GOD STEMNING: Ringnes Brygghus åpnet denne uka i det tradisjonsrike Ringnes-bygget øverst på Grünerløkka i Oslo. Her kan du foruten å lære om norsk bryggeri-historie, og teste et utall av ølsorter, og nye mat basert på norske råvarer. Foto: Tormod Brenna
GOD STEMNING: Ringnes Brygghus åpnet denne uka i det tradisjonsrike Ringnes-bygget øverst på Grünerløkka i Oslo. Her kan du foruten å lære om norsk bryggeri-historie, og teste et utall av ølsorter, og nye mat basert på norske råvarer. Foto: Tormod BrennaVis mer

Oslo

Nå åpner de kranene igjen

141 år med øl-historie vekkes til live på Grünerløkka.

- Det føles som å slutte en stor ring, sier Christian Kjellsby, med dårlig skjult stolthet i stemmen. Han er tippoldebarn av Ellef Ringnes, en av tre gründere som startet Ringnes-bryggeriet helt øverst på Grünerløkka i Oslo og brygget sitt første øl i 1877.

I 2001 ble produksjonen nedlagt og flyttet til moderne industrilokaler på Gjelleråsen, men det tradisjonsrike bryggerihuset i Thorvald Meyers gate ble beholdt.

Øl-kompetanse

Og nå er det igjen både liv og ølproduksjon i lokalene. Kjellsby har vært prosjektleder for Ringnes Brygghus, et mat- og ølhus som skal bevare Ringnes-historien, forvalte kunnskapen om ølbrygging og ikke minst meske gjestene med godt øl og god mat.

FULL PLANKE: Slik kan et måltid på Ringnes Brygghus se ut. De forskjellige rettene matcher med forskjellige øltyper. Foto: Tormod Brenna
FULL PLANKE: Slik kan et måltid på Ringnes Brygghus se ut. De forskjellige rettene matcher med forskjellige øltyper. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Det er en god følelse, sier Kjellsby og ser ut over lokalene som rommer drøyt 100 gjester. Ringnes har investert 30 millioner i dette senteret for øl-kompetanse. En del av produksjonslokalene er pusset opp til et intimt og moderne restaurantlokale. Men historien sitter bokstavelig talt i veggene. De er dekorert med historiske Ringnes-effekter og på monitorene ruller det historiske svart-hvitt filmer.

Eget brygg

DAGLIG LEDER: Hansi Trygvason vil lære Oslo-folk mer om øl, og vise at det finnes et øl til alt - også til ost. Foto: Tormod Brenna
DAGLIG LEDER: Hansi Trygvason vil lære Oslo-folk mer om øl, og vise at det finnes et øl til alt - også til ost. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Nå er brygghuset åpent for publikum, og både Kjellsby og daglig leder Hansi Trygvason håper det skal bli et populært sted å stikke innom, både for lokalbefolkningen og tilreisende.

- Vårt konsept er å gjøre folk litt mer nysgjerrige på øl, og vise dem at det er et utmerket drikke til all mat, også desserter og ost, sier Trygvason.

Sammen med bryggerimester Øyvind Langgård og resten av staben har han utviklet flere nye øltyper, fra den tradisjonelle pilsneren (som vil bli en hit for Ringnes-nostalgikere, red.anm.) til en rekke andre sorter, deriblant en søt «bringebær-øl» til desserten.

HISTORISK: Lokalene i Ringnes-bygget er moderne, men full av historiske klenodier. Foto: Tormod Brenna
HISTORISK: Lokalene i Ringnes-bygget er moderne, men full av historiske klenodier. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Eller hva med en sup av «Svartkulp», «Kollenhopp» eller «Turbayer»?

- Vi ønsker å gjøre folk nysgjerrige, at de vil smake på forskjellige typer øl, og jeg er ganske så sikker på at de vil finne noe de liker, sier Langgård.

Planke

Både ølet og maten, som er smørbrød-basert med norske råvarer, serveres på «planker» der små glass med de forskjellige ølsortene skal matche de varierte smakene på smørbrødene.

NYE SMAKER: Bryggerimester Øyvind Langgård preserenterer en rekke helt nye øltyper, og er spent på mottagelsen. Foto: Tormod Brenna
NYE SMAKER: Bryggerimester Øyvind Langgård preserenterer en rekke helt nye øltyper, og er spent på mottagelsen. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Ringnes Brygghus skal verken være ei kneipe eller et museum.

- Vi ville lage et sted for alle dem som er opptatt av øl og norsk bryggerihistorie, norsk øl og norsk mat. Her håper vi å pirre folks nysgjerrighet til å lære mer om dette, og ikke minst til å prøve nye typer øl, sier Christian Kjellsby, og understreker at brygghuset ikke skal konkurrere med alle de andre mikrobryggeriene i Oslo.

- Snarere tvert imot. Vi vil samarbeide med dem, og invitere gjestebryggere hit.