Mor og far avgjør om du blir en mobber

Mobbing kan gå i arv

GODE HOLDNINGER: Ragnhild mener at foreldrene er viktige forbilder for barna sine. Her med Kristoffer (t.v.) og Johannes. Foto: Tomas Moss
GODE HOLDNINGER: Ragnhild mener at foreldrene er viktige forbilder for barna sine. Her med Kristoffer (t.v.) og Johannes. Foto: Tomas Moss Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ragnhild Hillestad Andersen (33) og mannen hennes, Eivind Andersen (34), flyttet til Åsgårdstrand i november med sønnene Johannes (6) og Kristoffer (4). I høst startet deres eldste sønn på skolen.

- Vi har ikke tenkt så mye på hva vi skal gjøre om våre barn blir mobbet, eller mobber. Men vi må gjøre oss opp noen tanker, og reflektere, sier Ragnhild.

Når ungene er små er det ikke like lett å ha kontroll på hva som blir sagt, men foreldrene prøver å lære dem gode verdier.

Arv  - Forskning har vist at mobberrollen ofte går i arv, og at barn som er «ekte mobberne» - altså de som setter det hele i gang - gjerne har foreldre som har hatt den samme rollen som barn, sier Willy-Tore Mørch, spesialist i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø.

I mange tilfeller arver barna både foreldrenes personlighet og personlighetsproblemer. Men den sosiale arven har størst betydning.

- Kanskje oppfordrer far til mobbing og applauderer når sønnen juler opp nabogutten. Støtter du sønnen din som mobber og påpeker at det er viktig å vise at han er sterk, lærer gutten at det er greit å plage andre, sier Mørch.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer