Müslibar-test: Nesten tre ganger så mye sukker i taperen

Ikke for deg som vil gå ned i vekt.

• Flere matsaker på db.no/mat

(Bramat.no): Reiser du til England eller USA, vil du finne flere hyllemetre med ulike müslibarer i butikkene.

Her i Norge er det langt færre typer å velge mellom, men vi begynner sakte men sikkert å komme etter.

Siden müslibarer ikke er et typisk norsk fenomen, er mange litt usikre på når de eventuelt bør spise slike müslibarer, og hvor sunt det egentlig er.

Er en müslibar et sunt lite mellommåltid, eller blir det mer som en sjokolade eller søt kjeks?

Les også: Bramat tester måltidserstattere

Sunt eller unødvendig? Svaret avhenger selvfølgelig av hvilke müslibarer man velger, men velger du en av müslibarene som vi har testet her, er vel svaret noe slikt som:

En müslibar kan være et greit mellommåltid for deg som er slank og aktiv og trenger litt kjapp energi.

Er du derimot en av dem som ønsker å begrense inntaket av sukker og kalorier, og kanskje også sliter med vekten, bør du nok heller velge noe annet enn de norske müslibarene.

Les også: Bramat tester restitusjonsbarer

Ikke fordi de er så fryktelig fulle av kalorier, men fordi mange av dem inneholder relativt lite fiber og protein, og nokså mye sukker.

Altså ingen bra kombinasjon for deg som ønsker et mellommåltid som kan mette litt uten å føre til altfor svingende blodsukker.

Les også: Er karbohydrater farlig?

Slik har vi gjort testen For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av müslibarene i denne testen, har vi sett på hvor mye kalorier, protein, sukker, mettet fett, og fiber de inneholder.

Mye kalorier, sukker og mettet fett har trukket ned, mens mye protein og fiber har trukket opp. Vi har sett på hvor mye hver müslibar inneholder per stk, ikke per 100 gram som vi gjør med noen andre matvarer.

Smak er ikke en faktor i testen.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 4. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 4 og det dårligste terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no

Testresultater Wasa crisp&cereals almond & cranberry Greit med sukker og fiber. Lite protein. Karakter: Produsent: Barilla Sverige AB Wasa crisp&cereals almond & pumpkin Greit med sukker og fiber, og mer protein enn mange av de andre. Karakter: Produsent: Barilla Sverige AB Karen Volf müslibar milk chocolate Bra med fiber, og greit med sukker. Lite protein. Karakter: Produsent: Bisca AS Karen Volf müslibar dark chocolate Bra med fiber og greit med sukker. Lite protein. Karakter: Produsent: Bisca AS Bixit havrebar blåbær & tranebær Midt på treet mht sukker og fiber. Lite protein. Karakter: Produsent: Orkla Confectionary & Snacks Wasa crisp&cereals chocolate & hazelnut Ok innhold av sukker og fiber. Lite protein. Karakter: Produsent: Barilla Sverige AB Nature Valley cruncy oats & honey Mer kalorier enn de andrel, mye sukker og ikke spesielt mye fiber. Lite protein. Karakter: Produsent: General Mills international Alpen fruit & nut Lite fiber, ok innhold av sukker. Lite mettet fett. Lite protein. Karakter: Produsent: Weetabix limited Bixit havrebar mandler & sjokolade Ikke spesielt mye fiber. En del sukker. Lite protein. Karakter: Produsent: Orkla Confectionary & Snacks Semper Treat cereal bar glutenfri Minimalt med fiber, ok innnhold av sukker. Lite protein. Karakter: Produsent: Semper AB Nature Valley crunchy oats & chocolate Relativt mye sukker og ikke spesielt mye fiber. Lite protein. Karakter: Produsent: General Mills international Alpen strawberry & yoghurt En del sukker og lite fiber. Lite protein. Karakter: Produsent: Weetabix limited Alpen fruit & nut with milk chocolate En del sukker og lite fiber. Lite protein. Karakter: Produsent: Weetabix limited Les mer på Bramat.no:
Trygg oppdrettslaks
Hofteløft etter fødsel
Grønnsakomelett