SKYLLER MED ALKOHOL: De fleste av oss motvirker dårlig ånde med å pusse tenner flere ganger daglig, og ved å bruke munnskyll. Nesten alle munnskyll som selges i Norge, inneholder alkohol. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
SKYLLER MED ALKOHOL: De fleste av oss motvirker dårlig ånde med å pusse tenner flere ganger daglig, og ved å bruke munnskyll. Nesten alle munnskyll som selges i Norge, inneholder alkohol. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.comVis mer

Munnskyll er unødvendig

Munnskyll med alkohol kan ødelegge den naturlige bakteriefloraen.

- Munnskyll er helt unødvendig for de aller fleste friske mennesker.

Utsagnet kommer fra professor Pål Barkvoll ved Avdeling for oralkirurgi og oralmedisin ved Universitetet i Oslo.

- Hvorfor skal friske personer daglig skylle munnen med antibakteriell væske? spør professoren.

Dreper alt Tennene våre er friskere og hvitere enn noen gang før, men likevel er det mange som bruker munnskyll med alkohol en eller flere ganger i døgnet.

- Disse produktene er antibakterielle og skiller ikke på gode og dårlige bakterier. De ødelegger den naturlige bakteriefloraen vi skal ha i munnhulen, forteller Barkvoll.

Forskning ved Barkvolls institutt viser at enkelte av disse skyllemidlene vil kunne forstyrre munnhulens naturlige slimstoff.

Munnslimhinnen er dekket av et beskyttende lag som består av proteiner, og det er dette som ødelegges når vi skyller med alkohol; de denatureres.

- Denaturering viser seg når du steker et egg. Hviten er blank før proteinene ødelegges, og så blir den hvit. Da er proteinene i hviten endret, eller dentaurert, sier professoren.

Han peker på at vi generelt i samfunnet er forsiktige med bruk av antibakterielle midler, og mener vi også bør være det når det kommer til munnhygiene.

Bruker munnskyll mot dårlig ånde De aller fleste som bruker munnskyll, gjør det for å motvirke dårlig ånde. I en undersøkelse gjort av Norstat svarer 49 prosent at de benytter munnskyll for å fjerne eller forebygge dårlig ånde, mens kun 16 prosent bruker munnskyll for å unngå hull.

SKYLLER MED ALKOHOL: De fleste av oss motvirker dårlig ånde med å pusse tenner flere ganger daglig, og ved å bruke munnskyll. Mange munnskyll som selges i Norge inneholder alkohol, noe som har en uttørrende effekt. Personer med munntørrhet advares spesielt mot å bruke munnskyll med alkohol, da det kan forværre tilstanden. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
SKYLLER MED ALKOHOL: De fleste av oss motvirker dårlig ånde med å pusse tenner flere ganger daglig, og ved å bruke munnskyll. Mange munnskyll som selges i Norge inneholder alkohol, noe som har en uttørrende effekt. Personer med munntørrhet advares spesielt mot å bruke munnskyll med alkohol, da det kan forværre tilstanden. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

- Skyller du utelukkende for å motvirke dårlig ånde, bør du være klar over at det kan være mange årsaker til at det lukter vondt, sier Barkvoll.

Han mener problemet kan ligge lokalt i munnen, og da bør du konsultere en tannlege.

Men det kan også skyldes årsaker andre steder i kroppen. Hva du spiser har også mye å si for hva slags ånde du har, sier Barkvoll, som mener at tannpuss med fluortannkrem to ganger daglig og jevnlig bruk av tanntråd og tannpirker er nok for å forebygge karies og dårlig ånde hos friske personer.

- Elles er tyggegummi helt kurant hvis du trenger hjelp ut over det.

Bruk alkoholfrie alternativ Christine Madsen, produktsjef i Jordan, er delvis uenig.

- Vi vet at det er mange som er plaget med eller frykter at de har dårlig ånde. Et munnskyll som gir frisk pust vil dermed være med å fjerne eller redusere dette problemet.

- Folk skal være forsiktige med å bruke antibakterielle produkter over lang tid, men her er det veldig store forskjeller mellom de ulike skyllene på markedet, sier hun.

Madsen påpeker at alkoholfrie skyll med lave klorheksidinnivåer ikke vil ødelegge de gode bakteriene som Barkvoll refererer til.

- Mange har behov for ekstra fluortilskudd utover tannkrem og får anbefaling fra sin tannlege om å bruke fluorskyll daglig. I tillegg vet vi at mange skyller munnen med vann etter tannpuss og dermed også fluorbeskyttelsen tannkremen gir. Munnskyll med fluor vil da gjenopprette fluornivået og beskytte tennene mot karies, sier hun.

Skyller i 30 minutter Enkelte overdriver munnskyllingen. På vg.no sitt forum beskrives tilfeller der personer skyller i opptil 15 og 30 minutter.

- Det er meget uheldig fordi alkoholen har en uttørrende effekt. Slimhinner er levende vev, og vi vet at celleforandringer i vevet kan skyldes hyppig eksponering av sprit. Derfor bør vi unngå eksponering, sier Barkvoll.

Leder for Norsk tannpleierforening, Hilde Age, er enig.

- Alkohol virker uttørkende på munnhulen og kan påvirke spyttproduksjonen negativt, advarer hun.

Age sier det er spesielt viktig for personer som lider av munntørrhet å skylle med et produkt som inneholder fluor, men ikke alkohol.

- Munnskyll som inneholder alkohol kan ofte virke irriterende på tannkjøttet. I tillegg kan alkoholholdig munnskyll tørke ut spyttkjertlene og dermed gjøre det enda lettere for bakteriene å trives i munnhulen, sier tannpleier Trine Brandanger hos Jordan, i et presseskriv.

Mange kommersielle munnskyllprodukter inneholder alkohol og andre bakteriedrepende midler, noe som i verste fall kan bidra til flere hull i tennene og dårlig ånde.

Hver tredje kvinne og hver femte mann lider av munntørrhet. Langvarig eksponering av alkohol vil kunne føre til skader på slimhinnene og føre til munntørrhet - som igjen kan gi flere hull og økt bakterievekst.

Les også:

Tannbørsten er en bakteriebombe

Hvite tenner er viktigere enn null hull

8 tegn på at du har et helseproblem

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.