FOLKEVOGN: Båndene mellom Volkswagen og Porsche har vært tette siden bilmerkenes oppstart, men aldri så tette som nå. Foto: ANDREAS HANDELAND.
FOLKEVOGN: Båndene mellom Volkswagen og Porsche har vært tette siden bilmerkenes oppstart, men aldri så tette som nå. Foto: ANDREAS HANDELAND.Vis mer

Nå eier Volkswagen Porsche

En årelang drakamp er over.

(Dagbladet): Etter årevis med forvirring rundt eierstrukturen i Porsche og Volkswagen er det nå opp og avgjort: Volkswagen eier hundre prosent av Porsche.

De resterende 50,1 prosentene av Porsche AG, er per 1. august 2012 overført fra Porsche SE til Volkswagen Aktiengesellschaft.

Prisen for de siste aksjene i den suksessrike tyske sportsbilprodusenten beløper seg til 3,88 milliarder euro, og totalen for hele selskapet endte på 4,49 milliarder euro.

I norske kroner blir totalprisen vel 33 milliarder, etter eurokursen i skrivende stund.

Ser du mange nye Porscher for tiden? Det er ikke så rart.

Brokete vei Det har vært alt annet enn enkelt å følge med på hvem som eide hva, når giganten Volkswagen og - i denne sammenhengen - myggen Porsche kjempet om hvem som skulle eie hvem.

De som følger med på hva som rører seg i bilbransjen fikk kanskje med seg at det for noen år siden var snakk om at Porsche kjøpte Volkswagen. På et tidspunkt i 2009 eide faktisk holdingselskapet Porsche SE over 50 prosent av Volkswagen gruppen.

Volkswagen går så det suser.

Gjelden Porsche pådrog seg i forsøket på å overta bilgiganten resulterte i finansielle problemer, som i tur førte til at de måtte henvende seg til Volkswagen for å få hjelp. 

Dermed begynte Volkswagen å kjøpe Porsche aksjer, og nå kjenner vi enden på den visa. 

Nærmere samarbeid - Veien er endelig klar for en lysende fremtid sammen. Enda nærmere samarbeid vil gi oss muligheten til å styrke Volkswagen og Porsche betydelig, og ytterlige utvide gruppens produktportefølje med fascinerende nye kjøretøy, uttalte Volkswagen-sjefen Prof. Dr. Martin Winterkorn.

Det skal ikke være grunn til bekymring for Porsches egenart skal vi tro Winterkorn.

- Porsche vil beholde sin identitet og frihet i produksjonen, i likhet med alle gruppens merker.