Nå blir røyk og snus forbudt i barnehagen

Innfører tobakksforbud neste høst.

IKKE LOV - VERKEN UTE ELLER INNE: Fra 1. juli 2014 er dette ulovlig på barnehagens og skolens arealer - ute og inne. Fotomontasje: Colourbox.com
IKKE LOV - VERKEN UTE ELLER INNE: Fra 1. juli 2014 er dette ulovlig på barnehagens og skolens arealer - ute og inne. Fotomontasje: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Røykerne har lenge blitt vist utendørs. Nå må snuserne følge etter.

Barnehageansattes røyking er et tema som har vakt diskusjon i Mammanetts forum:

«Jeg er litt delt, kjenner jeg. Mange ansatte i barnehagen til gutta røyker, og jeg synes faktisk ikke det er så ille! De går allerede lange omveier for å gjemme seg, de skifter klær, de vasker seg på henda. Ja, jeg skjønner at når man er på jobb bør man opptre profesjonelt... men hvor går grensen?» skriver en mor.

Fra og med 1. juli 2014 går grensen ved barnehagens og skolens arealer.

Det ble i vår vedtatt en innskjerping av tobakkskadeloven som betyr forbud mot røyking i arbeidstida både inne og ute. Så langt har det bare vært forbud mot å røyke i barnehagens lokaler. Den nye loven vil også gjelde skoler og familiebarnehager, og all bruk av tobakk. Med andre ord blir det også et snusforbud.

Mange allerede røykfrie - Gjengangere hos oss er typisk foreldre som lurer på hvordan de skal te seg når de har sett ansatte røyke - i de fleste tilfeller utenfor barnehagens område - eller når de noen få ganger kjenner det lukter røyk av barnets klær. Vårt svar er å snakke med bestyrer, dette er enn så lenge opp til hver barnehage, sier kommunikasjonsjef Bo Gleditsch i Astma- og allergiforbundet.

I realiteten er det ikke sikkert det nye forbudet vil by på så store problemer. Det er nemlig stadig flere barnehager som allerede er røykfrie.

- Dette blir litt sånn «velkommen etter». Veldig mange har allerede innført røykeforbud, uten at jeg kjenner til noen tilfeller der ansatte har reagert, sier Mette Henriksen Aas i Fagforbundet, som organiserer mange av de barnehageansatte.

Hun mener det mest positive ved innskjerpingen, i tillegg til at barnas helse blir prioritert, er at det kan bli større fokus på det å være et godt forbilde.

Ingen oversikt Jo Heldaas i Helsedirektoratet sier at barnehageeier er ansvarlig for at forbudet håndheves, og at det blir opp til barnehagenes internkontroll at det overholdes.

Verken Helsedirektoratet eller Private Barnehagers Landsforbund har oversikt over hvor mange barnehager som allerede har innført røykeforbud.

- Nei, vi har ingen oversikt over hvor mange av våre barnehager dette gjelder. Det er naturlig at barnehagen er en røykfri arena, dermed tror jeg innstrammingen vil være uproblematisk, sier informasjonssjef Marius Iversen i Private Barnehagers Landsforbund.

MARIUS IVERSEN: Informasjonsansvarlig i Private Barnehagers Landsforbund tror innstrammingen blir uproblematisk.
MARIUS IVERSEN: Informasjonsansvarlig i Private Barnehagers Landsforbund tror innstrammingen blir uproblematisk. Vis mer

De opplever ikke at røykeforbud er noe stort stridstema.

- Det har nok mye å si at røykeloven har fått virke noen år, og at det er mer kunnskap om skadevirkningene nå enn før.  

Denne saken har tidligere blitt publisert på Mammanett.no.

MER FRA MAMMANETT.NO: HVA MENER DU: Greit at ansatte i barnehagen røyker i arbeidstiden?

Barn blir ofte utsatt for passiv røyking hos besteforeldre

Brukt opp kvota ved barns sykdom? Slik løser du floka!

Velge barnehage: Dette bør du sjekke!

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer