Nå blir interiøret mote

Sjekk hva motedesignerne mener du bør innrede med.

ET MOTERIKTIG HJEM: Det er ikke lenger bare garderoben din som må holde seg oppdatert på sesongens moter. FOTO: Produsentene
ET MOTERIKTIG HJEM: Det er ikke lenger bare garderoben din som må holde seg oppdatert på sesongens moter. FOTO: ProdusenteneVis mer

Vi har sett det i noen år nå, en utvasking av grenser mellom mote og interiør. Der hvor moteverdenen leder an, følger ofte interiørtrendene etter.

Det som derimot er av nyere dato, er at de store verdenskjente motehusene så smått begynner å snuse på det lukrative interiørmarkedet også. Kanskje har de oppdaget at kunden som er villig til å gå gjennom ild og vann for den siste it-veska også ser verdien av vakker design når det kommer til hjemmet sitt?

SORT/HVIT VERDEN: Svenske Filippa K har designet kopper og krus for Rörstrands porselensfabrikk. FOTO: Produsenten
SORT/HVIT VERDEN: Svenske Filippa K har designet kopper og krus for Rörstrands porselensfabrikk. FOTO: Produsenten Vis mer

Det begynte med gullkanter og dyreprint fra fasjonable Versace. Så hengte stilrene Armani seg på lasset. Og litt etter litt følger de andre etter. Nå kan du lyse opp i leiligheten med taklamper fra Italienske Diesel, drikke Espresso i kopper klesdesigner Filippa K har tegnet mønstret på, eller sove i sengetøy fra Zara.

At de som er best i verden på å lage klær vi drømmer om å kle oss i, også kan skape vakre og inspirerende interiør til hjemmene våre er vel ikke så vanskelig å forestille seg.

KUL KÅK: Dersom du får tak i møbler fra Acnes nye interiørsortiment, kan du trøste deg med at du scorer høyt på hip-listene. FOTO: Produsenten/ Designeren
KUL KÅK: Dersom du får tak i møbler fra Acnes nye interiørsortiment, kan du trøste deg med at du scorer høyt på hip-listene. FOTO: Produsenten/ Designeren Vis mer

Spørsmålet er kanskje også om det kommer en utvikling i motsatt retning? Ville du gått i en kjole fra Alessi, for eksempel? Eller hva med en stormønstret dress fra Designers Guild? Sko signert Philippe Starck? Her kan vi ikke annet enn å spekulere, men det gjenstår å se.

  1. Filippa K for Rørstrand Svenske Filippa K, kjent for sine klassiske og elegante klær i sort, hvitt og andre naturtoner, har tatt steget over i interiørets verden. I samarbeid med porselenshuset Rörstrand har klesdronningen laget en serie kopper og skåler i forskjellige størrelser og design. Grafiske mønstre og trykk som like gjerne kunne hørt hjemme på Filippa?s tekstiler, ser spennende og stilig ut på espressokoppen.

  2. Acne Acne har siden de på 90-tallet muterte fra å være et reklamebyrå til å produsere jeans, regjert i toppen av den svenske moteeliten. Og nå har også motehuset, i likhet med mange av sine kolleger, begynt å leke med ideer for hjemmet også.

Acnes første møbelkolleksjon, som bestod av tre sofaer og to lenestoler, ble avduket i Paris i januar i år. Møblene er utstilt i all sin prakt i merkets nye flaggskipbutikk i London's trendy Mayfair-nabolag. Og for alle dem som ikke kan få nok av sine Acne jeans, ryktes det om at møblene også skal komme trukket i denim.

3. Marc Jacobs for Waterford Crystal Moteyndlingen Marc overrasket mange da han kunngjorde sitt samarbeid med den luksuriøse irske krystallprodusenten Waterford Crystal for noen år siden.

BLOMSTRENDE: Marc Jacobs er like original enten han tegner kjoler eller blomstervaser. FOTO: Produsenten/Designeren
BLOMSTRENDE: Marc Jacobs er like original enten han tegner kjoler eller blomstervaser. FOTO: Produsenten/Designeren Vis mer

Waterford Crystal, med sine 225 år lange tradisjoner, tok imot den nytenkende designeren med åpne armer, vel vitende om at dagens krystallkunder gjerne ønsker mer moderne design. The Marc Jacobs Waterford collection er designerens første forsøk innen interiørprodukter, og serien inkluderer glass, dekketøy, cocktailshakere, barverktøy og servise i krystall, glass og porselen.

4. Diane Von Furstenberg Diane von Furstenberg, dronningen av omslagskjolen, som er alle kvinners garderobefavoritt, lanserer i disse dager sin aller første D.V.F Home Collection. I et samarbeid med møbelkjeden Springs skal kolleksjonen inneholde sengetøy, dekkeservise og tekstiler til badet - alle i designerens ikoniske print og farger.

Furstenberg har tidligere hatt et suksessfullt samarbeid med britiske Rug Company og har også nylig designet hele interiøret i en serie suiter for det verdenskjente Claridge's Hotel i London.
  5. Gant Helamerikanske Gant, (som egentlig ikke er så amerikansk likevel med sine svenske og sveitsiske eiere) begynte i sin tid som en ren skjorteprodusent og har vunnet tilhengere verden over med sin klassiske New England stil.

Motekolleksjonen som til å begynne med begrenset seg til menn, omfatter nå både dame, barn og baby, og som siste tilskudd på Gant-stammen, en interiørkolleksjon med sengetøy, puter, pledd og kjøkkenutstyr i klassisk Gant stil med striper, ruter og stjerner.

6. Versace På 90-tallet dukket først Versace tallerkener, håndklær og troneliknende stoler opp da motekjeden utvidet fra klær til interiør.

BLOMSTERENG: Nå kan du snart kjøpe produkter fra Diane Von Furstenberg til hjemmet ditt også. FOTO: Produsenten
BLOMSTERENG: Nå kan du snart kjøpe produkter fra Diane Von Furstenberg til hjemmet ditt også. FOTO: Produsenten Vis mer

Merkets signatur, det greske bordmønsteret, dekorerte alt fra solbriller og vesker til bunnen av Giannis svømmebasseng i Miami. Og selv om å dekorere med interiør fra Versace ble sett på som status av noen, rynket andre på nesen av dette som måtte være toppen på vulgær overdådighet.

Men er du fan av gull og dyremønstre, ja da er kanskje Versace noe for både deg og hjemmet ditt?

7. Diesel Diesels Successful Living-kolleksjon er foreløpig bare tilgjengelig i svært få butikker, og ikke her til lands.

DEN AMERIKANSKE DRØMMEN: Med interiør fra Gant's kolleksjon kan du skape New England-stil uansett hvor du bor. FOTO: Produsenten
DEN AMERIKANSKE DRØMMEN: Med interiør fra Gant's kolleksjon kan du skape New England-stil uansett hvor du bor. FOTO: Produsenten Vis mer

Den tøffe serien inkluderer lamper av Foscarini og møbler fra Moroso, og består av bord, stoler, sofaer, oppbevaringsløsninger og skjermbrett i prisklassen 350-14.500 dollar.

Kolleksjonen gjenspeiler Diesels rocka uttrykk og passer for den som er ung, urban og har en lommebok som er alt annet enn slunken.
  8. Armani Det er nå ti år siden Mr. Armani begynte å leke hus med sin interiørkolleksjon, Armani Casa, som kom på markedet i 2001. Dyrt og deilig. Liker du det luksuriøse og enkle snittet på en armanidress, vil sikkert sofaen fra samme merke falle i smak også.
  9. Lacoste Den lille grønne krokodillen er for de fleste synonymt med sportsklær i luksusklassen. Lacostes moteimperium ble etablert i 1933 av tennislegenden Renee Lacoste, som i begynnelsen bare designet klær for sportsgrenene tennis, golf og seiling. I de senere år har merket også lansert en egen interiørkolleksjon bestående av sengetøy, håndklær og andre småartikler til hjemmet.

10. Missoni Alle virkelig moteinteresserte kjenner til Missonis ikoniske striper og sikksakk-mønstre. Det italienske motehusets interiørkolleksjon Missoni Home har siden lanseringen på 80-tallet blitt en kjempesuksess og består idag av møbler, stoff, sengetøy, håndklær, dekketøy, puter og pledd, alle i motegigantens fargerike mønstre og trykk.
  11. Ralph Lauren Enkelt snitt, elegante linjer og rene farger kjennetegner amerikanske Ralph Laurens klær.

Det samme kan sies om merkets interiørkolleksjon, som i sine brune, grå og beige toner sies å skulle kunne passe inn i nesten ethvert hjem. Kolleksjonen vokser stadig, og omfatter både møbler, tapeter, maling, sengetøy, håndklær og andre småartikler.

DYRT OG DYRISK: Hos Versace kan du kle både deg og hjemmet ditt i knallfarger og dyremønstre. FOTO: Produsenten/Designeren
DYRT OG DYRISK: Hos Versace kan du kle både deg og hjemmet ditt i knallfarger og dyremønstre. FOTO: Produsenten/Designeren Vis mer

Men frykt ikke, alt er ikke gull og svindyre striper.

I andre enden av prisskalaen finnes flere som har satset på interiørmarkedet:

RØFT OG MOTERIKTIG: Diesels Successful Living kolleksjon er like tøff som merkets moteklær. FOTO: Produsenten
RØFT OG MOTERIKTIG: Diesels Successful Living kolleksjon er like tøff som merkets moteklær. FOTO: Produsenten Vis mer

Spanske Zara (som forhandles i Norge gjennom Ellos), har videreført sin stil fra klær til tekstiler for hjemmet med sin Zara Home Collection. De lager kolleksjoner for stue, kjøkken, soverom og bad. Har også en egen interiørkolleksjon for barnerommet.

Lavprismotegiganten H&M lanserte sin interiørkolleksjon for første gang i 2009, og siden har det bare gått oppover for svenskene. Serien kan per i dag bare handles over nett, men 10. mars åpner den aller første H&M Home-butikken i Bogstadveien i Oslo.

STRAMT OG STILIG: Møblene fra Armani Casa passer best for deg som liker enkle maskuline møbler - og har god råd. FOTO: Produsenten
STRAMT OG STILIG: Møblene fra Armani Casa passer best for deg som liker enkle maskuline møbler - og har god råd. FOTO: Produsenten Vis mer

Danske Day Birger et Mikkelsen har vært en av favorittene innen dansk mote i en årrekke. Merkets interiørkolleksjon ble mottatt med jubel av interiørinteresserte verden over og viderefører den enkle stilen som er deres varemerke også på klær.

Les også:
Hjemme hos Oscar
Dette huset er laget av en gammel container
Fargesterk retro
Designklassikere

SPORTY: Vis at du er en sportsfan med håndklær og puter fra Lacoste. FOTO: Produsenten
SPORTY: Vis at du er en sportsfan med håndklær og puter fra Lacoste. FOTO: Produsenten Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FARGEEKSPLOSJON: Missonis velkjente striper og mønstre passer like godt på spisebordet som på sommerkjolen. FOTO: Produsenten/Designeren
FARGEEKSPLOSJON: Missonis velkjente striper og mønstre passer like godt på spisebordet som på sommerkjolen. FOTO: Produsenten/Designeren Vis mer
KLASSISK: I Ralph Laurens univers er det nøytrale farger som gjelder. FOTO: Produsenten/Designeren
KLASSISK: I Ralph Laurens univers er det nøytrale farger som gjelder. FOTO: Produsenten/Designeren Vis mer
MED TALL OG TALE: Danske Day Birger et Mikkelsen har også bransjet ut fra mote til interiør. FOTO: Produsenten
MED TALL OG TALE: Danske Day Birger et Mikkelsen har også bransjet ut fra mote til interiør. FOTO: Produsenten Vis mer
ROSA ROMANTIKK: H&M har siden 2009 også laget mote for hjemmet ditt. FOTO: Produsenten
ROSA ROMANTIKK: H&M har siden 2009 også laget mote for hjemmet ditt. FOTO: Produsenten Vis mer