Én downlights-tabbe er verre enn alle andre

Lysekspertene gråter nesten når de ser det.

UNNGÅ TABBENE: Tenk godt igjennom plassering av downlights og valg av lyskilde. © Foto: Produsentene
UNNGÅ TABBENE: Tenk godt igjennom plassering av downlights og valg av lyskilde. © Foto: ProdusenteneVis mer

God plassering av downlights henger tett sammen med møbleringen.

- I stua er det viktig å vite hvor møbler og medieutstyr skal stå før du plasserer downlights i taket, sier Erlend Lillelien, fagsjef i Lyskultur, Norsk kunnskapssenter for lys.

Ikke tenk symmetri Mange sitter med en plantegning av boligen sin og tegner opp et symmetrisk nett med downlights uten å tenke på møbleringen. Det kan få uheldige konsekvenser.

- Ikke tenk symmetri for symmetriens skyld, ikke lag linjer på forhånd. Se først hvor du har behov for lys, og trekk heller opp linjer i etterkant, sier Lillelien.

- Det verste du kan gjøre, er å pepre taket med downlights, for da lyser du bare opp gulvet og ikke noe vertikalt, sier Lillelien.

Bodil Skaug Holte, daglig leder i Design belysning, er enig.

- Det var en stund det var mange som pepret hele boligen med downlights. Det var nesten til å gråte av.

For mange downlights kan gi et platt og kjedelig lys. Man bør alltid kombinere downlights med andre lyskilder i stua, sier Skaug Holte.

Lys opp veggflatene Begge synes downlights bør brukes til å lyse opp veggflatene og ikke gulvet.

LYS OPP VEGGFLATENE: Mange plasserer downlights for langt fra veggen, så de bare lyser opp gulvet. Ekspertene anbefaler at lyset bør treffe veggen. Foto: Philips
LYS OPP VEGGFLATENE: Mange plasserer downlights for langt fra veggen, så de bare lyser opp gulvet. Ekspertene anbefaler at lyset bør treffe veggen. Foto: Philips Vis mer

- Du bør plassere downlights så lyset treffer de vertikale flatene, tingene du har. Velger du i tillegg justerbare downlights, er det lett å rette lyset mot noe spesifikt, som et bilde på veggen.

Mange plasserer downlights altfor langt ut fra veggen, resultatet blir ofte bedre om du plasserer dem nærmere veggen, så den blir lyst opp.

- Velger du justerbare downlights, bør du plassere dem i taket 30-60 cm ut fra veggen. Velger du faste downlights, bør du plassere dem i taket mellom 25 og 40 cm ut fra veggen, sier Lillelien.

Plasserer du downlights over sittegruppe, altfor langt fra veggen, kan du bli blendet når du sitter eller ligger i sofaen. Det beste er kanskje å droppe downlights over sofaen, sier Lillelien.

Skal du belyse en bokhylle, er det fint om downlightene plasseres i taket, 40 cm ut fra der bokhylla slutter.

Unngå blending Generelt er det smart å passe på at du ikke blir sittende eller liggende og se se rett opp i en downlight, når du oppholder deg i stua.

Downlights som ligger flush med taket, kan blende. Velger du derimot et armatur der lyskilden er inntrukket, er det vanskelig å se hvor lyskilden kommer fra, og det er vanskelig å bli blendet.

Vær også bevisst på plassering av downlights ved TV-en.

VANLIG TABBE: Å plassere en downlight rett over TV-en kan gi et uheldig gjenskinn. Det beste hadde vært å ha bare en på hver side av TV-en. Foto: Produsenten
VANLIG TABBE: Å plassere en downlight rett over TV-en kan gi et uheldig gjenskinn. Det beste hadde vært å ha bare en på hver side av TV-en. Foto: Produsenten Vis mer

- En downlight i taket rett over TV-skjermen vil gi gjenskinn, plasser heller en downlight i taket på hver side av TV-en, sier Skaug Holte.

Lys opp der du skal jobbe På kjøkkenet er det mange som plasserer downlights for langt unna arbeidsflatene.

- Problemet er at mange plasserer downlights slik at lyset treffer bakhodet framfor kjøkkenbenken der du skal arbeide. En god plassering er ofte i taket 10 cm inn fra enden av benkeplaten, eller i taket midt mellom benkeplaten og overskapet, sier Lillelien.

Unngå kaldt og blålig lys Mange er redd for å få en kald, blålig belysning dersom de velger LED-pærer, men velger du pærer med rett fargetemperatur, så skal ikke det være noe problem.

- LED-pærer finnes i ulike fargetemperaturer. Velger du pærer med en fargetemperatur på 2700, får ikke lyset et blålig skjær, sier Skaug Holte.

Det er også smart å alltid velge dimming. I motsetning til halogenpærer, får ikke LED-pærer et varmere lys når de dimmes. Men dimming gir deg uansett mulighet til å skape et svakere lys og ulike stemninger.

Velg LED- pærer fra kjente produsenter Det er mange aktører som leverer LED-pærer og armaturer. Ikke alt er av like god kvalitet.

-Jeg vil råde folk til å velge LED-pærer fra kjente produsenter som Philips og Osram. Det er ikke alltid smart å overlate valget av lyskilden til elektrikerne, siden de ofte jobber på provisjon. Er du usikker på om du får anbefalt et godt produkt, så sjekk med en uavhenging konsulent, sier Lillelien.

Les også:
Slik får du hytte på terrassen
Gjør du dette, trenger du aldri mer å rydde
Møbeltabbene alle gjør
Drømmematerialet snekkeren hater

Saken ble opprinnelig skrevet av Rom123 for Klikk.no. Les her.

BLÅLIG LYS: Velger du en varmetemperatur på 2700 grader på LED-pærene, så får du ikke et blålig lys. Foto: Design Belysning
BLÅLIG LYS: Velger du en varmetemperatur på 2700 grader på LED-pærene, så får du ikke et blålig lys. Foto: Design Belysning Vis mer
JUSTERBAR: Ønsker du at lyset skal treffe noe spesielt, som et bilde på veggen, bør du velge justerbare downlights. Foto: Design Belysning
JUSTERBAR: Ønsker du at lyset skal treffe noe spesielt, som et bilde på veggen, bør du velge justerbare downlights. Foto: Design Belysning Vis mer