FØR OG ETTER: Loftet var mørkt og trangt; typisk for de gamle arbeiderklassehusene i Østre bydel i Stavanger. Foto: Privat/Espen Grønli
FØR OG ETTER: Loftet var mørkt og trangt; typisk for de gamle arbeiderklassehusene i Østre bydel i Stavanger. Foto: Privat/Espen GrønliVis mer

Mørkt roteloft ble luftig lekerom

Se forvandlingen.

Fuglene glir i stødig flukt fra den ene kortveggen til den andre. De små vinduene slipper ikke inn all verdens dagslys.

Likevel har himmelen fått plass.

Det gjaldt å gjøre det mørke loftet lyst og vennlig. For her var det trangt, rotete og ugjestmildt. Det fungerte ikke engang som et rom for smarte oppbevaringsløsninger.

Man gikk ikke hit med mindre det var nødvendig.

Eric er blitt sju år, og mamma Hilde ønsket å lage et rom der sønnen kunne boltre seg, både alene og sammen med venner.

ROM FOR LEK OG GALSKAP: Den ene delen av loftet er blitt Erics favorittsted i huset. Tapetet Manuel Canovas er levert av Hødnebø, mens hengekøyen er fra Brasil. Foto: Espen Grønli
ROM FOR LEK OG GALSKAP: Den ene delen av loftet er blitt Erics favorittsted i huset. Tapetet Manuel Canovas er levert av Hødnebø, mens hengekøyen er fra Brasil. Foto: Espen Grønli Vis mer

Da var det selvfølgelig ikke nok å slenge opp et himmelblått tapet på den ene skråveggen.

Lysning på loftet Familien hadde søkt hjelp hos Bonytts interiørarkitekttjeneste, og fikk bistand til prosjektet sitt av interiørarkitekt MNIL Beba Vaxevanidou Holøyen.

Det var opplagt at planløsningen måtte endres. Loftsrommet ble helt åpnet opp, med unntak av en kvist som ble beholdt som gjesterom.

Én sone til hver Eric fikk sitt lekerom i den ene enden, mens Hilde etablerte en sone for seg og sitt i den andre.

- Her er det mulighet for å bygge et rom til, men foreløpig har vi latt være. Det er fint for meg å kunne jobbe og lese og samtidig være sammen med sønnen min, sier Hilde.

Limegrønn pipe Veggene var ikke tykkere enn at Eric selv kunne være med på rivingen.

Det var også naturlig at han fikk delta i diskusjonen om hvilke farger som ville fungere best.
Interiørarkitekten pekte på pipen. Den kunne gjerne males i en annen farge enn hvit.

Men hvilken? Eric fikk bestemme.

SUR PIPE: Pipen ble malt i en syrlig kontrastfarge, etter Erics eget forslag. Foto: Espen Grønli
SUR PIPE: Pipen ble malt i en syrlig kontrastfarge, etter Erics eget forslag. Foto: Espen Grønli Vis mer

Sammentreffet er besynderlig: Limegrønt paret med lillatoner er nemlig en kombinasjon mange interiørarkitekter har benyttet i både private og offentlige prosjekter de siste årene.

Trigger fantasien Hilde hadde ingen andre konkrete krav enn at det måtte være mulig å sette opp en hengekøye - nærmere bestemt en hengekøye hun selv hadde kjøpt på ferie i Brasil.

Hun kjente godt til sønnens forestillingsevne, og visste at en hengekøye er mer enn et stykke stoff hengt opp mellom to kroker.

- Når Eric er her med venner, blir den til et romskip i verdensrommet. Eller en skute på et hav der det svømmer haier omkring.

- Slik fostrer den fantasien. Dessuten er den god å ligge i, også for to, sier Hilde.

Praktisk under skråtaket Hengekøyen svever bare såvidt over gulvet.

- Slik er det enklere for de små å komme seg oppi og utav den. De boltrer seg dessuten friere i leken ettersom de ikke trenger å være redde for å falle og slå seg.

Øverst i lykkeslottet Prosjektets viktigste grep er endring av planløsning og bruk av himmeltapet.

Ellers er rommet innredet som lekerom flest: Et funksjonelt og lunt teppe, en kiste for oppbevaring av leker, et hockeyspill og en sittesekk.

I motsatt ende av loftet er stilen en litt annen. Her sitter frankofile Hilde i en landlig kurvstol, i den imaginære skyggen av et kunstig oliventre.

For det er ingenting i veien med mammas forestillingsevne heller.

- Dette er vårt Château Heureux, erklærer hun. Endelig er det godt å være på loftet også.

Les også:
Dette var et gammelt tørkeloft
Er dette verdens mest barnevennelige hus?
Bli inspirert: Stadig flere interiørbilder i inspirasjonsguiden
Slik lager du et sjørøverrom for barna

HIMMELMOTIV PÅ HIMLINGEN: For at underlaget skulle bli slett, måtte det monteres gipsplater på skråveggene. For at det romforstørrende tapetet skulle bli pent, måtte dermed rommet gjøres en anelse mindre. Både gulv, vegger og bjelker er malt hvitt for å få inn mest mulig lys. Foto: Espen Grønli
HIMMELMOTIV PÅ HIMLINGEN: For at underlaget skulle bli slett, måtte det monteres gipsplater på skråveggene. For at det romforstørrende tapetet skulle bli pent, måtte dermed rommet gjøres en anelse mindre. Både gulv, vegger og bjelker er malt hvitt for å få inn mest mulig lys. Foto: Espen Grønli Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.