Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ferien blir dyrere:

Myndighetene tar grep etter turisthatet. Nå vil de gi turistene skattesmekk

I fjor ble det innført turistskatt på Mallorca, Ibiza og Menorca. Neste år dobles den.

POPULÆRT: Mallorca opplever at stadig flere turister besøker øya. Mange mener grensen er nådd. Nå innføres nye skatter for å begrense turiststrømmen. Foto: John T. Pedersen
POPULÆRT: Mallorca opplever at stadig flere turister besøker øya. Mange mener grensen er nådd. Nå innføres nye skatter for å begrense turiststrømmen. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innføringen av skatten var omstridt, en rekke hoteller og flere andre aktører innen turistindustrien protesterte kraftig, men ble ikke hørt.

En avgift på to euro per dag for voksne, og en noe lavere pris for barn og pensjonister ble vedtatt av region-regjeringen på Balearene.

Nå er disse satsene vedtatt doblet, og skal tre i kraft i 2018, melder Majorca Daily Bulletin.

I praksis betyr det at om en familie med to barn ferierer på et femstjerners hotell i to uker, vil ferien få en betydelig merkostnad.

To voksne og to barn må betale 12 euro per dag i turistskatt - 164 euro (rundt regnet 1600 kroner etter dagens kurs) for et to ukers opphold.

BLIR DYRERE: Balearene fordobler turistskatten. Det kan bety en betydelig dyrere ferie for en barnefamilie. Foto: John T. Pedersen
BLIR DYRERE: Balearene fordobler turistskatten. Det kan bety en betydelig dyrere ferie for en barnefamilie. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Skatten skal riktignok differensieres etter standarden på bostedet ditt. Femstjerners hoteller skattelegges med fire euro dagen for voksne, hoteller med lavere standarder får en lavere skatt.

Men ingen slipper unna, heller ikke turister som kommer i land fra de stadig flere cruiseskipene som anløper de baleariske øyene. Hver passasjer skattlegges med to euro per dag, uansett hvor lenge skipet ligger inne.

Vil begrense

Begrunnelsen turistminister Biel Barceló og finansminister Catalina Cladera gir for å doble turistskatten er at de håper dem kan begrense turiststrømmen til de populære øyene samtidig some det gir penger i kassa til å utvikle infrastruktur og vedlikeholde naturvernområder og kulturarv.

Det er beregnet at skattene turistene må betale i 2018 vil innbringe 120 millioner euro.

I sommer har det vært mye misnøye, særlig på Mallorca, over at turistene «overtar hele øya». Eiendomsspekulanter har bidratt til å drive leieprisene opptil et slikt nivå at flere fastboende ikke lenger har råd til å bli boende i leilighetene sine.

En «katastrofe»

Det er blant annet dette myndighetene ønsker å gjøre noe med ved å øke skattene. Det gjenstår å se om det virker.

Etter innføringen av turistskatten i 2016 har antall besøkende til Mallorca bare økt, og belegget på hotellene steg med nesten fire prosent i fjor.

Handelsstanden på Mallorca har karakterisert doblingen av turistskatten som en «katastrofe» og uttrykt bekymring over at den vil svekke øyas konkurranseevne som feriemål betraktelig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!