Multitasking gjør deg dummere

Å gjøre flere ting på en gang er ikke bare umulig - det er helseskadelig.

UMULIG - OG SKADELIG: Ingen kan multitaske, og når vi tror vi gjør det, hopper vi fra det ene til det andre. Denne måten å gjøre ting på, er avhengighetsskapende og kan til slutt gjøre at vi utvikler konsentrasjonsvansker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
UMULIG - OG SKADELIG: Ingen kan multitaske, og når vi tror vi gjør det, hopper vi fra det ene til det andre. Denne måten å gjøre ting på, er avhengighetsskapende og kan til slutt gjøre at vi utvikler konsentrasjonsvansker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er blitt bevist gang på gang de siste årene; multitasking er noe bare datamaskiner kan. Det vi mennesker gjør, når vi tror at vi «multitasker», er å hoppe fra det ene til det andre.

Uansett om du kjører bil og snakker i telefonen, eller om du skriver e-poster under møter, er det ikke slik at du gjør begge deler på én gang. Det er umulig. Det du faktisk gjør, er å fokusere på først det ene, og så det andre, såkalt «switch-tasking».

En slik praksis er ikke bare slitsomt for hjernen din slik som NRK Puls skrev i fjor. Multitasking gjør deg dummere - og det er direkte farlig.

Eksperimenterte med seg selv Peter Bregman er en amerikansk rådgiver og coach som har jobbet med alt fra CNN til UNICEF. Han er sterkt i mot multitasking og har skrevet flere gode blogger om temaet.

Etter å ha sneket seg til å sende en e-post under et møte, en e-post han måtte sende tre ganger for å få med riktige vedlegg, satte han seg som mål å leve den påfølgende uken helt uten å multitaske.

- Jeg lover at jeg ikke røkte marihuana eller noe da jeg sendte den e-posten. Men jeg kunne like gjerne ha røyket, for studier viser at du mister 10 IQ-poeng når du blir avbrutt av e-poster elle telefoner. Det tilsvarer en natts søvntap. Røyker du, mister du til sammenligning 5 IQ-poeng, skriver Bregman.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer