SOLKUPP: Mens det tidligere har vært mest populært å reise på ferie etter jul, har det i år vært flere som velger å reise i november og desember. Det fører til at du kan gjøre gode kupp på solreiser nå. Foto: MARZANNA SYNCERZ/FOTOLIA/SCANPIX
SOLKUPP: Mens det tidligere har vært mest populært å reise på ferie etter jul, har det i år vært flere som velger å reise i november og desember. Det fører til at du kan gjøre gode kupp på solreiser nå. Foto: MARZANNA SYNCERZ/FOTOLIA/SCANPIXVis mer

Nå dumpes charterprisene

Er du rask kan du gjøre et skikkelig solkupp.

(Dagbladet):- Det er veldig mange som reiser på sol og badeferie på denne tiden av året. En dårlig sommer, og en foreløpig grå og trist vinter, gjør at folk ønsker seg til varmere strøk, sier Helen Begby, informasjonssjef Apollo.

Billige charterturer Begby mener at den dårlige sommeren også har ført til en endring i nordmenns reisevaner.

Mens det tidligere har vært mest populært å reise på ferie etter jul, har det i år vært flere som velger å reise i november og desember. Det fører til at du kan gjøre gode kupp på solreiser nå.

- Det er alltid billige reiser mellom de store skoleferiene, men i år kan man også gjøre kupp etter at skolene har tatt juleferie. Det kommer av at juleferien i år er så kort, sier Begby.

Restplasskupp Flere andre operatører melder også om ekstremt billige solreiser framover mot jul. I Solia har de kuttet prisene voldsomt for å fylle opp flyene.

- I perioden vi er inne i nå er det svært gunstige priser på charterreiser. Flyene skal fylles, og etterspørselen minker jo nærmere jul man kommer. Da senkes prisene for å fylle flyene, sier salgssjef i Solia Ole Holmestrand.

Selv om prisene nå er svært lave må du forte deg med bestillingen dersom du skal kunne gjøre et priskupp på ferie.

- I jule- og nyttårshelga blir det helt andre priser. Mange feirer jul i utlandet, så da blir det høysesong igjen. I denne perioden er prisbildet normalt, sier Holmestrand.

Storbyreiser Selv om prisene på charterreiser er svært lave, er det ikke alle som kan ta en uke eller to fri fra jobb for å reise til varmere strøk.

Dersom du er en av dem, er det ingen grunn til å fortvile. Priskrigen mellom de store selskapene gjør at også storbyreiser nå er svært billige.

- Det er tilbud og etterspørsel som styrer prisene, og nå er vi inne i en periode der folk reiser mindre. Det fører til at man kan gjøre gode priskupp på flyreiser, sier kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen.

Populære reisemål Han mener at det er mulig å gjøre priskupp hele året, dersom man velger dager og destinasjoner som er mindre attraktive.

Nå er det likevel mulig å gjøre kupp på kjente og populære reisemål.

- Man kan gjøre mange kupp til for eksempel Tyskland og London. Selv om det er populært å dra til Tyskland på julemarked og London på juleshopping på denne tiden av året, er det mulig å finne svært billige billetter, sier Sandaker-Nielsen.

Nytt reisemønster Det er ikke bare på badeferiene nordmenn har endret sine reisevaner. Også på storbyweekend har det vært en endring den siste tiden.

- Mens det tidligere var mest populært å reise til destinasjoner kort unna, som for eksempel London, ser vi nå at flere og flere velger å reise til byer lengre vekk, sier informasjonssjef i SAS Knut-Morten Johansen.

Blant annet har SAS' direkterute fra Oslo til New York vært svært populær, spesielt blant jentegjenger som skal handle julegaver sammen, forteller han.

Lave priser Den nye populariteten har ført til svært lave priser på destinasjonen Oslo-New York.

I kampanjeperioder nå kan du få flybilletter helt ned i 3495 kroner med direktefly. Dette er samme pris som billettene kostet i 1963.

- Forskjellen på 1963 og i dag, er at man i 1963 kunne kjøpe en folkevogn til samme pris, sier Johansen.