Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Én fleecejakke skiller seg ut

Vi har testet 11 vindtette fleecejakker.

HØY KVALITET:  Testen av 11 vindtette fleecejakker viser jevnt høy kvalitet på produktene. Foto: Knut Gartland
HØY KVALITET: Testen av 11 vindtette fleecejakker viser jevnt høy kvalitet på produktene. Foto: Knut Gartland Vis mer

En god fleecejakke har nærmest blitt uunnværlig, ikke bare for villmarkinger, men også for folk flest. Fleece er komfortabelt, mykt og varmt, og når plagget attpåtil er vindtett, kan det i mange tilfeller erstatte skalljakka med en tynnere fleece under.

Det finnes mange fleeceprodukter på markedet, men under kategorien vindtett fleece, som vi har testet her, er utvalget begrenset.

Testvinneren Sammenlagtkarakterene i denne testen er svært jevne og gode, men ser du nærmere på delkarakterene (funksjonalitet, passform, slitasje og vekt) finner du forskjeller - og kanskje akkurat det du er ute etter.

Testvinneren Härkila Kamko er best på både passform og funksjonalitet.

Bergans 2816 Kvenna har også en funksjonalitet som trekker opp totalen.

Outdoor Research Centrifuge Jacket gjør det jevnt over svært bra på alle delkarakterene.

Siden sammenlagtkarakterene er så like i testen, bør du la delkarakterene, pris og dine egne behov avgjøre valget av fleecejakke. Les mer om hver enkelt jakke ved å klikke på lenkene i teksten over, eller i oversikten nederst på siden.

Populært materiale Fleece er ikke et stoff, men en fellesbetegnelse på flere forskjellige stoffer som har ru overflate. Det vanligste er å framstille fleece av polyester, men det kan også være ull, bomull, akryl eller andre stoffer i plaggene.

På dager med kald vind kan en vindtett fleecejakke være et godt alternativ til de tette skalljakkene, som gir mindre utlufting og mer svette inn mot kroppen.

Ulempen med en vindtett fleecejakke er at den kan bli tyngre enn de tynnere fleecejakkene, spesielt når den er våt. Fordelen er at den er mer robust, og gir kroppen mer beskyttelse mot busker og kvister.

Fleece er varmt og komfortabelt, og lettere å tørke enn ull. Dette er viktig om du skal tørke plagget på kroppen eller i teltet, eller har kort tid til tørk.

Jakkene i denne testen er beregnet på ulike bruksområder, men selv om en jakka er designet for jakt, kan det godt hende at den også fungerer godt i andre sammenhenger.

Som alltid er det slik at kvalitet koster - de jakkene som gir god isolasjon og samtidig veier lite, koster som regel mer.

Slik er testen gjennomført Fem testere har deltatt, én av disse var kvinne. Vi har valgt bare å holde oss til vindtette fleecejakker. Jakkene er brukt i all slags vær, for å utfordre både vind og fukt.

Alle jakkene er vasket minimum fem ganger, for å kunne se slitasje eller forandringer etter vask. Vaskeanvisning er fulgt. Vekten er oppgitt av oss.

Slik har vi vektlagt delkarakterene De fire delkarakterene er vektlagt ulikt:

FUNKSJONALITET: Holder jakkene vinden ute, hvor godt isolerer den, kan den brukes som ytterplagg også på dager med sterk vind? Har jakka en membran eller annen teknologi som gjør at den puster? Det hjelper lite med et plagg som holder både vind og regn ute, hvis ikke den ventilerer godt nok til at man ikke blir fuktig på innsiden. Har jakka hensiktsmessige løsninger, herunder bra lommer? Vektlagt med 40 %.

PASSFORM: Passform oppleves individuelt, men våre testere har vært rimelig samstemte i sine vurderinger. Lengde på armer, at halsen er lang nok og tetter godt, lengde i livet og at jakka gir generelt god bevegelsesfrihet, har vært vurdert. Vi har også tatt med justeringsmuligheter i vår bedømming. Vektlagt med 30 %.

SLITASJE: Vi har ikke fått brukt jakkene over tilstrekkelig lang tid, så ren bruksslitasje er ikke vurdert. Men etter mange vasker er nupping, glidelås, sømmer, detaljer og f.eks. lommefôr sjekket. Vektlagt med 20 %.

VEKT: Oppgitt vekt er våre egne målinger. Vekt er vurdert i forhold til funksjonalitet. Vektlagt med 10 %.

Les også:
De beste turbuksene kjenner du nesten ikke at du har på
Stor test: 19 termoser
Vi har testet 14 par lette fjellsko
Stor test av dagstursekker

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Härkila Kamko Testvinneren. Såvidt. Karakter: 5/6 Produsent: Härkila Pris: 2199 Outdoor Research Centrifuge Jacket En meget lett og praktisk jakke for deg som liker å være i aktivitet. Karakter: 5/6 Produsent: Outdoor Research Pris: 999 Bergans 2816 Kvenna Et godt valg for jegere som vil ha en god og varm jakke for høstjakta. Karakter: 5/6 Produsent: Bergans Pris: 2000 JahtiJakt Vendbar fleece En robust jakke som er godt egnet som ytterplagg. Karakter: 5/6 Produsent: JahtiJakt Pris: 690 Craft Wind protection fleece En jakke som passer for rolige turer. Karakter: 5/6 Produsent: Craft Pris: 861 MilTec Professional Kraftig og solid jakke som ikke egner seg for høy intensitet. Karakter: 5/6 Produsent: MilTec Pris: 595 Skogstad Boris En varm jakke når du selv ikke trenger å bevege deg. Karakter: 5/6 Produsent: Skogstad Pris: 599 Dovrefjell Vindtett fleecejakke En røff jakke for dager med ustabilt vær. Karakter: 5/6 Produsent: Dovrefjell Pris: 399 Pinewood Washington En fin og behagelig turjakke som ikke er beregnet for de tøffeste forholdene. Karakter: 5/6 Produsent: Pinewood Pris: 999 Dovrefjell Vendbar fleecejakke En robust jakke for røft vær når aktivitetsnivået ikke er for høyt. Karakter: 5/6 Produsent: Dovrefjell Pris: 549 Pinewood Iowa God jakke for kalde kvelder på terrassen. Karakter: 3/6 Produsent: Pinewood Pris: 699