Myter om ørebetennelse

Alle barn får ørebetennelse. Her er foreldretipsene du trenger.

FEBERSYKT BARN: Får barnet ditt akutt mellomørebetennelse, får det gjerne feber. Men du trenger ikke løpe til legen. Foto: iStockphoto
FEBERSYKT BARN: Får barnet ditt akutt mellomørebetennelse, får det gjerne feber. Men du trenger ikke løpe til legen. Foto: iStockphotoVis mer

Har barnet ditt har vondt i øret, kan det skyldes akutt mellomørebetennelse

Nest etter forkjølelse, er nemlig akutt mellomørebetennelse den vanligste infeksjonssykdommen hos barn.

Særlig hos små barn under skolealder. Hos små barn er øretrompeten kortere, trangere og tettes lettere igjen.

- Ved 1-års alder har 10-20 prosent av barna hatt ørebetennelse. Minst 40 prosent av alle barn har hatt mellomørebetennelse ved fylte to år, og hele 80 prosent vil ha hatt ørebetennelse før skolestart, forteller Trond Berset, allmennlege ved MediPluss medisinske senter.

Symptomer på ørebetennelse De vanligste symptomene er:

Vondt i øret (skyldes væske i mellomøret som gir økt trykk og dermed press på trommehinnen) Feber, mellom 38-39 grader Uro Forbigående nedsatt hørsel Lett redusert allmenntilstand Væske som renner fra barnets øre hvis det har gått hull på trommehinnen Det er ekstra stor sannsynlighet for at barnet får perioder med ørebetennelse om vinteren, ofte samtidig med eller etter en forkjølelse eller halsbetennelse.

- Vinterstid er det både mer bakterier og virus i omløp. Kulden nedkjøler dessuten luftveiene og man blir lettere forkjølet. De fleste ørebetennelser starter med en tett nese, eller en betennelse bak i halsen, slik at det blir tett mellom svelg og øre, forklarer legen til Foreldre & Barn.

Myter om ørebetennelse 1. Barnet blir "ørebarn" etter en mellomørebetennelse.

Nei. For at barnet ditt skal komme inn under definisjonen "ørebarn", må det ha minst tre eller flere akutte ørebetennelser over en seks måneders periode, eller minst fire akutte i løpet av året, forteller lege Trond Berset.

I dag blir barn med væske i mellomøret diagnostisert tidligere enn før, fordi legene har bedre utstyr. Det betyr at barna raskere blir henvist til øre-nese-hals-spesialist og får riktig behandling. Av den grunn kan man i dag ikke snakke om "ørebarn" på samme måte som før.

2. Det er grunn til engstelse hvis barnet må ha dren i øret.

Nei. Ordet "dren" er for det første noe misvisende, "ventilasjonsrør" er et bedre ord, ifølge legen.

- "Dren" skaper en forventning om at det skal komme puss ut. Det man egentlig gjør, er å ventilere for å redusere forekomsten av nye ørebetennelser.

Barnet kan få innlagt dren i øret hvis akutte mellomørebetennelser kommer igjen og igjen. Det vil gi barnet mindre ubehag. Det reduserer også faren for arrvev i trommehinnen og nedsatt hørsel i voksen alder, som man kan få av gjentatte infeksjoner., forklarer Berset.

3. Man kan ikke gå i svømmehallen etter en mellomørebetennelse.

Ja. Barnet bør vente en 6-8 uker etter ørebetennelsen med å bade i badebasseng, mener legen.

- Når trommehinnen sprekker under ørebetennelsen, bør man unngå å få vann inn. Det tar en fem-seks uker før det gror. Etter åtte uker bør barnet undersøkes av legen for å være sikker på at det har tettet seg. Før den tid, vil jeg anbefale å holde barnet unna badebassenget, sier Berset.

4. Barn som aldri går med lue, får ørebetennelse.

Tja. Det vi vet, er at noen barn er mer disponert for ørebetennelse enn andre, for eksempel barn av foreldre som selv hadde hyppige ørebetennelser som barn. Den arvelige faktoren er den mest markante, forklarer legen.

Får barnet sin første ørebetennelse tidlig, øker dessuten sannsynligheten for flere.

Enkelte barn kan ha trange anatomiske forhold i øret, som gjør at de kan være ekstra disponerte for infeksjoner. Det er heller ikke slik at alle barn har like stor motstandskraft mot sykdom. Barn i barnehage er mer utsatt for virus enn barn som er hjemme, ifølge Trond Berset.

Med andre ord skal ikke det å gå med lue ha noe å si for om man får ørebetennelse eller ikke - men nedkjøling av ytre øre gjør at blodsirkulasjonen går litt ned, og immunsystemet dempes, slik at man lettere blir forkjølet og dermed kan risikere ørebetennelse, ifølge legen.

Kilder: Folkehelseinstituttet, NHI.no, Mama.dk

Les også:
Alt om feber og forkjølelse

Er barnet ditt ofte sykt? Her får du tips til hvordan du kan styrke barnets immunforsvar

Har barnet ditt kronisk ørebetennelse, kan du lese mer om det her

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.