GOURMETUTGAVEN: Andreas Viestads oppskrift på coq au vin inneholder cognac, stjerneløk, steinsopp, en ung, fruktig pinot noir - og aller helst, en blodfersk hane. Denne versjonen av den franske gryteretten smaker fortreffelig, og har alle ingrediensene som skal til for å lage en stjernemåltid. Foto: METTE RANDEM
GOURMETUTGAVEN: Andreas Viestads oppskrift på coq au vin inneholder cognac, stjerneløk, steinsopp, en ung, fruktig pinot noir - og aller helst, en blodfersk hane. Denne versjonen av den franske gryteretten smaker fortreffelig, og har alle ingrediensene som skal til for å lage en stjernemåltid. Foto: METTE RANDEMVis mer

Mord på menyen: Når livet gir deg hane og burgunder, lag coq au vin

Rapport fra den beinharde hanekampen i Oslos restaurant- verden.

En sein kveld i februar gikk blogger Linnea Myhre på do på den trendy vinbaren Territoriet i Oslo.

Mens hun satt der og gjorde slik bloggere gjør når de går på do - tok selfier, altså - la hun merke til at hun ikke var alene.

Det var en hane på do. Ikke en utstoppet hane, slik det sto utenfor i baren. Men en helt levende hane.

Det er slik det blir Instagram av. Få minutter etter å ha blitt postet, hadde dobildene mer enn tusen likes.

Hane i vinbar Da hun hadde dokumentert hendelsen, rapporterte hun det oppsiktsvekkende funnet til betjeningen.

Ifølge kilder som var til stede, ble det en viss oppstandelse. Grensende til panikk.

Hvordan kom hanen dit? Hvem hadde plassert den der? Og ikke minst: Hva skulle man gjøre med den?

Hva man skulle gjøre med den? Ærlig talt! Hvis en pølse går løs i en lompefabrikk, lurer man da på hva man skal gjøre?

Når en hane går løs i en vinbar full av burgunder, er det da noen som helst tvil?

Er ikke dette Guds - eventuelt andres - måte å fortelle deg noe? Det kan da ikke være så vanskelig!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva skjedde med hanen? Ikke så mye før i neste del av historien.

Beinhard hanekamp Først litt bakgrunn: Hanen på do var et resultat av en beinhard hanekamp som har rast i Oslos restaurantverden.

For hundre år siden var det ofte oppgjør mellom de italienske og irske restaurantmiljøene i New York. På gata. Med kniv.

For tjuefem år siden skapte Marco Pierre White og Gordon Ramsey furore ved å ha neveslagsmål med rivaliserende restauranter.

De siste månedene har utstoppede fugler og andre pyntegjenstander uforklarlig forsvunnet fra restauranter og barer i Oslo.

Det som følger er en rapport om omstendighetene som ledet fra uskyldige rampestreker, til mord.

Og videre til en meget fuktig middag.

Det må innrømmes at det ikke er en fullstendig nøytral beretning, for jeg har mot min vilje blitt involvert i bruduljene. Noen detaljer har blitt utelatt for å beskytte de skyldige.

Fuglene som forsvant En utstoppet and forsvant. Den ble seinere observert på Territoriet, og før eierne rakk å hente den, ble den sendt videre til vinbaren Don Pippo i Bergen.

Liknende ting skjedde med andre utstoppede utelivsfugler. Høner. Ender. Fasaner.

Alle endte så vidt jeg kan forstå opp samme sted.

EKTE SAKER: Hvis du virkelig skal gå løpet ut, bør du få fatt i en levende hane som tar livet av. Men blir dette for komplisert, eller ubehagelig, kan en helt ordinær høne fra frysedisken på supermarkedet benyttes. Hanen Lars endte sine dager på Andreas Viestads restaurant St Lars, etter en liten rundtur i Oslos uteliv. Foto: METTE RANDEM
EKTE SAKER: Hvis du virkelig skal gå løpet ut, bør du få fatt i en levende hane som tar livet av. Men blir dette for komplisert, eller ubehagelig, kan en helt ordinær høne fra frysedisken på supermarkedet benyttes. Hanen Lars endte sine dager på Andreas Viestads restaurant St Lars, etter en liten rundtur i Oslos uteliv. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Jeg ble kjent med hendelsene da den utstoppede hanen Lars ble bortført fra St Lars, restauranten jeg er medeier i.

Ryktene sa den også var på Territoriet. Kort etter ble den avbildet på dommerbordet på Norsk vinkelnermesterskap, der den foran flere hundre tilstedeværende ble servert hvitvin og omtalt som «en vanskelig kunde».

Hanen Lars og plystreanden Camilla, som også var bortført, dukket seinere opp ... Ja, du gjettet rett.

Det var også andre ting som ble borte og endte opp på Territoriet, som en medalje fra nabostedet Le Benjamin.

Alle lurte på hvordan dette skulle ende. Hvor går grensen mellom rampestrek og tyveri? Ville det ende godt?

Det endte altså med en levende hane.

Enn så lenge.

Kort prosess Formiddagen etter oppdagelsen av den levende hanen var det fortsatt ikke noen avklaring.

Noe måtte gjøres. Og jeg visste hva. Vi skulle jo ha personalfest den helga.

Klokka 12.49 gikk Niclas fra St Lars og jeg inn på Territoriet.

Hanen ble overlevert, og etter et forskriftsmessig besvimende slag mot bardisken, ble hodet kuttet av.

Klokka 12.51 forlot vi Territoriet med hanen Lars, Plystreanden Camilla, og den nydrepte hanen, som ikke rakk å få et navn. Litt blod og forskrekkelse var igjen.

Når livet gir deg hane og burgundervin, lag coq au vin.

Det er ikke første gang Andreas Viestad lager coq au vin - fra bunnen. Vi har gravd i Det beste jeg vet-arkivet og funnet frem denne godtbiten: Mord på menyen.