OPPSKRIFT PÅ MUFFINS: Muffins blir ekstra godt med noen gode tips og triks. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ MUFFINS: Muffins blir ekstra godt med noen gode tips og triks. Foto: Erik HannemannVis mer

Muffins blir best med disse triksene

Her er elleve tips til perfekte muffins.

Vil du gå rett til oppskriften? Se nederst i saken.

Å lage muffins er ikke vanskelig. Og det er litt som pizza: En god variant er supert, en dårlig variant er slett ikke verst, når alt kommer til alt.

Men å lage perfekte muffins - hvordan gjør man det? Hva bør man tenke på?

Her er elleve tips til deg som skal lage muffins. Noen har (bevisst eller ubevisst) dette under muffinshuden, men det kan hende at det er noen gode tips til de aller fleste - selv de ivrigste muffinsbakerne.

Muffinstips 1: Alle ingredienser bør ha samme temperatur En muffin, og annet bakverk, er ømfintlig overfor temperaturer. For å være sikker på å oppnå perfekt resultat, er det lurt å legge alle ingrediensene i romtemperatur minst en time før du begynner. Det er særlig eggene man bør tenke på.

Muffinstips 2: Ikke rør! Rør så lite du kan. For mye røring og elting av deigen gjør muffinsene harde. Det er fordi to proteiner (glutenin og gliadin) i hvetemelet skaper gluten når de kommer i kontakt med væske og blir eltet. Da formes lange "tråder" som gjør at deigen absorberer mer væske og gjør muffinsen hard - og ikke myk som den burde være.

Muffinstips 3: Ikke bruk håndmikser Dersom du bruker en håndmikser er sjansen for å blande for mye stor. Bruk heller en slikkepott. Da er sjansen større for å lykkes med muffinsen.

Muffinstips 4: Stiv røre Når har du rørt nok? Når slikkepotten nesten kan stå i røren er du ferdig. Dersom røren er for rennende, kan du ha i litt mer mel (men ta bare en liten spiseskje om gangen).

Muffinstips 5: Sørg for nok smøring Sørg for å smøre ikke bare hullene, men også toppen av formene (om du bruker brett). Hovedregelen er å fylle muffinsformene 3/4. Men ofte eser de over kanten. Derfor er det lurt å smøre overflaten også, slik at de er lette å få løs.

Muffinstips 6: Toppen er best! I utgangspunktet fyller man formene 3/4. Men, om du perfeksjonerer oppskriften din, kan du beregne deg fram til en stor, flygende-tallerken-aktig topp. Det tilstreber jeg, selv om det vekker oppsikt i mange av de konservative muffinsmiljøene (for ikke å snakke om de engere cup cake-miljøene...).

Muffinstips 7: Blir bunnen svidd? Dersom bunnen din blir svidd (kanskje fordi ovnen din har sterk undervarme), så legg et bakepapir under muffinsbrettet. Da reduserer du risikoen.

Muffinstips 8: La muffinsene hvile Selv om det er fristende å kaste seg over muffinsene med en gang, er det lurt å la dem ligge i formen i ca 10 minutter etter steking. Da er det lettere å ta dem ut - og så kan de hvile litt til på en rist.

Muffinstips 9: Spis! Muffins kan fint fryses, men dersom du ikke har planer om det: Spis muffins så fort de har hvilt seg på risten. De blir ikke bedre.

Muffinstips 10: Sitter den fast? Sitter muffinsen fortsatt fast i formen etter noen minutter med hvile? Legg et fuktig håndkle under formen i to, tre minutter.

Muffinstips 11: For tung muffins? Dersom muffinsen din blir for tung, finnes det en fin utvei. I oppskriften du bruker kan du bytte ut ett helt egg med to eggehviter. Pisk eggehvitene helt stive og vend inn i røra.

Er du glad i muffins og vil variere? Her har du elleve forslag (blant annet et hvor putter i en bit Smil-sjokolade...).

Har du lyst til å være barnslig? Sjekk her for 20 pynteforslag til muffinsene.

Jeg tar for sikkerhets skyld med Clotildes tips om grove muffins også.


Les også:
Slik lager du super eplekake
Pannekaker med ny topp
En ukemeny for deg som liker god mat
Den perfekte vaffeloppskriften
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.