Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Må du fornye?

Nå blir det passkaos før sommerferien - igjen

Lange køer i de største byene

Ta plass i boksen: Det kommer til å bli lange køer hos passkontorene mange steder i landet. Du kan risikere å måtte vente i mange uker. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Ta plass i boksen: Det kommer til å bli lange køer hos passkontorene mange steder i landet. Du kan risikere å måtte vente i mange uker. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Husker du passkøene og trøbbel for dem som skulle ha nytt pass før fjorårets sommerferie? Nå skjer det igjen.
Hadde du tenke å bruke en av de mange inneklemte fridagene i mai til å skaffe deg nytt pass? Det er det bare å glemme.
Oslopolitiet, som ved stasjonene i Sandvika og Grønland, tilbyr passkundene å bestille time via sin nettportal, har igjen endeløse køer før sommersesongen har startet.
Det er smekkfullt på mange av de attraktive datoene, og det er ikke mulig å bestille time på noen av de inneklemte dagene 30. april, 11. mai eller 18. mai.

Og det er ingen grunn til å møte opp for drop-in-bestilling de to fredagene.


- De inneklemte dagene 11. og 18. mai 2018 tar vi bare personer som har bestilt timer, sier Gitte Hessenschmidt, seksjonssjef ved seksjonen for utlending og forvaltning ved Oslo politidistrikt.

- Det vil si ingen drop inn på disse dagene og vi legger ut maksimalt med timer – dette gjør vi også tett opptil disse dagene når vi vet mer konkret hva vår bemanningen er, sier hun.

Lange køer i vente

Ved passkontoret på Grønland er den første ledige timen for forhåndsbestilling først den 22. mai. Kan du dra til Sandvika så er det muligheter litt tidligere. Men også her er det i ferd med å fylles opp.

Da er muligheten enten å møte opp når politistasjonen åpner om morgenen og å håpe på at du får en av drop-in-billettene.
Eller, du må finne andre steder å bestille.

Ops: Oslopolitiet melder allerede nå om trøbbel for passkundene. Skjermdump fra oslopolitiets nettside
Ops: Oslopolitiet melder allerede nå om trøbbel for passkundene. Skjermdump fra oslopolitiets nettside Vis mer


For dem som bor utenfor hovedstaden er mulighetene flere, men i de store byene begynner det å fylles opp allerede nå.


Bor du i Trondheim og vil til stasjonen i sentrum så er første ledige bestillingstime den 29. mai.


Men dersom du hører til i bergensregionen kan du se lysere på det. Politistasjonen i Fyllingsdalen har ledige timer allerede i uke 16. Det samme har stasjonen på Fusa.
For deg som har tenkt seg til politihuset i Tromsø for å få time for bestille pass: du må vente til siste uka i april.

KAOS: Grunnet blant annet strengere krav og bemanningsproblemer hos politiet, har det før sommeren oppstått ukeslange passkøer. Alfred Holmen er én av dem som står i kø for å få pass, fire timer før flyet går. Videoen er fra 2017. Video: Ingrid Cogorno Vis mer Vis mer

Finn ditt passkontor

Mange av landets passkontor tilbyr bestilling, endring eller avbestilling av timer på nett. Dersom passkontoret ikke tilbyr timebestilling på nett, må du møte opp eller ta kontakt med passkontoret for time for bestilling.

Oversikten for ditt passkontor finner du her.
Politiet ønsker at du besøker et passkontor på dit eget hjemsted, men det er i praksis ikke noe til hinder for at du finner et passkontor et annet sted i landet. Du kan imidlertid risikere at de prioriterer folk som bor i det aktuelle politidistriktet.

Vær tidlig ute

- Vi skal få til å hjelpe Osloborgere med nye pass i år også, men publikum må også ta ansvar og være ute i god tid og følge med på vår timebestillingsside. Publikum oppfordres til å sjekke gyldigheten på sitt pass før de bestiller reise og være oppmerksom på at flere land krever at passet skal være gyldig minst 6 måneder etter at de reiser hjem igjen, avslutter Gitte Hessenschmidt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!