Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Kjøpte ikke eget sete

Musikeren Myrna Herzog elsker celloen sin, men hater Alitalia etter dette

Knuste instrument fra 1700-tallet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myrna Herzog er musikalsk leder og dirigent i det Israel-baserte musikk-ensemblet Phoenix, og dessuten en elsker av gamle, klassiske instrumenter.

På en flytur fra Rio de Janeiro til Tel Aviv med mellomlanding i Roma, hadde hun med seg en over 300 år gammel «viola da gamba» - som kan beskrives som en mellomting av en bass-fiolin og en cello. Instrumentet er fra 1685 og skal være taksert til nesten 200 000 kroner.

Det er det neppe verdt lenger, etter at flyselskapet Alitalia leverte tilbake instrumentet nærmest som pinneved etter flyturen. Det skriver Metro, og en rekke andre medier.

Hadde ikke plass

- Altialia hater musikere, skrev Herzog i sinne på Facebook-siden sin, ledsaget av flere bilder av det ødelagte klenodiet.

Hun beskrev synet som møtte henne da hun fikk tilbake instrumentet, som «om en bil hadde kjørt over den».

Det hele begynte i Rio der besetningen på flyet sa at det ikke fantes plass til instrumentet i kabinen da Herzog ville ha det med om bord.

I stedet tilbød besetningen seg å ta vare på strengeinstrumentet og lovet - i følge eieren - å behandle det med varsomhet.

- De lovet meg å bære det for hånd både inn og ut av flyet, sier Herzog til musikknettstedet «The Strad». Hun hevder å ha reist verden rundt med instrumentet uten problemer tidligere.

Ved ankomst mellomlanding i Roma, fikk ikke Herzog tilbake instrumentet, som hun trodde hun ville få. Det ble i stedet sendt som bagasje videre til Tel Aviv. Ved ankomst i Israel, dukket det heller ikke opp.

- Jeg gikk til skranken for savnet bagasje, sier Herzog til The Strad.

- De gikk for å lete og kom tilbake og sa det var brukket. Jeg måtte fylle ut et skjema, og etter at jeg hadde gjort det, kom de med instrumentet. Synet som måtte meg var horribelt, beskriver musikeren.

Beklager, men...

Alitalia har i en uttalelse beklaget det som hendte med det verdifulle musikk-instrumentet, og sier de har satt i gang full etterforsking.

I uttalelsen heter det også at det anbefales å kjøpe et eget flysete for verdifulle instrumenter som er større enn vanlig håndbagasje.

- Etter foreløpig undersøkelse kan vi ikke se at dette ble etterspurt verken ved booking av billetten eller ved avgang fra Rio de Janeiro, sier selskapet.

De hevder også at «etter nåværende informasjon» ble Herzog tilbudt muligheten til å kjøpe et ekstra sete til sin verdifulle «viola da gamba», noe hun i følge Alitalia skal ha avslått.

Fortsatt sint

Dette har på ingen måte mildnet Herzogs raseri.

- Resultatet av Alitalias lovede «spesialbehandling» av instrumentet er horribelt. Det var pakket i en hard kasse med flere klistremerker merket «Fragile» (skjørt, red. anm.). Men uansett hvilken emballasje det hadde vært pakket i ville det ikke overlevd den behandlingen det har blitt utsatt for, sier Herzog, som påstår hun har reist verden rundt med instrumenter som dette i flere tiår.

- Vanligvis får vi ha dem i kabinen, men når dette er umulig, har mannskapet tatt vare på instrumentene med stor varsomhet. Det har aldri vært problemer før, sier hun, og etterlyser en policy fra flyselskapene vedrørende frakt av dyrebare historiske instrumenter.

Herzog skal ha levert det ødelagte instrumentet til en anerkjent instrumentmaker, som skal ha sagt han vil trenge et år på å reparere det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!