SVINEFILET: Her er de viktigste ingrediensene svinefilet, appelsin og rosmarin. Foto: Clotilde Dusoulier
SVINEFILET: Her er de viktigste ingrediensene svinefilet, appelsin og rosmarin. Foto: Clotilde DusoulierVis mer

Mye smak for pengene

Svinefilet til hovedrett og is med karamellsaus. Helgemenyen er servert.

Det er noen uker siden sist jeg lagde en helgemeny (du finner alle jeg har laget her). Denne gangen skal jeg la vår franske skribent Clotilde Dusoulier få stå for mesteparten.

Clotilde er altså en fransk matskribent som vi har fått som spaltist. Hennes blogger dukker opp med ujevne mellomrom (og alle hennes artikler kan du lese her).

Forrett Det som tjener som forrett på mitt bord denne helgen er oeuf cocotte - eller egg i form. Det er en enkel og kul rett. Du blander kokt skinke og stekte grønnsaker med crème fraîche og har i form. Så knekker du i ett egg, har over litt ost og baker det i ovnen. Det ser tøft ut - og ikke mange har smakt det.

Hovedrett Hovedretten er en Clotilde spesial, en enkel og genial rett hvor du får mye smak for penga. Her er de viktigste ingrediensene svinefilet, appelsin og rosmarin. Og det er særlig avslutningen som gjør dette fabelaktig. Her koker man inn marinaden til en sirupsaktig konsistens og heller over maten.

Jeg foreslår å servere det her med clotildes suverene, supersmarte og sprø poteter (alle som har prøvd lager ikke lenger poteter på noen annen måte).

Dessert Jeg får selv lov til å avslutte denne menyen. Og da tar jeg sjansen på kline til med sommerens slager: Is med karamell og pinjekjerner. Verdenshistorien har ingen kjente eksempler på at noen har blitt skuffet over denne isen.

God helg!

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.


Egg i form - Oeuf Cocotte Forrett/smårett

Her er Clotilde Dusouliers herlige, lille oppskrift på klassikeren Oeuf Cocotte. Oppskriften kan varieres etter hva man finner på kjøkkenet.

INGREDIENSER
1 stk egg
1 ss crème fraîche
salt og pepper
litt paprikapulver

Eventuelt 1 sk skinke, bacon, tunfisk eller tofu
1 neve hakkede tomater, sopp, paprika, squash, løk eller andre grønnsaker
1 neve revet ost
1 ts tørkede eller friske urter, persille, gressløk, koriander

FREMGANGSMÅTE Dersom du vil ha med grønnsaker, stek dem i litt olje til de blir myke (tomater trenger ikke å stekes). Forvarm ovnen til 220 grader. Smør en liten ildfast form med smør/olje. Legg i skinke, grønnsaker og crème fraîche. Knekk i egget. Ha på litt salt og pepper. Ha på urtene. Dryss over osten.

Sett formen i en større, ildfast form (grateng-form). Hell varmt vann i gratengformen slik at det kommer halveis opp til kanten på formen med egget i. Bak i ovnen i 10-15 minutter, litt avhengig av hvor bløtt du liker egget.
 
Når egget er ferdig, ha litt paprikapulver på toppen og eventuelt noen friske urter.
Server med brød eller ristet loff.
Denne oppskriften er lett å variere. Det eneste som er nødvendig er egg og crème fraîche eller en annen kremete ingrediens. Resten kan du ta etter ta-hva-man-har-prinsippet. Du kan til og med ta to egg... | Kokk: Clotilde Dusoulier
Clotildes svinefilet med appelsin og rosmarin Hovedrett

Dette er Clotilde Dusouliers nydelige oppskrfit på svin indrefilet.

INGREDIENSER
800 g svin indrefilet

Marinade 2 stk appelsiner, bare saften
2 ss olje
1 ss hvitvinseddik
1 ts honning
2 fedd hvitløkfedd
1 ts rosmarin (tørket)
1 klype havsalt
pepper, nykvernet

EGG I FORM: En liten herlig pariserrett med egg i form. Foto: Clotilde Dusoulier
EGG I FORM: En liten herlig pariserrett med egg i form. Foto: Clotilde Dusoulier Vis mer

Avslutningen 1 ss crème fraîche (en raus spiseskje! fløte kan også brukes)
salt
3 ss persille, grovhakket

FREMGANGSMÅTE
Del indrefileten i 3 eller 4 like stykker. Ha dem i en ildfast form som er stor nok til at alle får plass uten at de stables oppå hverandre. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og hell dem over kjøttet. Dekk til og sett i kjøleskapet minst en time og helt opp til fire timer - vend på kjøttet underveis.
Forvarm ovnen til 180 grader. Hell mesteparten av marinaden i en kjele, men la omtrent en spiseskje bli igjen i formen. Sett formen i ovnen (uten tildekking) og la den steke i 25 minutter, inntil kjøttet er gjennomstekt men ikke tørt (kjøttet skal være blekt i midten, bruker du steketermometer er du trygg om kjøttet er 70 grader).
Vend på kjøttet innimellom. Sett på grillelementet og stek i fem minutter - til kjøttet har en fin stekeskorpe. Mens kjøttet steker, ha pannen med marinaden på middels høy varme. La det koke, uten lokk, til det blir sirupsaktig. Rør innimellom (det blir omtrent en fjerdedel igjen).
Ta kjelen av varmen og rør inn crème fraîche (eller fløte). Når kjøttet er klart, ta ut kjøttet og legg det på en fjel. Ha sausen i den ildfaste formen og bland godt. Del opp kjøttet i gode, tykke skiver. Legg dem tilbake i formen og strø over salt og persille.
Server straks med kokte poteter eller potetmos og noen sauterte (stekte) gulrøtter. | Kokk: Clotilde Dusoulier
Iskrem med karamell og pinjekjerner Dessert

Dette er antagelig en av verdens beste oppskrifter på iskrem.

INGREDIENSER
Iskrem 1 stk vaniljestang
3 stk eggeplomme
150 g sukker
2 dl melk
2 dl kremfløte

Saus 100 g sukker, vanlig eller brunt
3 dl kremfløte
40 g smør, gjerne usaltet
50 g pinjekjerner

FREMGANGSMÅTE
Isen
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha det i en kjele med
melken og varm opp til kokepunktet. Ta av kjelen og la det kjøle av i
noen minutter.

Pisk eggeplommer og sukker kraftig. Hell i fløte og vaniljemelken og bland godt.
Sett i fryseren eller bruk iskrem-maskin. (Bruker du ikke iskrem-maskin er det viktig å røre rundt med jevne mellomrom.

Saus
Smelt sukkeret i en panne til det får karamellfarge. Ha i fløten og rør forsiktig rundt. Rør inn smøret og vend inn pinjekjernene. | Kokk: Christopher Sjuve

OVNSBAKTE POTETER: Her kommer Clotildes herlige poteter - med et lite triks blir det supert... Foto: Clotilde Dusoulier
OVNSBAKTE POTETER: Her kommer Clotildes herlige poteter - med et lite triks blir det supert... Foto: Clotilde Dusoulier Vis mer