Mor, far og barn på 29 kvadratmeter

Arkitektene måtte tenke i trekant for å få til et hus på denne vanskelige tomta.

I store byer er det ofte trangt om plassen. Mange skal bo på relativt små områder, og behovet for smarte kompakte boliger både inspirerer og utfordrer arkitekter verden over.

Tomteutnyttelsen er stadig mer ekstrem, og såkalte infill-boliger, hvor nye hus regelrett klemmes inn på tomter som ligger mellom eksisterende bygg, er mye brukt i verdens storbyer som New York, London og København.

Uegnet tomt I Japan stod ifølge design- og arkitekturnettstedet Freshome arkitektene fra Mizuishi Architect Atelier overfor utfordringen med å lage en funksjonell familiebolig på en liten og på mange måter uegnet tomt i utkanten av millionbyen Tokyo.

Resultatet ble en unik bolig hvor den trekantformede tomta har diktert formen på huset.

The River Side House er et arkitektonisk imponerende prosjekt fra arkitektene hos Mizuishi Architect Atelier.

Huset, som skulle skvises inn på en smal og vanskelig tomt mellom en blindgate og en elv, ligger i Suginami, en av millionbyen Tokyos forsteder.

Tomta, som er formet som en trekant, måler bare 50 kvadratmeter, og utfordringen for arkitektene var å få til et hus på denne som skulle fungere optimalt for en familie på tre.

Ifølge arkitektene var den noe spesielle tomta underlagt strenge regler for hva som kunne bygges, og hvordan bygget kunne fortone seg på tomta.

- Tomta familien hadde kjøpt, befant seg i enden av en bomvei, klemt mellom en elv og en vei, forklarer arkitekt Kota Mizuishi hos Mizuishi Architect Atelier til nettstedet Contemporist.

- Vi ville gjøre det meste ut av det arealet som var tilgjengelig å bygge på, samt utnytte det som var å utnytte av utsikt over elva. Dermed falt valget på å fullstendig forme boligen etter tomta.

Følelse av luft og åpenhet Beboerne av det lille huset er et ungt ektepar med ett barn.

- Å bygge boligen over tre etasjer gjorde at det ble mulig for oss å skape ulike soner, både for private- og fellesområder i huset. I tillegg ble det viktig å prioritere smarte løsninger for oppbevaring, da selve huset bare er på knappe 30 kvadratmeter, forklarer arkitekten.

Arkitektene hadde fått forklart fra eierne at de ønsket er hjem som hadde naturlig flyt mellom rommene, og som til tross sin begrensede størrelse hadde en følelse av luft og åpenhet.

- Vi føler at både selve designet av boligen og ikke minst interiøret reflekterer både tomta, beliggenheten og ikke minst familiens personlighet på best mulig måte, uttaler arkitekt Kota Mizuishi til designnettstedet Contemporist.

Den trekantformede boligen har naturlig nok en uregelmessig form, fullstendig underlagt og tilpasset formen på den spesielle tomta.

På utsiden er bygget kledt i paneler i en metallisk brunfarge, noe som gjør at det både stikker seg ut i omgivelsene og trekker oppmerksomhet til sin høyst spesielle form.

På bakkeplan har bygget et privat rom, mens boligens fellesrom er lagt til annen etasje for å få maksimal utnyttelse av lys og utsikt. Vinduer løper langs med bygget, og gjør sitt til at boligen virker større.

SMALT OG SMEKKERT: Dette huset i japen ble bygget for å passe inn på en smal og trekantformet tomt innerst i en blindvei. FOTO: Hiroshi Tanigawa
LITEN TOMT: Dette huset ble bygget for en familie på tre, på en tomt man i utgangspunktet ikke hadde trodd det gikk an å bygge på. FOTO: Hiroshi Tanigawa
SPESIELT: Huset som er tegnet av arkitekt Kota Mizuishi har en unik utforming. FOTO: Hiroshi Tanigawa
ELVEBREDDEN: Tomten huset skulle bygges på lå vanskelig til mellom en elv og en vei. FOTO: Hiroshi Tanigawa
SMARTE SMÅHUS: Dette huset er på 29 m2. Utrolig, men sant. FOTO: Hiroshi Tanigawa
PRIVATE ROM: Soverommene ligger i byggets første etasje og blir betegnet som privatsonen. FOTO: Hiroshi Tanigawa
DAGSLYS: Smale hus kan fort virke mørke og små, men her sørger store vindusflater i oppholdsrommene for at mye lys slipper inn og åpner rommet opp. FOTO: Hiroshi Tanigawa
PLANLØSNING: Arkitektene passet på at planløsningen i det lille huset ble så funksjonell som mulig. FOTO: Hiroshi Tanigawa
LANG OG TYNN: River Side House har med sine unike arkitektur blitt nokså kjent i Japan. FOTO: Hiroshi Tanigawa
UNIK: Det mangler ikke på smarte løsninger i det lille huset i utkanten av Tokyo. FOTO: Hiroshi Tanigawa
SMÅTT OG GODT: Det er utrolig hva arkitektene har fått til på 29 m2. FOTO: Hiroshi Tanigawa

Kjøkkenet er lagt til den delen av huset som vender mot vest, og drar nytte av både mye dagslys og dobbel takhøyde. Her kan man også nyte utsikten oppover i neste etasje, et slags loftsrom som man kan komme til ved hjelp av en stige.

Rommene på toppen av huset har multifunksjonelle bruksområder, og drar nytte av mye lys som strømmer inn gjennom store takvinduer.

Enkelt, funksjonelt og hvitmalt Arkitektene har på en effektiv måte klart å skape et hjem hvor oppholdssoner og rom virker større og mer åpne takket være visuelle linjer som løper både på langs og på tvers av bygget og lurer øyet til å tro at rommet er større enn det i virkeligheten er.

- Fra loftet har man utsikt både opp mot himmelen og ned mot elva, noe som gir en spennende og vakker kontrast, forklarer Mizuishi.

Innvendig er huset malt helt hvitt, noe som også er gjort med overlegg for å forsterke følelsen av lys og luft i det lille minihuset.

Møblene er også holdt i en svært enkel og funksjonell form, selv stua har ikke myke stoppede møbler, men en innebygd sittebenk, et sofabord og en TV.

- Eierne ønsket et hjem som skulle inspirere dem til å holde det stramt og ryddig, forklarer arkitekten som hadde hovedansvar for prosjektet, Kota Mizuishi.

- Funksjonelle områder som er separate, men samtidig framstår som om de har flyt mellom seg.

Treverk er brukt i innredningsdetaljer for å skape interesse og varme i interiøret. Fargeklatter er brukt forsiktig med samme mål, å gi interiøret litt liv og kontraster.

Arkitektene fra Mizuishi Architect Atelier har skapt et lite, men svært funksjonelt hjem for den lille familien. Og i Japan, hvor eiendomspriser til stadighet sprenger sine egne grenser, må det lille huset ved elva kunne sies å være et godt første steg på eiendomsstigen.

Les også:
Perfekt hus på minimal tomt
Dette huset er klemt på plass
Seks av ti vinterstøvler til barn er ikke vanntette

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

PLANLØSNING: Arkitektene passet på at planløsningen i det lille huset ble så funksjonell som mulig.  Foto: Hiroshi Tanigawa
PLANLØSNING: Arkitektene passet på at planløsningen i det lille huset ble så funksjonell som mulig. Foto: Hiroshi Tanigawa Vis mer
DAGSLYS: Smale hus kan fort virke mørke og små, men her sørger store vindusflater i oppholdsrommene for at mye lys slipper inn og åpner rommet opp. Foto: Hiroshi Tanigawa
DAGSLYS: Smale hus kan fort virke mørke og små, men her sørger store vindusflater i oppholdsrommene for at mye lys slipper inn og åpner rommet opp. Foto: Hiroshi Tanigawa Vis mer