NY GIV: Endelig, etter å ha stått ferdig i fem år, blir det regulære flyvninger til øya St. Helena i Sør-Atlanteren. Foto: Neil Fantom / sainthelanaisland.info
NY GIV: Endelig, etter å ha stått ferdig i fem år, blir det regulære flyvninger til øya St. Helena i Sør-Atlanteren. Foto: Neil Fantom / sainthelanaisland.infoVis mer

Nå åpner endelig «verdens mest mislykkede flyplass»

Har stått ubrukt i fem år.

Forrige uke landet det et fly med 68 passasjerer om bord på den lille øya St. Helena nesten 200 mil utenfor sørvest-Afrika.

Det håper øya, som er britisk oversjøisk territorium, kan innlede en ny æra.

St. Helena har med sin svært så avsidesliggende beliggenhet vært svært utilgjengelig og en av de mest isolerte plassene på jord. Kun en postbåt har trafikkert øya regelmessig. Først i 2015 fikk St. Helena mobilforbindelse.

Det var på denne øya Napoleon levde siste siste år etter å ha blitt plassert i fangenskap av britene etter slaget ved Waterloo i 1815.

Latterliggjort

I 2011 bestemte imidlertid britiske myndigheter å anlegge en flyplass.

Tre milliarder kroner senere, skulle flyplassen åpne i 2012, men det viste seg fort at flyselskapene ikke ville bruke den.

Store kommersielle jetfly, som flyplassen var bygget for, hadde store problemer med å lande på grunn av vedvarende farlige vinder, skrev The Telegraph.

ØDE: I mange år lå flyplassen på St. Helena øde og ubrukt. Foto: NTB Scanpix
ØDE: I mange år lå flyplassen på St. Helena øde og ubrukt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En testflyvning gjort av selskapet Comair med en Boeing 737-800 på oppdrag for British Airways, gikk bare sånn passe. Først på tredje forsøk fikk pilotene til en vellykket landing.

Det førte til at ingen kommersielle selskaper ville fly til øya langt ute i Sør-Atlanteren, kun private småfly har siden fått tillatelse til å lande.

Flyplassen ble omtalt som både «verdens mest mislykkede», og «verdens mest ubrukelige». Det ble politisk skandale, og planleggerne ble latterliggjort fordi de ikke klarte å forutse vindforholdene som gjorde det så utfordrende å lande.

Trenger inntekter

Mellom mai 2016 og mai i år, hadde St. Helena 3795 besøkende, som gikk i land etter en seks døgn lang båttur fra Cape Town, skriver The Guardian.

Det tallet står i skarp kontrast til de lokale myndighetenes egne prognoser fra 2011, der de anslo at flyplassen ville føre til 30 000 turister årlig, og bidra til at St. Helena med sine omlag 4000 fastboende kunne bli selvfinansiert.

I dag mottar øya betydelige summer i økonomisk bistand fra London.

Og nå kan det altså se ut til å lysne noe. Flere turoperatører har fattet interesse for St Helena og flyselskapet South African Airlink har bestemt seg for å trosse værforholdene og starte regulære flyvninger til den naturskjønne vulkanske øya. I tillegg vil det gå en månedlig chartermaskin hit fra Sør-Afrika.

- Det er ingen tvil om at 2017 blir et år med positiv endring for St. Helena, Snart vil det kun ta timer, og ikke dager, for oss å reise til Sør-Afrika. Og vi vil kunne ønske langt flere turister velkommen hit, sier guvernør Lisa Phillips.

- Det vil hjelpe økonomien og gjøre livet bedre for de som bor her, sier hun.

VIL HA BESØK: St. Helena er en av verdens mest isolerte øyer. For å komme hit, måtte du ta postbåten fra Cape Town, som tar seks døgn. Men nå åpner endelig flyplassen. Det håper guvernøren vil bidra til at langt flere turister kommer på besøk til hovedstaden Jamestown. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VIL HA BESØK: St. Helena er en av verdens mest isolerte øyer. For å komme hit, måtte du ta postbåten fra Cape Town, som tar seks døgn. Men nå åpner endelig flyplassen. Det håper guvernøren vil bidra til at langt flere turister kommer på besøk til hovedstaden Jamestown. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer