Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Mye tryggere å kaste opp i do enn over rekka

Men du kan bli kvitt sjøsyken, sier reiseekspert.

SJØSYKE: De fleste kan tilvennes bevegelse slik at sjøsyken etter hvert forsvinner, mener reiselege og Dagbladets reiseekspert, Gunnar Hasle. Foto: CANADIAN VEGGIE/CREATIVE COMMONS
SJØSYKE: De fleste kan tilvennes bevegelse slik at sjøsyken etter hvert forsvinner, mener reiselege og Dagbladets reiseekspert, Gunnar Hasle. Foto: CANADIAN VEGGIE/CREATIVE COMMONS Vis mer

 (Dagbladet): Send inn spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Blir du lett sjøsyk og drømmer om å få bukt med problemet? Du er i så fall ikke alene.

- Jeg har forsøkt med noen tabletter en gang, men synes ikke de hadde noen god effekt, skriver en leser til Dagbladets reiseeksperter.

- Er det mange typer tabletter mot sjøsyke, og hva annet kan jeg gjøre for å slippe å bli sjøsyk med en gang jeg setter foten i en båt? spør han videre.

Bevegelsessyke Bevegelsessyke kalles også sjøsyke, bilsyke også videre, og er kvalme i forbindelse med bevegelse i transportmidler, forklarer Dagbladets reiseekspert, Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

Han viser til en artikkel han selv har skrevet i Store norske leksikon om temaet. 

Der skriver han at årsaken til kvalmen er ukjent, og at bevegelsessyke særlig opptrer når det er et misforhold mellom visuelle stimuli og faktisk bevegelse. Derfor er det en fordel å kunne se ut.

Bevegelsessyke kan også forebygges med antihistaminstikkpiller eller skopolaminplaster, og behandles mest effektivt med kvalmestillende stikkpiller.

Ufarlig Ifølge Hasles artikkel er bevegelsessyke i seg selv ufarlig, men kan forårsake farlige situasjoner om den som styrer en båt blir indisponert, og det ikke er noen til å ta over.

De fleste kan tilvennes bevegelse, slik at problemet etter hvert forsvinner.
 
- Jeg kunne ikke sagt det bedre selv, sier Hasle, og fortsetter:

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

-  Man kan også ta antihistamintabletter, men de må tas før man får symptomene ellers vil de bare bli liggende i magen og eventuelt kastes opp.

Hasle minner også at om du må kaste opp i en båt er det mye tryggere å kaste opp i doen enn over rekka, da det er en fare for at du kan falle over bord.
 
Gressallergi i utlandet Neste leser som har spørsmål til Dagbladets reiseeksperter er Kristin. Hun har gressallergi, og skal på ferie i Tyrkia denne sommeren:

- Er det sånn at gresset der er annerledes slik at jeg har behov for andre allergitabletter? Eller reagerer jeg kanskje ikke på gresset der i det hele tatt? skriver hun i e-post.

- Er det hensyn jeg må ta når jeg bruker allergitabletter og skal oppholde meg mye i sola? avslutter hun.

Ta med tablettene - Nei, allergitablettene virker via generelle mekanismer, ikke spesifikt mot det man er allergisk mot. Om de artene du er allergisk mot ikke finnes der du drar, vil du bli mindre plaget enn her hjemme, sier reiselege Gunnar Hasle.

Han anbefaler likevel at man tar med allergitablettene.

- Noen medikamenter, også antihistaminer, kan gi såkalte fototoxiske reaksjoner. Det vil si at sollyset omdanner dem i huden, slik at man får en reaksjon som ligner solbrenthet, advarer han. 

Det problemet må man eventuelt ta om det kommer, mener Dagbladets reiseekspert. Måten å behandle en slik reaksjon på er ved å sette seg i skyggen og ha dekkende klær.

- Jeg ville ikke stolt på solkrem, som forresten er den hyppigste årsak til fotoallergiske reaksjoner, avslutter Hasle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media