Én av to sjefer dropper julegavene til ansatte

Enda gjerrigere enn svenskene.

HJELPER: Lene Kallum, Odd Doknæs, Marja Weston og Kjartan Rykkja er fornøyde med at arbeidsgiveren har gir de ansattes julegaver videre til barn i Zambia. 
Foto: Torbjørn Berg
HJELPER: Lene Kallum, Odd Doknæs, Marja Weston og Kjartan Rykkja er fornøyde med at arbeidsgiveren har gir de ansattes julegaver videre til barn i Zambia. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Selv svenske sjefer er rausere med julegaver enn norske, viser en ny undersøkelse InFact har utført for bemanningsselskapet Xtra personell.

Sju av ti svenske arbeidstakere mottar alltid eller av og til en julepåskjønnelse fra arbeidsgiver. Bare halvparten av norske ansatte gjør det samme.

- Siden finanskrisa har rammet Sverige i større grad enn Norge, er resultatene overraskende. Mange tror kanskje at gavetradisjonene står spesielt sterkt i norsk arbeidsliv. Funnene viser at våre naboer graver dypere i lomma, sier administrerende direktør Kristian Fæste i Xtra personell.

Ulike normer Julegaver på jobb er uavhengig av konjunkturene, men mer knyttet til langsiktige normer i samfunnet, tror Kjell G. Salvanes, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole.

- Svenske bedrifter har i snitt 20-30 prosent lavere produktivitet enn norske, så dette handler nok mer om normer og tradisjoner, sier han.

Lene Kallum (32), Odd Doknæs (48), Marja Weston (39) og Kjartan Rykkja (34) og vil heller gi julegavene sine til fattige barn i Afrika. - Vi har alt vi trenger likevel, sier de ansatte i Finn.no. Arbeidsgiveren har valgt å gi pengegave til SOS-barnebyer i Zambia i stedet for en personlig julegave til de ansatte. Finn.no har inngått et samarbeid med SOS-barnebyer og har bygget et hus i «Fotballens barneby» i Livingstone i Zambia. Det åpnet høsten 2008, og i dag bor det 10 barn der.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer