Klatrerne driter i søppelet

Mount Everest full av avføring og søppel: - Det ser avskyelig ut her

Tonnevis av søppel forsøpler verdens høyeste fjell.

SØPPELFJELL: Etter årets klatresesong, der 600 mennesker nådde toppen av Mount Everest, skjemmes fjellet av tonnevis med søppel og menneskelig avføring. Foto: AFP / NTB Scanpix
SØPPELFJELL: Etter årets klatresesong, der 600 mennesker nådde toppen av Mount Everest, skjemmes fjellet av tonnevis med søppel og menneskelig avføring. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En ny klatresesong på verdens høyeste fjell er over. Tilbake på Mount Everest ligger hundrevis av kilo med søppel og andre etterlatenskaper etter klatrerne.

Flere tiår med kommersiell virksomhet og stadig flere ekspedisjoner har blitt en påkjenning for det utsatte miljøet på verdens tak. Mange av dem som betaler i dyre dommer for retten til å sette foten på verdens høyeste topp ser ikke ut til å bry seg om hvilke andre spor de etterlater seg.

I fjellsiden ligger det neonfargede telt, mer eller mindre brukt klatreutstyr og tomme oksygenflasker. Til og med menneskelig avføring skjemmer den hvite snøen på Everest.

600 kom opp

– Det er avskyelig og ser forferdelig ut. Det ligger tonnevis av søppel på fjellet, sier Pemba Dorje Sherpa, som har stått på toppen hele 18 ganger.

Det er bare 65 år siden de første menneskene klarte å klatre helt til jordens høyeste punkt 8.848 meter over havet. Siden da har stadig flere latt seg lokke av Himalayas svimlende høyder. I årets vårsesong, som bare varer noen uker, kom over 600 personer seg helt til topps.

Den økende trafikken har ikke gjort forsøplingsproblemet mindre. Det hjelper heller ikke at et varmere klima smelter den evige snøen og avdekker gammelt avfall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer