Nå bør du justere leggetida

Når mørketida kommer, er det ekstra viktig med et godt søvnmønster.

VEKK FRA SOMMERSØVNEN: Om sommeren har vi lett for å sove lite, noe de lyse nettene har skyld i. Nå er det på tide å komme tilbake i søvngjenge igjen. Foto: PANTHERMEDIA / ELENA ELISSEEVA
VEKK FRA SOMMERSØVNEN: Om sommeren har vi lett for å sove lite, noe de lyse nettene har skyld i. Nå er det på tide å komme tilbake i søvngjenge igjen. Foto: PANTHERMEDIA / ELENA ELISSEEVAVis mer

Det går ubønnhørlig mot mørkere tider. Du kjenner muligens allerede at det er tyngre å stå opp om morgenen?

Det har sin helt naturlige forklaring. Den biologiske klokka vår styres nemlig i sterk grad av dagslys, og dermed blir det tyngre og tyngre å stå opp når det stadig blir mørkere om morgenen.

Derfor er det lurt å begynne å endre søvnmønsteret nå, så er sjansen mindre for at du går inn i vinterhalvåret med ringer under øynene og konstante gjespeanfall.

Vi mennesker trenger mellom seks og åtte timer søvn hver natt. Her i nord har vi lyse somrer, noe som gjør at det er veldig lett å være oppe lenge, og venne seg til å sove litt mindre i sommerhalvåret. Men nå som mørketida er på vei, er det på tide å justere søvnmønsteret og legge seg litt tidligere igjen.

Melatoninproduksjonen øker Grunnen til at vi føler oss trøttere om høsten og vinteren, er at produksjonen av søvnhormonet melatonin øker. Det skjer fordi denne produksjonen styres av dagslys.

Melatoninproduksjonen settes i gang når dagslyset svinner, og om høsten og vinteren skjer dette tidligere og tidligere her i nord. Det er derfor du godt kan begyne å gjespe og føle deg trøtt allerede klokka seks om ettermiddagen, skriver psykiateren Henry Emmons i en artikkel om vinterdepresjoner hos Psychology Today.

Nå er det jo ikke aktuelt å gå og legge seg klokka seks, men mange tar en liten lur på sofaen på ettermiddagen. Dette er helt greit, så lenge luren ikke varer for lenge - maks 30 minutter holder. Hvis du tar en lengre høneblund enn dette, kan det bli vanskelig å få sove når du faktisk skal legge deg seinere på kvelden.

Om du klarer å ignorere trøttheten og unngå ettermiddagsluren, vil melatoninet som skilles ut når det mørkner ute, gradvis miste effekt, og ettermiddagstrøttheten forsvinner.

Problemet kan imidlertid være at du likevel ikke kjenner deg trøtt ved leggetid i 23-tida, fordi melatonineffekten er borte, og du blir sittende oppe mye lenger enn du burde.

Legg deg litt tidligere Uansett er det lurt å legge deg litt tidligere enn du har pleid i sommer. Det trenger ikke være snakk om mer enn 15-30 minutter.

I begynnelsen vil du kanskje ikke sovne med én gang, men selv om du bare ligger i senga og leser en bok eller blar gjennom avisa, vil du roe ned kroppen på en bedre måte enn om du sitter i sofaen og ser tv.

Dermed faller du raskere i søvn, og antagelig tar det ikke mange dagene før du sovner litt tidligere enn du pleier.

Vær imidlertid obs på at du ikke skal bruke denne tida i senga til å surfe på mobilen eller pc-en. La soverommet være pc-fritt, og aller helst bør du ha mobilen liggende i et annet rom når du sover.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no. Sjekk også ut følgende saker:

Les også:
Sover du dårlig?
Slik hjelper trening
Den perfekte soveromstemperaturen
Slik spiser du deg trøtt