PASSER PÅ: Mødrene blir hjemme med sykt barn til tross for at fedrene har mer fleksible jobber og lettere kan ta fri.  Foto: Colourbox
PASSER PÅ: Mødrene blir hjemme med sykt barn til tross for at fedrene har mer fleksible jobber og lettere kan ta fri. Foto: ColourboxVis mer

- Mor tar seg av de syke barna

Og ofrer gjerne karrieren hvis det trengs, fastslår norsk sosiolog.

At barn blir syke i barnehagen, er ikke noe nytt. Stadig vekk må barnehagene kontakte foreldrene på grunn av feber, kvalme eller andre sykdomstegn. Men hvem ringer barnehagene til først? Og er det mamma eller pappa som er mest hjemme med sykt barn?

- Mor vil ringes først Vi forhørte oss med flere store barnehager. Espira Dvergsnes Barnehage i Kristiansand svarer at det helt klart er mor som oftest henter barn som er blitt syke. Barnehagen ringer også helst mor først dersom barnet må hjem.

- Det er hun som har mest kontakt med barnet, og vi opplever at hun vil ringes først, sier Ellen Hagenes, som jobber i Espira Dvergsnes.

- Mødrene er mest hjemme Det er mødrene som er mest hjemme fra jobb med syke barn, skal vi tro seniorforsker Sigtona Halrynjo i Arbeidsforskningsinstituttet.

Gjennom sin doktorgrad i sosiologi, har hun intervjuet både mødre og fedre om ansvarsfordelingen i hjemmet, og begge to svarer at mødrene tar mer ansvar for syke barn enn fedrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ansvaret for syke barn ser fortsatt ut til å være mors hovedansvar, sier hun.

- Ringer begge foreldrene like mye Flere barnehager vi har vært i kontakt med, mener de ringer mor eller far omtrent like ofte dersom barnet er sykt.

- Jeg tror jeg har ringt like ofte til far som til mor, sier Kine Bjørkdahl i Mor Go´hjertas Barnehage i Oslo. Hun opplever det ikke som uvanlig at det er far som kommer for å hente.

- Mitt inntrykk er at den som har mulighet til å gå fra, kommer. Eller den som har kortest vei. Når vi vet at mor er hjemme med småbarn, så ringer vi henne. Om det er far som er i permisjon, så ringer vi han, sier Bjørkdahl.

Fedre mer fleksible Selv om mødrene er mer hjemme når junior ikke kan være i barnehagen, så viser en tidligere arbeidskraftundersøkelse fra Statistisk Sentralbyrå at fedre har mer fleksibel arbeidstid enn mødre, og dermed større mulighet til å møte senere, gå tidligere, eller ta fri av familiemessige grunner.

Undersøkelsen viser at 83 prosent av arbeidende fedre med barn under 15 år normalt har mulighet til å møte senere eller gå tidligere ved behov. For mødre er andelen 70 prosent.

Tross større fleksibilitet, er altså ikke far så flink som mor til å ta fri fra jobben for å pleie syke småtroll.

- Det kan være stor forskjell på muligheten til å forskyve arbeidsdagen noe, og å droppe det avgjørende møtet på konferansen når ungen får omgangssyke eller vannkopper, sier Sigtona Halrynjo om det som kan være årsaken til dette.

Mor hopper av Fordi mor har hovedansvaret for barna og familielogistikken, er det også hun som oftest tar konsekvensene når hverdagen ikke helt går opp.

- Når det blir for vanskelig å ivareta ansvaret både hjemme og på jobb, er det et typisk mønster at mor hopper av karrierekarusellen, og finner seg en mer "familievennlig" jobb hvor det er mindre problematisk å være borte fra jobben, sier Sigtona Halrynjo i Arbeidsforskningsinstituttet.

Les også:
Sender syke barn i barnehagen
Sjekk om barnet er for sykt for barnehagen
Derfor blir barnet sykt i barnehagen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

RING MEG: Mødre vil helst at barnehagen først ringer til dem i stedet for til barnas far dersom barna bli syke i løpet av dagen. Foto: Colourbox
RING MEG: Mødre vil helst at barnehagen først ringer til dem i stedet for til barnas far dersom barna bli syke i løpet av dagen. Foto: Colourbox Vis mer
LOGISTIKK-ANSVAR: Fordi mor har hovedansvaret for barna og familielogistikken, er det også hun som oftest tar konsekvensene når hverdagen ikke helt går opp, hevder sosiolog Sigtona Halrynjo.  Foto: Colourbox
LOGISTIKK-ANSVAR: Fordi mor har hovedansvaret for barna og familielogistikken, er det også hun som oftest tar konsekvensene når hverdagen ikke helt går opp, hevder sosiolog Sigtona Halrynjo. Foto: Colourbox Vis mer