SNACKSEN TIL DET NYE ØLET: - Man finner gjerne noen yoghurt-aktige toner i surøl (norske bryggerier benytter gjerne biola i prosessen). Derfor fikk jeg lyst til å prøve det med epler, litt rømme og et dryss med sprøtt og stekt surdeig. Prøv!, oppfordrer matredaktør Christopher Sjuve. Foto: Lisbeth Michelsen
SNACKSEN TIL DET NYE ØLET: - Man finner gjerne noen yoghurt-aktige toner i surøl (norske bryggerier benytter gjerne biola i prosessen). Derfor fikk jeg lyst til å prøve det med epler, litt rømme og et dryss med sprøtt og stekt surdeig. Prøv!, oppfordrer matredaktør Christopher Sjuve. Foto: Lisbeth MichelsenVis mer

Mye godt surøl på Polet. Fire får terningkast seks

Vinmonopolet har omsider tatt til fornuft, og surøl finnes nå som en egen kategori.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Surøl har gått raskt fra å være et lite nisjeprodukt for spesielt interesserte, til å bli en ettertraktet ølstil med voksende tilhengerskare. Vinmonopolet har omsider også tatt til fornuft, og surøl finnes nå som en egen kategori med hele 249 produkter å velge imellom på nett.

Det er derimot en uoversiktlig kategori i praksis, ettersom butikkene fortsatt i mange tilfeller har altfor dårlig opplegg rundt sortering og merking av hvilke produkter som tilhører denne produktgruppen.

Surøl kommer i en rekke ulike varianter med en stor smaksbredde. Fellesnevneren er en intens syre og friskhet som skiller øltypen fra alle andre øltyper.

Hemmeligheten bak syrligheten ligger i gjæringsmetoden. Tradisjonelt surøl, lambic, er basert på villgjær, eller gjærsopper og bakterier som finnes naturlig i lufta i bryggeriet. Vørteren kokes og avkjøles deretter i store grunne kar, og eksponeres da for disse gjærsoppene. Dette er en prosess som kalles spontangjæring, og vørteren tappes deretter på fat for videre gjæring og modning.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn