbutikker vil den ligge i underkant av 4.000 kroner.

Les mer hos Nokia

HTC Windows Phone 8S Også HTC har lansert en lillebror til sin Windows Phone 8X. Den heter Windows Phone 8S.

Dette er den foreløpig minste Windows Phone 8-mobilen. Den har en 4 tommer skjerm med 800 x 480 piksler.

Internlagringen er på 4 GB, men kan utvides med et MicroSD-minnekort. Den får et 5 megapiksel kamera og kan filme i 720p-oppløsning.

8S ser også ut til å bli den foreløpig svakeste Windows Phone 8-mobilen med en dobbeltkjerneprossessor som bare kjører på 1 GHz.

Samsung ATiV S Samsung
Samsung ATiV S Samsung Vis mer

HTC forteller at Windows Phone 8S vil være tilgjengelig i butikk ca. 3 uker etter Windows Phone 8X.

Den ser ut til å bli det billigste alternativet for de som vil ha en Windows Phone 8 mobil. Prisen vil ligge på rundt 2.700 kroner.

Les mer hos HTC

Les også: iPhone 5 er fortsatt blant de beste

Galaxy SIII har fått en lillebror

De tøffeste Windows 8 PC-ene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

HTC Windows Phone 8X HTC
HTC Windows Phone 8X HTC Vis mer
HTC Windows Phone 8S HTC
HTC Windows Phone 8S HTC Vis mer