Multer, sukker og vodka gjør susen

Dagblad-kokkas hjemmelagde julegaver.

HJEMMELAGET: Få godsakene i glasset i helga, så har du serveringsklar multelikør til jul. Se oppskrift nederst. Alle foto: HÅKON EIKESDAL
HJEMMELAGET: Få godsakene i glasset i helga, så har du serveringsklar multelikør til jul. Se oppskrift nederst. Alle foto: HÅKON EIKESDALVis mer

• Her er flere oppskrifter fra Charlotte Mohn.
• Bak Brimis småkaker til jul.

OPAKER GÅRD i Hedmark (Dagbladet): Det er mye å stri med før jul.

Maten og kakene er bare en del av jula - presangene en annen vanskelig del.

Til barna løses det ofte greit. Det er verre å finne på noe til voksne som har det meste.

HONNINGMÛSLI: Gaven til folk som slurver med frokosten.
HONNINGMÛSLI: Gaven til folk som slurver med frokosten. Vis mer

- Noe av det koseligste jeg vet er å gi bort til andre, sier Dagbladets kokk Charlotte Mohn.

- Det er hyggelig å lage noe sjøl, for da er ikke gaven glemt allerede 1. juledag.

Ikke slurv med frokost På menyen denne morgenen står:

Frokostkurv

Multelikør

Andeconfit

Syltede rødbeter

Frokostkurven til Charlotte består av honningmüsli med tørket frukt.

- Dette er gaven til folk som slurver med frokosten, eller kjøper den på butikken, sier hun.

ANDECONFIT: Godt som forrett, i salat eller til kveldssnadder.
ANDECONFIT: Godt som forrett, i salat eller til kveldssnadder. Vis mer

Charlotte framhever at det alltid er hyggelig å ta fram noe som andre har brukt tid og omsorg med.

Lag likøren i helga Hjemmelaget multelikør smaker så mye bedre enn den søte du kjøper. Den er litt essensaktig.

- Multer naturell, sukker og vodka gjør susen, sier Charlotte.

- Og igjen får du en fin presang å gi bort.

Hun anbefaler gjerne at du bruker større glass enn hva hun selv har gjort.

- Bare sørg å få godsakene i glasset i løpet av helga - så har du multelikør serveringsklar i jula, sier kokka vår.

Og minner oss på at vi ikke må kaste bærene når vi heller og siler likøren på flaske.

- Spis dem eller putt et par i glasset når du serverer godsaken - og bruk resten til multekremen, sier hun.

Mumlemat Andeconfit smaker bare deilig når du følger oppskriften til Charlotte.

Andelårene skal ligge i salt noen timer - for så å kose seg i en kjele med andefett og litt olje.

MATNYTTIG: Charlotte Mohns syltede rødbeter.
MATNYTTIG: Charlotte Mohns syltede rødbeter. Vis mer

- Så plukker du kjøttet fra lårene og putter det på glass sammen med fettet, sier Charlotte.

- Retten passer som forrett, i salat eller bare å mumle i seg på kvelden.

Eller på rugbrød og vørterkake, så får du krydder og sødme samtidig.

En-to-tre-lake Til slutt er det syltede rødbeter som skal på plass under treet.

- Her gjør vi en-to-tre-lake, lik den når du legger ned grønnsaker og sild på glass, sier Charlotte Mohn til Dagbladet.

- Enklere blir det ikke å gi bort en presang de fleste setter pris på.