Én asfaltert hovedvei, 3600 kilometer med strender, og halve moroa er å komme seg rundt

Her står opplevelsen i kø etter 88 millioner år i isolasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

MADAGASKAR (Magasinet Reiselyst): Sola har for lengst gått ned, men lommelykta viser tydelig at en stor dump i veien gjør at bilen har satt seg fast.

Det er lett å tenke at «homestay» sikkert er veldig hyggelig, men hvorfor må huset ligge så langt unna hovedveien? Og det må da gå an å få fikset denne veien. Så lett er det ikke. I hvert fall ikke på Madagaskar.

- Vi får ikke reparere veien før rismarkene er høstet, er risbonde og homestay-eier Silvain «Silva» Armand Razafiiydrabe (54) sin naturlige forklaring.

- Det er en av våre fadyer, overtroer. Egentlig er det praktisk, for så lenge rismarkene kan kuttes, må vi bruke tida der.

- Og så er det ikke lenge til rismarkene blomstrer igjen, hvisker vår guide Vonjy Harilanto (35) stille i bakgrunnen.

Underforstått - det er sjelden tid til veireparasjoner.

Det store eventyret Dårlige veier, innstilte fly, trafikkork og regnskyll. 22 millioner mennesker, én asfaltert hovedvei og enorme avstander, er bare noen av grunnene til at kommunikasjon og transport er en utfordring på Madagaskar.

Men belønningen - den er bare helt vidunderlig unik. For ingen andre steder på jorda har et så rikt og spesielt dyre- og planteliv som verdens fjerde største øy.
 
88 millioner år i isolasjon har ført til at 90 prosent av plante- og 70 prosent av dyrelivet er endemisk. Altså finnes det bare her.

<strong>DEN STORE REISEN:</strong> Reisen med det episke navnet The Great Southern Adventure går i løpet av 1200 kilometer fra regnskog til savanne til ørken og strender. Foto: TORILD MOLAND
DEN STORE REISEN: Reisen med det episke navnet The Great Southern Adventure går i løpet av 1200 kilometer fra regnskog til savanne til ørken og strender. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

For å få sett mest mulig av dette unike landskapet, har vi lagt ut på en klassisk reise med det episke navnet The Great Southern Adventure.

Turn tar oss fra Andasibes frodige regnskoger i nord, til høylandet i hjertet av Madagaskar, gjennom ørken og til slutt hav og strand ved Tulear i sør.

På lemurjakt Reisen starter i Andasibe nasjonalpark, et av få steder du kan se indri, den største av Madagaskars 50 lemurarter.

Foruten indri kan du her se 936 orkidéarter, 14 lemurarter, 108 fuglearter og 51 reptiler, inkludert fargerike kameleoner og den berømte treboaslangen.

I tillegg kan du se så mange forskjellige trær og grønne vekster at ikke engang en botaniker finner fram.

<strong>BOR PÅ LANDET:</strong> Av Madagaskars 22 millioner innbyggere, bor langt de fleste i små landsbyer langt unna sykehus og god infrastruktur. Foto: TORILD MOLAND
BOR PÅ LANDET: Av Madagaskars 22 millioner innbyggere, bor langt de fleste i små landsbyer langt unna sykehus og god infrastruktur. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Det oppdages fortsatt nye planter og dyrearter på Madagaskar hver eneste måned.  

- Indri er alles favoritt, for den er så stor og tjukk og fluffy og søt, påpeker den lokale parkguiden Gervaic Randrianjandry (55).

Og i det har han jo rett - selv om de får hard konkurranse av bambuslemurene i Ranomafana nasjonalpark og ikke minst ringhalelemurene - best kjent som Kong Julian fra Madagaskar-filmene - i reservatet Anja seinere på turen.

Dyrelivet og naturen er for mange hovedgrunnen til å besøke Madagaskar. Men det er menneskene som gjør det sterkeste inntrykket.

Kjelebyen I en hektisk bakgård i en liten by i høylandet 2000 meter over havet, ikke langt unna misjonsbyen Antsirabe, står en tynn mann og rører i en kjele med smeltet aluminium.

MADAGASKAR

Afrikansk øyrepublikk i Det indiske hav, og verdens fjerde største øy.

Hovedstad: Antananarivo, 3 millioner innbyggere.

Innbyggere: 22 millioner

Språk: Gassisk og fransk, men på landet er det mange som ikke forstår fransk. 

Valuta: 1000 gassiske ariary = 2,5 NOK, men varierer mye.

Tid: UTC +3

• Fra 1896 til 1960 var Madagaskar fransk koloni.

• Tiden etter uavhengigheten har vært politisk ustabil, med flere udemokratiske maktskifter.

• Seinest i 2009 ble den sittende presidenten kastet.

• Nyvalg i 2013 ga en ny (til dels) demokratisk valgt president, og ny statsminister ble utnevnt i mai 2014.

- I denne byen lages alle aluminiumskjelene på Madagaskar, og dette er byens beste kjelemaker, opplyser vår sjåfør og guide Vonjy Harilanto.

- 80 kjeler om dagen hamrer han og familien ut, laget av resirkulert aluminium fra colabokser, sykkelrammer og annet brukbart skrap.
 
For på Madagaskar er det sånn at hver by har sin spesialitet.

I én by lager de gåselever, i en annen keramikk, og her lages altså alle landets kjeler.

I et av verdens fattigste land, rangert som nummer 156 av 181 på Human Development Index - en liste Norge suverent topper - er gjenbruk og oppfinnsomhet viktige stikkord.

<strong>RISBØNDER:</strong> Ris er den mest vanlige matvaren på madagaskar, og det gror hele 30 forskjellige sorter i åser og på jorder. Foto: RONNY FRIMANN
RISBØNDER: Ris er den mest vanlige matvaren på madagaskar, og det gror hele 30 forskjellige sorter i åser og på jorder. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Nærmere halvparten av barna går ikke på skole, og 70-90 prosent av befolkningen lever på under to dollar dagen. Som rik turist er det umulig ikke å la seg berøre av alle som gjør sitt beste for å overleve.

Men egentlig er Madagaskar et rikt land, det har både naturressurser som safirer, titan, olje og gass - og klimaet til å produsere nok mat.

Skjevt fordelt Utenfor bilvinduene ser du hver eneste dag, modne og umodne rismarker som deler landskapet i ruter som et fargerikt sjakkbrett.
 
- Vi som bor på Madagaskar har egentlig alt vi trenger, mener Ann Harivola Rakotondrazaka (47).

Det er hun og Vonjy Harilanto som loser oss gjennom Madagaskars kultur og natur.

- Det er bare så ulikt fordelt. Korrupsjon og utbytting av naturressurser har lenge vært et stort problem.
 
Opprinnelig var hele østkysten og store områder ellers i landet dekket av skog. I dag er under 10 prosent av den igjen.

- Palisander var i mange år vår største eksportartikkel, og skogen ble hogget ned over alt, forteller Vonjy Harilanto, når vi litt seinere står inne i Ranomafana nasjonalpark og ser på noen av de få, gjenværende gigantene.

Verner om naturen Enorme bregner skygger for sola, og flere hundre år gamle palisandertrær og andre regnskogvekster strekker seg 40 meter oppover mot himmelen.

Trærne er dekket av klatreplanter, orkideer og fuglereder, som også er hjem til trefrosker og gekkoer.
 
Inntil 1985 fantes det ingen naturvernplan. Og selv om regjeringen siden har opprettet totalt 48 nasjonalparker, er ulovlig hogst fortsatt et enormt problem.

Den politiske krisen som har vart siden 2009 har ikke hjulpet på situasjonen. Men med den nye regjeringen som ble valgt i 2013, er håpet vendt tilbake.

Sol og bad - Vi har også 3600 kilometer med uberørte sandstrender, som bare venter på å bli brukt, legger Harilanto til, vel vitende om at det er dit vi er på vei.

Men først skal vi krysse over magen på Madagaskar, hvor omgivelsene vil gå fra regnskog til semiørken til savanneliknende sletter med høyreiste baobabtrær.

<strong>DET FINNES ALLTID EN VEI:</strong> Men den er ikke nødvendigvis så lett framkommelig. Dette er veien inn til Silvas homestay. Foto: RONNY FRIMANN
DET FINNES ALLTID EN VEI: Men den er ikke nødvendigvis så lett framkommelig. Dette er veien inn til Silvas homestay. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Kontrastene er enorme i et land som spenner over mer variert natur enn hele Europa til sammen, føles det som.

Og til slutt er vi der, ved de langstrakte strendene. Så lange og øde og rene at de aldri blir overbefolket.

Sol og bad - Denne sørlige delen av landet er min favoritt, både fordi jeg er herfra, men også fordi folk lever mer her. Vi kaller det moramora - sakte. Så alt  går litt sakte, som betyr at vi finner glede i å leve, sier Harilanto.

Og vi finner glede i litt avslapning på stranda.

For etter 1200 kilometer på humpete landeveier, gjennom små og store landsbyer, i møte med lemurer, kjelemakere og risbønder, er det mye som skal fordøyes.

<strong>TUNG BØR:</strong> 70-90 prosent av Madagaskars befolkning lever på under to dollar dagen, selv om landet egentlig er rikt på både naturressurser og dyrkbar jord. Foto: RONNY FRIMANN
TUNG BØR: 70-90 prosent av Madagaskars befolkning lever på under to dollar dagen, selv om landet egentlig er rikt på både naturressurser og dyrkbar jord. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Madagaskar er langt unna Hollywoods versjon, men for en gangs skyld overgår virkeligheten fantasiens verden.

<strong>INN I URSKOGEN:</strong> I Ranomafana nasjonalpark strekker fortsatt tusen år gamel palisandere seg 40 meter opp mot himmelen. Regn, tåke og dis hører med i en regnskog. Foto: TORILD MOLAND
INN I URSKOGEN: I Ranomafana nasjonalpark strekker fortsatt tusen år gamel palisandere seg 40 meter opp mot himmelen. Regn, tåke og dis hører med i en regnskog. Foto: TORILD MOLAND Vis mer
<strong>STORSJARMØR:</strong> Lemurer er søte, apelignende dyr som finnes bare på Madagaskar, hvor det er 50 forskjellige arter. Verdt turen alene. Dette er en bambuslemur. Foto: TORILD MOLAND
STORSJARMØR: Lemurer er søte, apelignende dyr som finnes bare på Madagaskar, hvor det er 50 forskjellige arter. Verdt turen alene. Dette er en bambuslemur. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

REISEFAKTA MADAGASKAR

Reise hit:
• En av de enkleste rutene er med Air Mauritius, som har daglige flygninger fra Mauritius.

• Air Kenya flyr via Nairobi, flere selskap til Johannesburg og så kan du ta Air Madagascar derfra.

• Priser fra rundt 9000 kroner tur-retur.

Transport:
• Innenriks er det viktig å vite at Air Madagascars rutetider ofte endres og gjerne kanselleres. Prisen ligger fra 500 kroner pr. person for ett strekk.

• Av sikkerhetsgrunner er det ikke lov til å kjøre bil på egen hånd på Madagaskar, du må leie bil med sjåfør.

• Og det er like greit, for veiene er elendige, skilt mangelvare og andre trafikanter er en fare i seg selv.

Turoperatører:
• Det gassiske byrået Cactus Tours har startet samarbeid med flere norske turoperatører: www.cactus-madagascar.com

Prøv også:
www.magellan.no
www.ibsenreiser.no
www.getafricatravel.com
www.dittafrika.no
http://toppafrika.no

Visum og vaksiner
• Visum er gratis og ordnes på flyplassen. Passet må imidlertid være gyldig i seks måneder og inneholde minst en blank side.

• Madagaskar er malariaområde, og de fleste turister velger å ta malariamedisiner. Husk at du kan få malaria selv om du tar medisiner, så det viktigste er å dekke seg til og unngå stikk.

Sikkerhet
• I det store og hele er Madagaskar et sikkert land, men:

• Kjør aldri bil i mørket, gå ikke alene rundt på kvelden i små og store byer, og i sør er det ikke lov til for eksempel å overnatte i telt i Isalo nasjonalpark.

• Norske UD sier du skal være forsiktig i enkelte områder.

Beste tid
Det er to årstider: En varm og regnfull fra november til april, en kjøligere og tørrere fra mai til oktober.

Landet har så stor geografisk variasjon at det er fint hele året, det kommer bare an på hvor du drar.

Overnatting:
Her bodde vi:

Andasibe:
Andasibe hotel. Enkelt hotell rett utenfor Andasibe nasjonalpark. Cirka 450 kroner for dobbeltrom.
Hjemmeside: www.andasibehotel-resto.com

Antsirabe:
Hjemme hos Silva, arrangert av Cactus
Tours.

Ranomafana:
Centrest Sejour, helt greit hotel med dyr mat (spis heller hos Chez Claire nede i byen). Ingen nettside.

Isalo:
Relais de la Reine. Turens desidert lekreste hotell, medlem av Chateaux and Relais.
650 kroner for dobbeltrom, som er en latterlig bra pris.
Hjemmeside: www.lerelaisdelareine.com

Ifaty:
Le Paradisier Hotel. Herlig og luksuriøst resort rett på stranda utenfor Ifaty. God mat og service, og fint sted å hvile ut. Fra 600 kroner for dobbeltrom.
Hjemmeside: www.paradisier.net

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer