NYOPPUSSET: Boracay åpner for turister igjen. Den filippinske paradisøya ble stengt i april for å få bukt med store problemer med infrastruktur, kloakk og forurensing. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NYOPPUSSET: Boracay åpner for turister igjen. Den filippinske paradisøya ble stengt i april for å få bukt med store problemer med infrastruktur, kloakk og forurensing. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Eksotisk ferie

Nå åpner «verdens vakreste øy» igjen etter oppussing

Ble stengt i april for å «rense opp i dritten.»

I 2017 ble Boracay på Filippinene kåret til verdens vakreste øy av det anerkjente reisenettstedet Condé Nast Travelers lesere.

VERDENS VAKRESTE: Boracay er kåret til verdens vakreste øy. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VERDENS VAKRESTE: Boracay er kåret til verdens vakreste øy. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Men, bak de postkortvakre kritthvite strendene i dette tropiske paradiset, skjulte det seg store utfordringer. Søppel fløt, det var trafikk-kaos, badevannet var forurenset da kloakksystemene var langt fra tilfredsstillende for å håndtere den stadig voksende turistmengden, og det florerte med ulovlig utbygging.

Bare i fjor kom det over 2,1 millioner besøkende til den rundt ti kvadratkilometer store øya. Det viste seg å være langt mer enn Boracay kunne ta hånd om på bærekraftig vis.

Presidenten tok affære

Filippinenes kontroversielle president, Rodrigo Duterte, tok affære. Han beordret øya stengt for turister, for å «rense opp i dritten», som han uttrykte det.

26. april stengte alle øya hoteller, og turister fikk ikke lenger gå i land.

Nå er det altså gjort såpass mye med problemene, at øya igjen kan åpne for et begrenset antall turister.

26. oktober er satt som åpningsdato. Da skal 5000 hotellrom stå åpne for å ta imot badesugne tilreisende. Men det vil bli restriksjoner på antallet som får komme på besøk. Filippinenes sentrale turistmyndigheter har bestemt at Boracay skal åpnes med en myk start.

Strenge regler

- Vi kan ikke rehabilitere ei øy i katastrofetilstand på bare seks måneder, sier Bernadette Rômulo-Puyat til The Philippine Daily Inquirer.

Turistene som reiser til Boracay nå, må også forvente seg stengte kasinoer, de får ikke lov til å igjen.

Dessuten vil det bli slått hardt ned på å bryte lovene mot røyking og drikking på de naturskjønne strendene.

- Strendene er offentlige. Som turist vil du at barna dine og familien kan gå rundt på strendene uten å risikere å trå på knust glass og sigarettstumper. De som vil røyke og drikke må gjøre det andre steder, sier Rômulo-Puyat.