Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Midt-Østen

Nå åpner Saudi-Arabias kronprins opp for bikini

Nylig ble en ung kvinne arrestert for å gå i miniskjørt i Saudi-Arabia. Samme sted planlegges det et luksushotell hvor bikini blir tillatt.

KULTURFORSKJELL: Skal kvinner i Saudi-Arabia bade, må de bruke en såkalt abaya. Nå planlegges det imidlertid et nytt luksushotell ved Rødehavet, hvor gjestene tillates å bruke bikini. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
KULTURFORSKJELL: Skal kvinner i Saudi-Arabia bade, må de bruke en såkalt abaya. Nå planlegges det imidlertid et nytt luksushotell ved Rødehavet, hvor gjestene tillates å bruke bikini. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saudi-Arabia regnes som et av de mest konservative muslimske landene. Kvinners rettigheter er så fraværende at World Economic Forum i sin årlige rapport over tilstanden i verden (The Global Gender Gap Report) plasserte Saudi-Arabia på en 141. plass - av 144 nasjoner.

Kvinner har for eksempel ikke anledning til å kjøre bil, og må ledsages av et mannlig familiemedlem om hun skal utrette noe på et statlig kontor.

Dog skjer det noe, om enn langsomt. I 2011 fikk kvinner delvis stemmerett (i lokale valg) og det er flere kvinner enn menn som tar høyere utdanning.

Arrestert for miniskjørt

Likevel er det langt, langt fram. Det fikk ikke minst den unge lokale kvinnen som gikk rundt i en folketom saudi-arabisk by i topp og miniskjørt for kort tid siden merke. Hun ble arrestert, og tatt inn til avhør.

Saken gikk viralt og vakte stor oppsikt verden rundt, men politi og påtalemyndigheter valgte å løslate kvinnen og henlegge saken som intet straffbart forhold da de kom fram til at kvinnen ikke hadde vært klar over at videoen ble postet på sosiale nettverk.

Det betyr på ingen måte at det er fritt fram for mindre bluferdige antrekk blant saudi-arabiske kvinner. De må fortsatt dekke seg til med heldekkende løsthengende plagg.

PROVOSERER: En video av en saudiarabisk kvinne ikledd miniskjørt og en kort topp har framkalt sterke reaksjoner og sinne i sosiale medier i det konservative landet. Vis mer Vis mer

Luksusresort

Men - det kan komme et unntak.

I alle fall om prins Mohammed bin Salman, arving til tronen, får det som han vil.

MYKER OPP? Kronprins Mohammed bin Salman. Foto: NTB Scanpix
MYKER OPP? Kronprins Mohammed bin Salman. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Som en del av en plan om å modernisere landets økonomi, planlegger prinsen en luksusdestinasjon ved Rødehavet, skriver The Telegraph.

Prinsen er selvfølgelig på det rene med at rike vestlige turister neppe vil reise til et badeparadis om de må bade i burka-lignende badedrakter - en abaya.

Han signaliserer derfor at det kan være aktuelt å myke opp de strenge reglene - og til og med tillate kvinner å gå i bikini på den aktuelle stranden.

Om det blir tillatt med alkoholservering - som er bannlyst i landet - er ikke kjent.

50 urørte småøyer

I prospektet til det nye luksushotellet beskrives prosjektet som ekstremt luksuriøst , og planen er at det skal etableres i et område hvor det ligger 50 urørte naturlige små øyer.

- Rødehavs-prosjeket vil bli en luksusdestinasjon rundt øyene i en lagune, forankret i naturen. Dette vil sette en ny standard for bærekraftig utvikling og sette Saudi-Arabia på kartet for luksusreiser, heter det i prospektet.

Byggingen skal starte i 2019, og første fase av prosjektet skal være ferdig i 2022. Innen 2035 er målet å trekke til seg 35 000 besøkende hvert år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!