Én av soveposene får terningkast seks

Vi har testet 10 soveposer med fiber.

TEST AV SOVEPOSER: Villmarksliv og Klikk.no har testet 10 soveposer for bruk i sommerhalvåret. Foto: Tungen/Aktivt testteam
TEST AV SOVEPOSER: Villmarksliv og Klikk.no har testet 10 soveposer for bruk i sommerhalvåret. Foto: Tungen/Aktivt testteamVis mer

Soveposen skal sørge for en god natts søvn etter en lang dag med sekk på ryggen, og er en av de viktigste delene av turutrustningen.

Best i test To produsenter utgjør teten i denne testen: Ajungilak og Helsport.

Testvinneren er Ajungilak Kompakt Summer, en teknisk god, kompakt og lett sovepose med flere gode løsninger.

Helsport Lom oppleves å ha god plass, god bredde og passform.

Ajungilak Kompakt Spring og Helsport Lom LT følger på de neste plassene, alle får terningkast fem.

Klikker du deg inn på hver enkelt sovepose nederst på denne siden, får du se hvilke delkarakterer alle får. Vi har vektlagt liggekomfort/praktisk bruk, pakkevolum, vekt, slitestyrke og fukttoleranse.

Isolasjon Selv om det er individuelt hvordan vi opplever liggekomfort og hvor godt en sovepose isolerer, har vi en del tips det kan være lurt å ta med seg når du skal velge pose. Selv de beste posene kommer til kort om ikke du har et godt liggeunderlag. Sørg for et godt isolasjonslag under posen selv på sommeren, men ikke ta på deg for mye klær. En lue kan være greit å ha - spesielt om du ligger i telt på fjellet.

Spis før du legger deg, gjerne varm mat og drikke. Varmeproduksjonen i kroppen kan øke med 20 til 25 % etter et godt måltid. Ta på deg tørre klær og prøv å få varmen før du legger deg i posen. Pakk opp soveposen en stund før du skal legge deg og rist luft i posen. Har du fulgt rådene så langt vil du kanskje synes at det er godt og varmt og legge seg, men vær nøye med å trekke igjen glidelåsen og snør posen godt før du sovner. Det blir som regel kaldere i løpet av natta!

Unngå fukt Utåndingslufta er fuktig, så unngå å ligge slik at du puster luft ned i posen. Ligger du ute under åpen himmel er det viktig at du prøver å beskytte posen mot regn, dugg og annen fukt. Et soveposetrekk er glimrende til dette formålet, men skalljakken, sekken eller vindposen kan også fungere bra.

Selv om det er et lurt tips å tørke tynne sokker og såler på kroppen i løpet av natta, bør du ikke prøve å tørke mye annet vått utstyr i posen. Det eneste du mest sannsynlig vil oppnå er en fuktig pose og en dårlig natt.

Tørre klær du tar av deg når du legger deg kan med fordel legges i soveposetrekket (oppbevaringsposen) og brukes som hodepute. Da har du kontroll på utstyret samtidig som klærne kanskje er litt lunkne når du skal ta dem på neste morgen.

Kjøp av sovepose Bruker du posen lite, legger deg sjelden svett og bærer posen lite i sekk, klarer du deg med en av de billigste soveposene i denne testen. Er du en mer aktiv bruker og trasker i fjellet med soveposen i sekken, bør du vektlegge vekt og pakkevolum - og dermed være forberedt på å betale litt mer.

I denne testen har vi med poser som veier mindre enn 1,5 kilo og alle ligger innenfor T-lim +1 til +13 grader, men de fleste har T-lim rundt +3 til +8 grader, noe som passer godt til bruk i fjellet på sommeren.

Her finner du vår siste test av vintersoveposer (som du kanskje kan finne billig på salg nå).

Er du redd soveposen har for dårlig margin med tanke på lave temperaturer, kan du supplere med et yttertrekk på de kjøligste kveldene. Dette øker komforttemperaturen og vil samtidig beskytte den i forhold til ytre slitasje og fukt. Innertrekk er også å få kjøpt. Disse øker komforttemperaturen og gjør vask enklere om det f. eks er flere som bruker posen.

De fleste posene kommer med glidelås valgfritt på høyre eller venstre side. Om du skal ha mulighet til å koble sammen to poser må dere selvsagt ha en høyre og en venstre.

Flere leverandører har kommet med poser tilpasset kvinner. Slike tilpasninger kan f. eks være at de er videre i hoftepartiet eller at de har mer isolasjon fra knærne og ned. Det er også flere leverandører som leverer ekstra vide/store poser.

Viktige detaljer En solid glidelås som ikke setter seg fast i stoffet i posen er viktig. På en sommersovepose bør glidelåsen gå i hele posens lengde for å kunne justere temperaturen. Stramming i hetta og eventuelt over brystet må være enkle å betjene. En stor nok og solid kompresjonspose bør følge med. Forskjellen på billige og noe dyrere poser viser seg ofte på antall gram og liter posen bygger i sekken.

En sovepose er noe de fleste har i mange år så en kan gjerne legge i noen ekstra hundrelapper om dette sparer vekt og pakkevolum. Det er ikke nødvendig å vaske en sovepose etter hver gang, men sjekk vaskeanvisningen. Etter vår vurdering er vask på 30-40 °C egentlig for dårlig på slikt utstyr.

Les også:
Vi testet seks fjelltelt i 20 dager for å kåre en vinner
Stor test: 19 termoser
Vi har testet 14 par lette fjellsko
Stor test av dagstursekker

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Ajungilak Kompakt Summer Best i test! Karakter: 6/6 Produsent: Ajungilak Pris: 1300 Helsport Lom Kan bli litt kald til fjellbruk tidlig og sent på sommeren, men så absolutt en av våre favoritter. Karakter: 5/6 Produsent: Helsport Pris: 1250 Ajungilak Kompakt Spring Lav egenvekt og lite pakkevolum sett opp mot komforttemperatur og generelt gode løsninger gjør dette til et meget godt valg tidlig sommer og tidlig høst. Karakter: 5/6 Produsent: Ajungilak Pris: 1500 Helsport Lom LT Passer best til innendørsbruk f.eks på hytte og i mildt vær. Karakter: 5/6 Produsent: Helsport Pris: 1150 Mountain Hardwear UltraLamina 32 God allrounder til sommerbruk, litt høy pris. Karakter: 5/6 Produsent: Mountain Hardwear Pris: 1899 Bergans Rondane Spring 195 God allrounder til sommerbruk. Karakter: 4/6 Produsent: Bergans Pris: 1200 Mountain Hardwear Lamina 45 Glimrende valg når lav vekt og lite pakkevolum er viktige momenter. Karakter: 4/6 Produsent: Mountain Hardwear Pris: 1399 Hagløfs Lim 100 Først og fremst et valg når lav vekt er en av de viktigste momentene. Karakter: 4/6 Produsent: Hagløfs Pris: 1399 Hagløfs Zensor Compact Godt valg når vekt og pakkevolum er viktig. Karakter: 4/6 Produsent: Hagløfs Pris: 1499 Norheim Frigg Meget godt valg der lav pris er et viktig moment. Karakter: 4/6 Produsent: Norheim Pris: 599