Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Mobiltelefoner kan ødelegges med sms

Tyske forskere har funnet svakheter ved såkalte "vanlige" mobiltelefoner.

KAN DREPES MED EN SMS: Tyske forskere hevder at såkalte vanlige mobiltelefoner lett kan slås ut av en sms. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
KAN DREPES MED EN SMS: Tyske forskere hevder at såkalte vanlige mobiltelefoner lett kan slås ut av en sms. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vanlige mobiler kan drepes med SMS.

Det skriver nettstedet digi.no og refererer til et foredrag doktorgradstipendiat Collin Mulliner holdt for den tyske hackerforeningens årskonferanse som ble avholdt i Berlin i romjulen.

Mulliner, som er doktorgradstipendiat ved TU Berlin, hevder å ha funnet store svakheter ved såkalte "vanlige mobiltelefoner" etter å ha testet en rekke telefoner sammen med kollega ved Berlins teknologiske universitet, Nico Golde.

Sårbare Det har tidligere vært hevdet at vanlige mobiltelefoner håndterer sms på en måte som gjør dem sårbare.

Ifølge digi.no er Mulliner og Golde først ute med å påvise SMS-sårbarheter på vanlige mobiltelefoner på en overbevisende måte.

Mulliner og Golde skal ha lagt opp et lukket GSM-nett der de har kunnet eksperimentere med hva som skjer når modeller fra blant annet Nokia og Sony Ericsson mottar spesielle tekstmeldinger.

Mobilen slår seg av I testene de to har utført mottar testmobilene en spesielt utformet SMS-meldinger; mobiltelefonene i testen reagerte ved å slå seg av og så slå seg på igjen.

Siden mobilene ikke melder fra til nettverket at tekstmeldingen er mottatt, blir denne sendt igjen, slik at av- og påslåingen gjentar seg selv igjen og igjen, skriver digi.no.

Den eneste måten å fikse problemet på, er å trekke ut SIM-kortet og legge det inn i en mobiltelefon som ikke lar seg påvirke av tekstmeldingen hevdet Mulliner.

Masseangrep Man kan for eksempel tenke seg masseutsendelser som angriper kunder til en bestemt operatør.

En angriper kan tenkes å presse en operatør ved å true med å ramme en stor andel av abonnementene.

Mulliner og Goldes forskning hevder å vise at det finnes utnyttbare sårbarheter i mobiltelefoner uten et avansert operativsystem, og de hevder at leverandører og operatører har forsømt seg når de ikke har etablert ordninger for å forhindre dette, skriver nettstedet

SMS-ANGREP: De tyske forskerne hevder at såkalte vanlige mobiltelefoner er spesielt sårbare for virus, og at de kan slås ut av en enkelt sms melding dersom den er utformet på en spesiell måte. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet/ Corbis
SMS-ANGREP: De tyske forskerne hevder at såkalte vanlige mobiltelefoner er spesielt sårbare for virus, og at de kan slås ut av en enkelt sms melding dersom den er utformet på en spesiell måte. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet/ Corbis Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!