BYTTETID:  Romjula er høytid for bytting av julegavene som ikke falt helt i smak. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
BYTTETID: Romjula er høytid for bytting av julegavene som ikke falt helt i smak. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

Nå byttes det julegaver for millioner

Romjulstid er byttetid. Sjekk rettighetene dine, butikkenes bytteregler og hva som er god bytteskikk.

Hvis du ikke fikk akkurat det du ønsket deg til jul er romjula tida for å bytte gavene inn igjen. Ifølge Hovedorganisasjonen Virke har vi handlet julegaver for omtrent 48,8 millarder i desember måned, og romjula er den tida hvor flest av oss bytter de «mislykkede» julegavene til noe annet.

- Alle slags varer blir byttet, men vi har kjøpt klær for cirka fem milliarder i desember, noe som er mye mer enn en normal måned, så man kan gå ut i fra at det er mange som får klær til jul, og at dette er noe som blir mye byttet, sier direktør for mote og fritid i Hovedorganisasjonen Virke, Bror Stende.

Ingen rettighet
Bøker, cd-plater og filmer er også gjenstand for at man får flere av samme sort, spesielt hvis du har skrevet ønskeliste kan du risikere at flere har kjøpt samme gave.

- Det er ingen rettighet å få byttet julegaver, det er en ekstraservice butikkene normalt tilbyr. Sjansen for å få byttet julegaven øker hvis du er tidlig ute og varen er uåpnet. Vær raskt ute og følg med på de gjeldende byttereglene, sier Stende.

Ingeborg Flønes, direktør for Forbrukerservice i Forbrukerrådet, mener vi må bli flinkere til å spørre om bytterettighetene når vi kjøper julegaver.
Angrerett på nett
- Det er forskjell på gaver som er kjøpt i butikk, og gaver bestilt på internett. Dersom gaven er kjøpt på internett har du lovfestet angrerett på fjorten dager. Dersom nettbutikken ikke har sendt ved angrerettskjema da bestillingen ble gjort, har du automatisk tre måneders angrerett på kjøpet, sier hun.

Ettersom gaver fra internett ofte blir bestilt i god tid før jul, kan angreretten allerede ha gått ut når du mottar julegaven. Da må du kontakte nettbutikken og spørre om det er mulig å bytte likevel.

 - Angrerettloven sier at du skal kunne bytte gaven selv om forseglingen er brutt, så dersom nettbutikkene sier noe annet er det mot loven. Det er imidlertid unntak for produkter som enkelt kan la seg kopiere, og loven gjelder bare norske nettbutikker, utenlandske butikker har andre regler, sier Flønes.

Skikk og bruk
Ved bytting av julegaver er mange usikre på om de skal fortelle giveren om bytteplanene eller ikke. Skikk- og bruk ekspert Reidar Helliesen mener det er greit å bytte uten å si fra.

- Dersom det ikke er en veldig personlig gave, og butikken ikke krever kvittering, synes jeg du bare kan bytte den. Ofte sier jo den som gir gaven at du bare må bytte den hvis du ikke er fornøyd, og da er det ikke noe problem, sier han.

Det er likevel noen gaver du ikke burde bytte, uansett hvor lite du liker dem.

- Mange familier har tradisjoner om at alle for eksempel får en medaljong eller lignende. Dette er gaver som ikke bør byttes. Det handler om å ha respekt for den som gir gaven, sier Helliesen. Han mener du må utvise skjønn når du vurderer om du skal bytte eller ikke. Dersom det virker som om giveren er veldig opptatt av at du skal ha gaven, bør du ikke bytte den. Du må også vurdere forholdet du har til personen som gir gaven. 

Bytterett: Butikkene har ulik byttepraksis, men det lønner seg å være tidlig ute. Foto: Mette Møller / Dagbladet
Bytterett: Butikkene har ulik byttepraksis, men det lønner seg å være tidlig ute. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer