Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Én av to sjefer dropper julegavene til ansatte

Enda gjerrigere enn svenskene.

HJELPER: Lene Kallum, Odd Doknæs, Marja Weston og Kjartan Rykkja er fornøyde med at arbeidsgiveren har gir de ansattes julegaver videre til barn i Zambia. 
Foto: Torbjørn Berg
HJELPER: Lene Kallum, Odd Doknæs, Marja Weston og Kjartan Rykkja er fornøyde med at arbeidsgiveren har gir de ansattes julegaver videre til barn i Zambia. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv svenske sjefer er rausere med julegaver enn norske, viser en ny undersøkelse InFact har utført for bemanningsselskapet Xtra personell.

Sju av ti svenske arbeidstakere mottar alltid eller av og til en julepåskjønnelse fra arbeidsgiver. Bare halvparten av norske ansatte gjør det samme.

image: Én av to sjefer dropper julegavene til ansatte

- Siden finanskrisa har rammet Sverige i større grad enn Norge, er resultatene overraskende. Mange tror kanskje at gavetradisjonene står spesielt sterkt i norsk arbeidsliv. Funnene viser at våre naboer graver dypere i lomma, sier administrerende direktør Kristian Fæste i Xtra personell.

Ulike normer Julegaver på jobb er uavhengig av konjunkturene, men mer knyttet til langsiktige normer i samfunnet, tror Kjell G. Salvanes, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole.

- Svenske bedrifter har i snitt 20-30 prosent lavere produktivitet enn norske, så dette handler nok mer om normer og tradisjoner, sier han.

Lene Kallum (32), Odd Doknæs (48), Marja Weston (39) og Kjartan Rykkja (34) og vil heller gi julegavene sine til fattige barn i Afrika.
- Vi har alt vi trenger likevel, sier de ansatte i Finn.no. Arbeidsgiveren har valgt å gi pengegave til SOS-barnebyer i Zambia i stedet for en personlig julegave til de ansatte. Finn.no har inngått et samarbeid med SOS-barnebyer og har bygget et hus i «Fotballens barneby» i Livingstone i Zambia. Det åpnet høsten 2008, og i dag bor det 10 barn der.

Hver av de 300 ansatte får en viss pengesum i julegave, som går videre til SOS Barnebyers arbeid i Zambia.

Nyttig gave - I huset bor det ti foreldreløse barn, en «mor» og en «tante». De neste åra skal pengene brukes til vedlikehold og drift av helsestasjon og skole i samme landsby, til vaksinasjon av flere tusen familier, skolegang, opplysningsarbeid om hiv/aids og hjelp til dyrking av jord, sier Odd Doknæs, som sitter i SOS-gruppa på arbeidsplassen.

- Vi er alle glade for at pengene går til noe nyttig, sier han. I løpet av tre år har de ansatte investert nærmere 1 million kroner i prosjektet. Ideen kom fra en av de ansatte og ble stemt fram av kollegene.

- Mange er misfornøyde med gaven fra arbeidsgiver uansett. De kastes eller settes i skapet. Vis ser faktisk at folk legger ut julegavene sine til salgs allerede før julaften, sier PR-sjef Lene Kallum.
Trivsel - Bedrifter har ulik praksis. Ansatte får alt fra nøkkelringer til veldig dyre julegaver. Men selv små verdier kan bety noe for stemningen, tror forsker Harald Dale-Olsen, ved Institutt for samfunnsforskning.
- Gaver skaper trivsel og blir lagt merke til. Særlig hvis det plutselig blir slutt. Er det en legitim grunn, er det også lettere å akseptere. Alle skjønner at det er bedre å gå glipp av ei flaske vin enn at kolleger mister jobben, sier Harald Dale-Olsen.
Store forskjeller Dobbelt så mange i privat sektor får julegaver fra arbeidsgiver som i det offentlige.

Amanda Bågling (23), butikksjef Cubus:1: I fjor fikk vi en kjempefin termos i svart stål.2: Skritteller. Det var bare en gratisprøve, dritdårlig.3: Vi får alltid fine gaver i Cubus, så jeg regner med at jeg blir fornøyd.Alle foto: TORBJØRN BERG
Amanda Bågling (23), butikksjef Cubus:1: I fjor fikk vi en kjempefin termos i svart stål.2: Skritteller. Det var bare en gratisprøve, dritdårlig.3: Vi får alltid fine gaver i Cubus, så jeg regner med at jeg blir fornøyd.Alle foto: TORBJØRN BERG Vis mer

De rauseste arbeidsgiverne i privat sektor er bank og finans, der åtte av ti ansatte som regel mottar julegave fra jobben. Over seks av ti innen IT, telekom og teknologi mottar alltid julegave på jobb, mens bare fire av ti i handel og kontor svarer det samme.

De som jobber innen utdanning og forskning i offentlig sektor, får aller sjeldnest gave: Bare én av tre sier de alltid eller av og til får julegave på jobb.

Trude Håskjold (33), prosjektleder i Redd Barna:1: Penger til arbeid for barn.2: Skritteller og nøkkelhenger.3: Jeg forventer ingen gave.
Trude Håskjold (33), prosjektleder i Redd Barna:1: Penger til arbeid for barn.2: Skritteller og nøkkelhenger.3: Jeg forventer ingen gave. Vis mer

- Offentlige arbeidsgivere har ikke samme handlingsrom som mange private. Da gjelder det å være kreativ og gi mye oppmerksomhet på en måte som ikke koster så mye penger, sier Even Bolstad, daglig leder i HR Norge.

Salvanes mener det er smart å gi julegaver til ansatte.

- De skaper tillit og tettere bånd. De signaliserer at sjefen setter pris på deg, og kan føre til at ansatte blir mer lojale og jobber bedre, sier han.
600 kroner Et flertall av ansatte mener et rimelig kostnadsnivå på julegaven bør ligge i rundt 600 kroner.

Renate Strandseter (30), lærer:1: Har bare fått én julegave tidligere: en julekopp.2: Ingenting.3: Regner ikke med å få noe, vi har ingen julegavepott -  pengene må gå til elevene.
Renate Strandseter (30), lærer:1: Har bare fått én julegave tidligere: en julekopp.2: Ingenting.3: Regner ikke med å få noe, vi har ingen julegavepott - pengene må gå til elevene. Vis mer

Kari E. Mærøe Lier, i fagforeninga Nito tror det viktigste er at de ansatte føler at de blir satt pris på.

- En for dyr gave kan være bortkastet og virke mot sin hensikt. En for simpel kan også være et håpløst valg. Det viktigste er nok at arbeidsgiver legger litt sjel i utvelgelsen, legger ved et spesielt kort, eller rett og slett går fra arbeidsplass til arbeidsplass med en hyggelig hilsen, sier hun.

Trond Berger (37), jobber på bosenter for psykiatriske pasienter:1: Gavekort på ubegrenset adgang til svømmehallen i kommunen.2: Toalettveske med firmalogo.3: Forventer ikke så mye, siden jeg jobber i kommunen -  kanskje en symbolsk gave til 100 kroner?
Trond Berger (37), jobber på bosenter for psykiatriske pasienter:1: Gavekort på ubegrenset adgang til svømmehallen i kommunen.2: Toalettveske med firmalogo.3: Forventer ikke så mye, siden jeg jobber i kommunen - kanskje en symbolsk gave til 100 kroner? Vis mer

At sjefen viser den enkelte litt oppmerksomhet og takker for året kan ha større betydning, mener Lier.

- Det trenger ikke være mer enn et håndtrykk med en hilsen eller en hyggelig e-post.
Undersøkelsen er gjort på telefon 19.
-21. oktober i Norge, og 20.-25. oktober i Sverige. Henholdsvis 1013 og 1025 mennesker ble spurt.
«
Selv små verdier kan bety noe for stemningen på arbeidsplassen.» Harald Dale-Olsen, Institutt for samfunnsforskning // Klikk for innhold

Remy Edseth (27), 1. konsulent i Finansdepartementet:1: Har bare vært i arbeidslivet i ett år. I fjor fikk vi ingen gave.2: Ingenting.3: I staten er det lite julegaver, så jeg forventer ikke å få noe.
Remy Edseth (27), 1. konsulent i Finansdepartementet:1: Har bare vært i arbeidslivet i ett år. I fjor fikk vi ingen gave.2: Ingenting.3: I staten er det lite julegaver, så jeg forventer ikke å få noe. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!