Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Én egenskap er avgjørende for hvor godt du blir likt

Får du det til, vil andre digge deg.

KOMPLIMENT: Mennesker som spanderer genuine komplimenter er blant de best likte i verden, mener eksperten. Foto: THINKSTOCK.
KOMPLIMENT: Mennesker som spanderer genuine komplimenter er blant de best likte i verden, mener eksperten. Foto: THINKSTOCK. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

40 prosent av Norges befolkning mener de ikke får nok komplimenter, ifølge en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av kleskjeden Match.

1011 personer deltok i undersøkelsen, hvor det viser seg at bare to av ti får komplimenter daglig.

- Alle liker å få komplimenter, men vi nordmenn er alt for dårlig på å gi det, sier Maria Willumsen, markedssjef i Match, til Kvinneguiden.

En sjeldent god egenskap Siden nordmenn, i følge undersøkelsen, tørster etter komplimenter, betyr det mest sannsynlig at vi ikke er særlig gode på å skryte av andre.

Willumsen avviser imidlertid at dette bunner ut i misunnelse.

- Nei, jeg tror bare nordmenn ikke er vant med det. Litt jantelov? I mange andre land er det helt naturlig, og en del av måten man snakker sammen på. Vi nordmenn er blitt mye flinkere de siste årene, da spesielt via sosiale medier. Vi kommenterer hverandres bilder, og jeg ser særlig at yngre mennesker har helt annen tilnærming til både å gi og motta komplimenter enn den litt eldre garde, sier hun.

I undersøkelsen kommer det også frem at kvinner oftere gir komplimenter til sin sjef enn det menn gjør.

Morten Brandt, partner i Euro Business School, foredragsholder innenfor motivasjon og selvfølelse, og ifølge Dagens Næringsliv en av Norges fremste eksperter på salgsutvikling, mener at at dette har en naturlig forklaring:

- Mange komplimenter har en ubetinget natur, og kvinner er ofte mye flinkere på å gi ubetinget feedback. Menn har nok oftere en oppfatning om at ros skal fortjenes, og spesielt ledere/sjefen får sjelden positive tilbakemeldinger hvis ikke de har gjort noe ekstraordinært, sier Brandt til Kvinneguiden.

Sier ikke hva vi tenker Vi er flinke til å kritisere, men kanskje ikke like flinke til å rose.

- I Norge har vi ikke en tradisjon for å si hva vi tenker, og jeg tror mange komplimenter aldri kommer ut, men stopper på tungen. Det er litt trist, for komplimenter skaper glede, utstråling og selvtillit, sier Willumsen.

Slik påvirker det oss - Komplimenter får fram det beste i mennesker; de gjør oss vakrere, snillere, sterkere og lykkeligere. Og de er gratis, smertefrie, effektive og sunne, mener Brandt.

Også Daneel Foyer, kroppsspråkekspert og hypnotisør, har tidligere uttalt at det å gi komplimenter vil få andre til å se på deg som høyere, yngre og tynnere i løpet av fem minutter.

Samtidig forteller Brandt at noen vil påstå at komplimenter møtes av en grad av mistro og en mistanke omkring giverens motiver.

- Jeg har erfart at de best likte menneskene her i verden er de som er mest sjenerøse og positivt kommuniserende. Oppriktig mente komplimenter kan sjelden og aldri føre til noe annet enn noe positivt, mener Brandt.

Du bør mene det Du vil altså bli ganske raskt avslørt dersom du slenger rundt deg med komplimenter her og der, og de fleste vil nok oppfatte deg som smiskete eller uærlig.

Brandt mener at det er klart at man kan "vri" andre mennesker til å komme "på lag" med en, kun ved å gi dem komplimenter.

Men du bør virkelig mene det du sier.

- Åpenbart. Det er nettopp denne "manipuleringen" som gjør at noen kan bli mistenksomme. Det fungerer aller best når komplimenter gis ubetinget og uten et ønske om å oppnå effekt, sier Brandt og fortsetter:

- Jeg tror at komplimenter kan gis en større tyngde og troverdighet hvis man innimellom ikke bare gir dem men også begrunner dem. Kroppsspråk vil også understreke og forsterke verdien av et komplimenter, mener han.

I møte med nye mennesker Men for all del: det er lov å tenke over hvordan man kan "selge seg selv" på en god måte i møte med nye mennesker.

Og ved siden av lytting og oppriktig interesse som gjør deg interessant og tiltrekkende, så mener Brandt at de to beste faktorene er:

Å kommentere nuet. Det vil si å bemerke positivt det som skjer og det du ser. Å fortelle gode historier.
Les også:

Så mye betyr førsteinntrykket
Derfor blir du dømt etter utseendet
Sosial angst kan vare hele livet

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!