Nå er det høysesong for disse krypene

Dette må du vite om hodelus.

SMITTSOMT: Ved skolestart er det mye hodelus. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
SMITTSOMT: Ved skolestart er det mye hodelus. ILLUSTRASJONSFOTO: ThinkstockVis mer

Skolestart er høysesong for lus. Hodelus er blodsugende snyltere som lever i håret tett ned mot hodebunnen.

Lus i hodebunnen overfører ikke sykdommer, men kan gi plagsom irritasjon og kløe. Kløen er en allergisk reaksjon på lusebittene.

Det kan ta mange uker fra du blir smittet med lus, til kløen starter. Hodelus skyldes ikke dårlig hygiene.
Slik oppdager du dem: Ifølge Gunhild Kile Sandvik, fagredaktør i Apotek 1, må du gjøre følgende for å finne lus:
Bruk en fintagget kam. Vær ekstra nøye bak ørene, i nakken og oppover mot issen hvor det er mest vanlig å finne egg og lus. En grundig sjekk bør ta rundt 15 minutter. Slik gjør du:
Legg et hvitt håndkle over skuldrene. Lus som faller ned på håndkleet blir da lettere å oppdage. Luseegg kan sitte fast nederst på hårstrå som faller av. Fukt håret godt, og bruk gjerne litt hårbalsam for å lette kjemmingen Gre håret systematisk til hele hodet er gjennomgått, med rolige tak fra innerst ved hårfestet og helt ut i hårets lengde. Lusene vil falle ned på håndkleet eller klebes til kammen. Undersøk både håndkleet og kammen underveis for lus og egg. Håndkleet og kammen må vaskes ved 60 ºC eller fryses ned ved minimum -20 C i minst fire timer for å drepe lus og egg. Det er viktig at dette gjøres mellom hver kjemming. Tre metoder Har du først funnet hodelus, finnes det i prinsippet tre måter å bli kvitt dem på.

- Enten med lusemiddel, altså kjemisk behandling, med lusekam eller bortbarbering av nesten alt hår på hodet.

Det sier Åse Storfjell-Olven, farmasøyt i Vitusapotek til Klikk Helse.

Dersom lus er påvist, er det viktig å starte behandlingen så snart som mulig.

BRUK FORSIKTIG: Les bruksanvisningen på lusemiddelet nøye. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock colourbox.com
BRUK FORSIKTIG: Les bruksanvisningen på lusemiddelet nøye. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock colourbox.com Vis mer

- Men bare den som har påvist lus skal behandles. Hvis flere i familien har fått lus er det lurt å forsøke å få til at de behandles likt slik at gjensmitte unngås, sier Storfjell-Olven.

Barn kan fortsette å gå i barnehagen eller på skolen når behandling har startet.
1. Behandling med lusemiddel I gamle Roma brukte man urin som beskyttelse mot lus. I dag finnes det heldigvis egen lusemiddel, oppløsninger som forgifter hodelus.

"Det som virker hos de fleste, kalles malation. Malation dreper hodelus. Eggene drepes ikke umiddelbart, men klekkes ikke ut hvis behandlingen gjøres riktig og lenge nok",

skriver Helsebiblioteket.

- Det er ikke nødvendig å oppsøke lege eller få legeråd om lusebehandling, det kan du få på apoteket, skriver Apotek 1.

- Det er anbefalt å gjenta behandlingen fordi dersom ikke alle lus er drept, risikerer du resistensutvikling, skriver Apotek 1.

KJEMISK BEHANDLING: Lusemiddel består av to behandlinger som utføres med åtte-10 dagers mellomrom. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock colourbox.com
KJEMISK BEHANDLING: Lusemiddel består av to behandlinger som utføres med åtte-10 dagers mellomrom. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock colourbox.com Vis mer

Dersom du ikke gjentar behandling må du kjemme eller på annen måte sjekke at alle lus er borte etter en ukes tid.

Ifølge Helsebiblioteket, virker Malation for 9 av 10 personer.

Malationproduktene kjøper du på apotek. Du lar den sitte i håret i tolv timer for at det skal fungere ordentlig, og preparatet har en sterk og ubehagelig lukt.

Husk å følge bruksanvisningen nøye, og fullfør behandlingen! Behandlingen består av to kurer som utføres med åtte-10 dagers mellomrom. I dagene etter første behandling vil man kunne finne levende lus som har klekket fra eggene. Dersom den siste behandlingen droppes er det ikke sikkert man blir helt kvitt lusene. 2. Behandling med lusekam Å kjemme vått hår grundig med fin kam kan fjerne lus. Du kan kjøpe lusekam på apotek.

- Tanken er å fjerne lus og slik hindre dem i å legge egg. Etter cirka to uker burde alle lusene være fjernet, skriver Helsebiblioteket.

Du må kjemme håret nøye hver fjerde dag i minst to uker for å fange eventuelle nyklekte lus. Du bør fortsette med dette til du ikke har funnet noen lus i kammen minst tre ganger på rad.
Grundig og systematisk kjemming med lusekam i vått hår kan bekjempe hodelus. Bruk gjerne balsam for å lette kjemmingen, og gre helt fra hodebunnen. Kjemmingen må gjennomføres hver dag eller annenhver dag i 12-14 dager. Legg et hvitt håndkle over skuldrene for å fange opp lus og egg som løsner fra håret. Bruk godt lys og gjerne forstørrelsesglass. 3. Barbering Barbering av hodebunnen til en hårlengde på under 0,5 centimeter kan være en aktuell behandlingsform. Da vil ikke lusene ha noe å holde seg fast i. Klær med lus For å bli kvitt lus på klær, kan du enten vaske i varmt vann, eller fryse plaggene.

Det holder å vaske klær på 60 grader. Du kan legge ting i fryseren over natten, minst fire timer, for å drepe lus og egg, sier Storfjell-Olven.

- Alternativt dør lus etter omtrent to døgn på møbler og leker i vanlig romtemperatur, sier Storfjell, Olven.
Smitter lett og forsvinner ikke av seg selv Om du sover ved siden av en person med hodelus, kan lusen vandre over puten og inn i håret ditt.

LUSEKAM: Bruk gjerne balsam for å lette kjemmingen, og gre helt fra hodebunnen.  ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock colourbox.com
LUSEKAM: Bruk gjerne balsam for å lette kjemmingen, og gre helt fra hodebunnen. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock colourbox.com Vis mer

- Du kan bli smittet dersom du ligger med hodet inntil en annen person som har hodelus, sier Storfjell-Olven.

- Da kan lusene krype over på ditt hode. Lus er imidlertid skapt for å krype i hår, de beveger seg veldig dårlig utenfor hodet, sier Storfjell-Olven.

Om du finner levende lus i håret er det viktig å komme i gang med behandling så snart som mulig.

Det er også lurt å sjekke resten av familien. Hodelus sprer seg lett.

- Lusemidler har ingen forebyggende effekt mot smitte, og virker heller ikke mot egg som ikke er klekket, sier Sandvik.

- Det er også viktig å gi beskjed til din nærmeste omgangskrets slik at de er obs på lus, sier Sandvik.
Farlig? Hodelus er sjelden et alvorlig problem, men kan være irriterende.

Hvis du ikke blir kvitt dem, kan de spre seg til andre mennesker.

" Hvis du ikke behandler hodelus, vil problemet bli verre ettersom lusene formerer seg. Av og til kan du få en hudinfeksjon av lus når den biter, men dette er sjelden", skriver Helsebiblioteket.

Hodelus vil ikke gå over av seg selv. Det er lettere å bli kvitt dem hvis du behandler dem raskt.

Hodelus spres lett i familier og på skoler. Hvis du ikke sier ifra, vil folk spre lusa videre der du bor.

LES OGSÅ:

- Sjekk om du dusjer for ofte

- Så mye hår er det normalt å miste

- Så ofte bør du skifte håndklær

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.