Multitasking gjør deg dummere

Å gjøre flere ting på en gang er ikke bare umulig - det er helseskadelig.

UMULIG - OG SKADELIG: Ingen kan multitaske, og når vi tror vi gjør det, hopper vi fra det ene til det andre. Denne måten å gjøre ting på, er avhengighetsskapende og kan til slutt gjøre at vi utvikler konsentrasjonsvansker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
UMULIG - OG SKADELIG: Ingen kan multitaske, og når vi tror vi gjør det, hopper vi fra det ene til det andre. Denne måten å gjøre ting på, er avhengighetsskapende og kan til slutt gjøre at vi utvikler konsentrasjonsvansker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er blitt bevist gang på gang de siste årene; multitasking er noe bare datamaskiner kan. Det vi mennesker gjør, når vi tror at vi «multitasker», er å hoppe fra det ene til det andre.

Uansett om du kjører bil og snakker i telefonen, eller om du skriver e-poster under møter, er det ikke slik at du gjør begge deler på én gang. Det er umulig. Det du faktisk gjør, er å fokusere på først det ene, og så det andre, såkalt «switch-tasking».

En slik praksis er ikke bare slitsomt for hjernen din slik som NRK Puls skrev i fjor. Multitasking gjør deg dummere - og det er direkte farlig.

Eksperimenterte med seg selv Peter Bregman er en amerikansk rådgiver og coach som har jobbet med alt fra CNN til UNICEF. Han er sterkt i mot multitasking og har skrevet flere gode blogger om temaet.

Etter å ha sneket seg til å sende en e-post under et møte, en e-post han måtte sende tre ganger for å få med riktige vedlegg, satte han seg som mål å leve den påfølgende uken helt uten å multitaske.

- Jeg lover at jeg ikke røkte marihuana eller noe da jeg sendte den e-posten. Men jeg kunne like gjerne ha røyket, for studier viser at du mister 10 IQ-poeng når du blir avbrutt av e-poster elle telefoner. Det tilsvarer en natts søvntap. Røyker du, mister du til sammenligning 5 IQ-poeng, skriver Bregman.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.