Nå er de på vei inn i huset ditt

Se hvordan du kan bli kvitt dem.

SKREKK OG GRU: Mange er redde for edderkopper, og møtet med en nesten 10 cm stor husedderkopp kan skremme noen og enhver. Men den er ikke farlig, og vil helst ikke være innendørs. Foto: Heidi Heggen Lindstedt, Folkehelseinstituttet
SKREKK OG GRU: Mange er redde for edderkopper, og møtet med en nesten 10 cm stor husedderkopp kan skremme noen og enhver. Men den er ikke farlig, og vil helst ikke være innendørs. Foto: Heidi Heggen Lindstedt, FolkehelseinstituttetVis mer

||| Husedderkoppen ser voldsom ut, men er egentlig til nytte.

Om høsten trekker de innendørs. Og noen av dem er svære. Opp til 10 cm stor kan husedderkoppen bli, og mange lar seg skremme av den.

Husedderkoppen hører til de mange krypene som finner veien inn i hus og leiligheter, men til forskjell fra flere av de andre skapningene er den harmløs.

- Den er ikke farlig, men i en presset situasjon kan den bite. Jeg kjenner imidlertid ikke til noen som har blitt bitt, forteller avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen, til klikk.no.

Hanner på paringsjakt Det finnes to varianter av husedderkoppen; vanlig (brun) og stor. Det er den store som først og fremst påtreffes i boliger, og den er hovedsakelig et urbant fenomen.

For det meste er det hanner som trekker innendørs, fordi de er på jakt etter hunner å pare seg med.

- Strengt tatt er innedørs et dårlig sted for dem, men i sin jakt etter hunner streifer de om i et større område, forklarer Ottesen.

- Finner de ingen hunner vil de forlate huset igjen, og uansett vil de ikke overvintre inne. For de slår seg ikke ned i boliger.

Kjølige kjellere Den store husedderkoppen liker seg best på kjølige, mørke steder, som blant annet kjellere.

Der spinner den i noen tilfeller sine flate fangstnett, som hovedsakelig er å finne i takhjørnene.

- I kjelleren vil den kunne holde bestanddelen av andre insekter og småkryp nede, beskriver Ottesen.

Forebygging Det er først og fremst om høsten husedderkoppen trekker innendørs, og den kommer seg inn gjennom åpne vinduer og lufteluker.

- Naturens skapninger har forskjellige aktivitetsperioder, og husedderkoppen har sin glanstid om høsten. Da kommer den blant annet inn gjennom åpne vinduer og dører, forklarer Ottesen.

En av måtene å bekjempe den på er derfor å forsøke å tette åpningene.

"Den beste forebyggingen mot å få husedderkopper inn i huset om høsten, er å ha nettingduk foran vinduer eller dører som skal stå åpne om natten, eller å ha tett netting foran kjellerluker, ventiler eller andre luker som går inn i huset", skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Lav luftfuktighet Ifølge fagsjef Johan Mattsson hos rådgivingsfirmaet Mycoteam er lav luftfuktighet et godt forebyggende tiltak mot husedderkopper, fordi tørre omgivelser vil gjøre det vanskelig for dem å finne mat, og derfor vil de raskt søke seg bort.

- Sørger man derfor for å ha et godt renhold og god luftsirkulasjon, vil dette gi dårligere forhold for husedderkoppen, forteller han til klikk.no.

Fjerne med støvsuger Den store husedderkoppen er sky, og den er rask.

- Og det er den med rette, fordi mange folk er jo redd den og vil forsøke å ta livet av den, sier Ottesen, som imidlertid ikke mener det er noen grunn til å bekjempe den.

- Det jeg selv gjør er å sette et glass eller en kopp over den og så stikke et tynt papir forsiktig under. Deretter er det bare å løfte den utendørs, og da vil den mest sannsynlig ikke vende tilbake, fordi den som sagt ikke har noen grunn til å være innendørs.

PROBLEMVARSLER: Dette er en stor kjelleredderkopp. Finner du den innendørs, har du sannsynligvis et fuktproblem. Foto: Mycoteam
PROBLEMVARSLER: Dette er en stor kjelleredderkopp. Finner du den innendørs, har du sannsynligvis et fuktproblem. Foto: Mycoteam Vis mer

- Støvsugeren er et suverent hjelpemiddel for den som helst vil holde avstand til edderkoppen, utdyper Johan Mattsson.

Fuktproblem Den store husedderkoppen er som nevnt en omstreifer, noe annet er det med den store kjelleredderkoppen. Den trives best der hvor luftfuktigheten er høy, så påtreffer du den i kjelleren har du mest sannsynlig et fuktproblem.

- Ser du den store kjelleredderkoppen, så glem edderkoppen og fokuser heller på fuktproblemet, råder Mattsson. - Da har du mest sannsynlig råte eller mugg i kjelleren.

Les også:

Her er dine ekle soveromskammerater

Bekjempelse av skadedyr

Invasjon av edderkopper

Slik varer jeansen lenger

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.