Nå blir testvinneren lovlig

Årets vinterdekk-vinner kan likevel selges i Norge.

FÅR DISPENSASJON: Nokian Hakkapeliitta 8 er testvinneren som hittil har vært ulovlig i Norge. Nå snur Vegdirektoratet. Foto: Produsenten
FÅR DISPENSASJON: Nokian Hakkapeliitta 8 er testvinneren som hittil har vært ulovlig i Norge. Nå snur Vegdirektoratet. Foto: ProdusentenVis mer

Hvis du er usikker på når du skal bytte til vinterdekk, og kanskje er på jakt etter nye, har du kanskje allerede lest Dagbladet og DinSides sak om vinnerne av årets store, nordiske vinterdekktest.

Vinneren av klassen for piggdekk, Nokian Hakkapeliitta 8, har fram til nå vært forbudt brukt i Norge, og dermed ikke engang påtenkt for salg her til lands.

I Sverige og Finland er dekket tillatt, og kan selges. Hvorfor?

I utgangspunktet skal et piggdekk ikke ha mer enn 50 pigger per rullemeter omkrets. Hakkapeliitta 8 har et høyere antall pigger enn dette.

Forskjellige nordiske regler I Sverige og Finland har de derimot tatt i bruk en ny unntaksregel som sier at et dekk kan ha mer enn det tillatte antall pigger dersom det samtidig kan bevises at det har lavere veislitasje enn et referansedekk. Nivået på veislitasje er viktig, og hovedårsaken til at det blant annet er veldig dyrt å glemme piggdekkgebyret.

Nokian-dekket har så mye som 12 prosent lavere veislitasje enn referansedekket, og er dermed godkjent for bruk i Sverige og Finland, og det med god margin.

I Norge har ikke Vegdirektoratet innordnet seg det samme regelverket som de har i Sverige og Finland, og dekket har dermed vært forbudt - fram til nå.

Ble stilt strengere krav til Nokian DinSide har gjennom flere telefonsamtaler de siste dagene forøkt å få de underliggende grunnene til at dekket ikke har kunnet godkjennes, så lenge det beviselig genererer mindre veislitasje enn referansedekket.

Vegdirektoratet brukte da uvitenhet rundt partikkelstørrelse i svevestøvet som grunn, men på spørsmål om de kjenner partikkelstørrelsen fra konkurrerende dekk, var svaret nei.

Med andre ord, det ble stilt strengere krav til Nokian Hakkapeliitta 8 enn det ble gjort til konkurrentene.

Enden på visa ble at sentrale personer i Vegdirektoratet ba om en time-out, for heller å ta et internt møte og deretter komme tilbake. Etter møtet kom de ut med gledelige nyheter.

Gir midlertidig dispensasjon Vegdirektoratet vil gi en midlertidig dispensasjon på to år for dette dekket og lignende tilfeller. De skal samtidig, i løpet av de to årene, lage rutiner og framskaffe tilstrekkelig dokumentasjon for å kunne etablere permanente bestemmelser i forskriftene på et sikrere grunnlag.

Dette er en gledelig melding til alle som ønsker å kjøpe vinneren av årets dekktest, og Vegdirektoratet understreker at de som kjøper et slikt dekk, fortsatt vil kunne bruke dette, selv om regelverket skulle endres igjen om to år.

Dermed kan du trygt gå ut og kjøpe Nokian Hakkapeliitta 8, til tross for at du kanskje har lest utallige steder at dekket er forbudt.

- Dette er veldig gode nyheter for oss, forteller Fredrik Hauge i Nokian, når vi ringer og forteller nyheten.

- Denne saken har til nå kostet mye tid, krefter, og penger. Nå er det endelig over, avslutter Hauge, som først ikke var sikker på om han skulle tro budskapet.

Les også:
Piggfritt og pigg i samme dekk
Fargen varsler deg når dette dekket er slitt
Ikke kjør over 80 km/t med nye dekk