Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Møt Karl , Opel Karl

Et tydelig bevis på Opels storsatsning i småbilsegmentet.

LITEN, MEN STOR? Opel presterer med nye Karl å introdusere sin tredje bil i småbil/minibil-kategorien. I motsetning til Adam har nykommeren fem dører - og antakelig klart bedre plass. Foto: OPEL
LITEN, MEN STOR? Opel presterer med nye Karl å introdusere sin tredje bil i småbil/minibil-kategorien. I motsetning til Adam har nykommeren fem dører - og antakelig klart bedre plass. Foto: OPEL Vis mer

Dinside Karl er altså den nye småbilen fra Opel, og blir dermed den tyske produsentens tredje småbil på relativt kort tid. Vi snakker altså om en storsatsing i småbilklassen.

Først ut var Opel Adam og så kom den helt nye Opel Corsa som nettopp er prøvekjørt.

5-dørs Adam-alternativ Opel Karl kommer på markedet sommeren 2015. Selv om den bare måler 368 centimeter i lengden har den fem dører, og i følge Opel vil den også ha utstyr som ikke har vært vanlig i dette segmentet.

I forhold til Adam, som er i samme størrelsesorden, er det tydelig at Karl spiller mindre på design og utseende og mer på de praktiske aspekter.

Dette ser du spesielt på den høyreiste profilen og, selvfølgelig, det faktum at Karl har fem dører.

Den hotte motoren i klassen Karl får den nye motoren vi omtalte i prøvekjøringen etter å ha kjørt Adam Rocks, og det betyr en 3-sylindret 1,0-liters motor i en nedtunet versjon med 75 hestekrefter.

Og det er ingen overraskelse.

MER AKTUELL: I praksis er Karl etterfølgeren etter Opel Agila - en ganske forglemmelig, men relativt romslig minibil Foto: OPEL
MER AKTUELL: I praksis er Karl etterfølgeren etter Opel Agila - en ganske forglemmelig, men relativt romslig minibil Foto: OPEL Vis mer

3-sylinder-konfigurasjonen har nemlig blitt den hotte motorteknologien i de mindre bilklassene. Vi har hatt noen aha-opplevelser i så måte, både med Ford Focus, Renault Clio og Peugeot 308.

Standard er manuell femtrinns girkasse.

Men hvor bra er egentlig utstyrsnivået? Som nevnt gjør Opel et poeng av at Karl skal ha utstyr som kundene ikke har vært vant til å finne i så små og rimelige biler.

Og blant utstyret finner vi for eksempel Opels informasjons- og underholdnings (infotainment)-system, med sømløs integrasjon mot Apple iOS eller Android.

Men dette er de etter vår mening ikke alene om.

Det er nemlig bare en ukes tid siden vi kjørte en enda mindre bil som har den typen utstyr, nærmere sagt den nye SmartForTwo.

RENE LINJER: Mye grått, men interiøret ser funksjonelt ut. Foto: OPEL
RENE LINJER: Mye grått, men interiøret ser funksjonelt ut. Foto: OPEL Vis mer

Siden pris og utstyrsnivå ofte henger sammen, er det imidlertid verdt å merke seg at Opel har presisert at bilen skal bli rimelig. Noen endelig dom må vi derfor vente med å gi til prisene er klare og har fått kjøre den selv.

Bakkestartassistent! Som standardutstyr får bilen selvsagt ESP med antispinn, ABS med elektronisk bremsekraftfordeling og — kanskje mindre selvfølgelig - bakkestartassistent.

I tillegg kan Karl leveres med filskiftvarsler, parkeringsassistent, og fartsholder ned hastighetsbegrensning, men prisene på dette ekstrautstyret er heller ikke klare.

Styringen har en City-funksjon i likhet med Adam og Corsa - med et tastetrykk gjøres styringen lettere for enklere manøvrering i byen og ved parkering.

Godt voksen? Karl skal ifølge Opel være voksen på de fleste områder til tross for at den tilhører minibil-segmentet. Produsenten påberoper seg i hvertfall et romslig og førerorientert interiør , noe vi selvsagt kommer til å verifisere ved første anledning.

Opel Karl kommer som nevnt til Norge i august 2015, men prisene er som sagt ennå ikke fastsatt.

KARL DEN STORE? Visstnok skal det være overraskende god plass i baksetet på Karl. Foto: OPEL
KARL DEN STORE? Visstnok skal det være overraskende god plass i baksetet på Karl. Foto: OPEL Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling